Коронавирус и кучешките целувки: безопасни ли са те?

Целувките с кучето ни дават утеха. Ако изпълнявате своето задължение на социална изолация и се опитвате да намалите стреса от този период, вниманието на вашия пухкав приятел и неговата компания могат да са от много голямо значение.
Коронавирус и кучешките целувки: безопасни ли са те?

Последна актуализация: 01 април, 2020

Кучешките целувки имат способността да успокояват много рани. Научно доказано е, че домашните любимци, особено кучетата и котките, могат да помогнат за намаляването на стреса, тревогата и депресията. Тяхната компания помага на хората да се справят със самотата, засилва физическата активност и дори помага за подобряването на сърдечното здраве.

Напоследък зачестяват притесненията относно това дали домашните любимци имат роля в разпространението на COVID-19.

На 11 февруари вирусът придобива официалното название SARS-Cov2. Болестта, причинена от този вирус, сега е позната като „Болест коронавирус 2019“ (съкратено като „COVID-19”). В тази статия ще обобщим наличната информация досега.

Кучешките целувки представляват ли опасност за зараза с COVID-19?

Според световната организация за здравето на животните ( OIE ), настоящото разпространение на COVID-19 е резултат от пренасяне от човек на човек. Организацията подчертава, че до днес, все още няма стабилни доказателства, че домашните любимци могат да пренасят заболяването.

Следователно, няма истинска причина да се взимат мерки, които биха могли да се отразят върху доброто състояние на домашните любимци. Сегашните доказателства доказват, че източникът произлиза от дивите животни, но това все още се проучва.

Кучешките целувки момиче прегръща куче

Кучешките целувки и коронавируса: Има ли положителни резултати от тест на куче?

Да, на 1 март, властите докладвали, че куче от породата померан е показало положителен резултат от тест за COVID-19 и други изследвания. Домашният любимец се разболя след като и стопаните му се разболяли от коронавирус.

Лекарите взели проби от носа, устата и ректума на кучето. Освен това, те направили анализ и на неговите изпражнения в лаборатория. Само устните и носните проби са се оказали положителни за коронавирус, представяйки следи от вируса.

Обаче, лекарите настояват, че това не означава, че кучето е заразено. Други изследвания, правени два дни след това също са се оказали положителни, въпреки че животното не е показало никакви симптоми. Въпреки това, специалистите поставили кучето под карантина.

Куче пумеран

Трябва да споменем, че кучето от порода померан не е показало клинични симптоми на това заболяване. Ветеринарите също провели изследване на кръвта на кучето, което се оказва отрицателно. Като резултат, това е признак, че няма измерими нива на антитела в кръвта на този етап.

OIE твърдят, че „няма доказателства, че кучетата имат роля в разпространяването на това човешко заболяване или могат евентуално да се разболеят“.

Имайки предвид положителния тест на кучето от Хонг Конг, световната ветеринарна асоциация за малки животни (WSAVA) подчертава, че „малко количество вирусна COVID-19 е присъствала в пробите“ и че не се знае дали тези частици са заразни или не, или дали нямат способност да се разпространяват.

В момента, няма доказателства, че домашни любимци като кучета и котки са заразили хора с COVID-19; разпространението на този вирус става само от човек на човек.

Според световната здравна организация, няма доказателства, които доказват, че кучетата и котките са се разболели от този вирус или че ще се превърнат в източник на инфекция от COVID-19 за останалите животни или хора.

Препоръчително ли е да се ограничават контактите с домашните любимци или кучешките целувки?

OIE препоръчва да избягвате контакт с вашите домашни любимци, ако имате този вирус или има съмнения, че сте се заразили с COVID-19. Китайските власти предупреждават заразените хора да не целуват домашните си любимци. В тези случаи, друг член от семейството трябва да се грижи за животните.

Ако болният човек няма друг избор, освен лично да се грижи за домашния си любимец, той или тя трябва да поддържа добра лична хигиена и да носи маска за лице, ако се наложи. Можете да намерите повече информация за здравето на домашните любимци в ситуация на епидемия в уебсайта на OIE .

Куче хъски, което си играе с едно момиче

Какви предпазни мерки се препоръчват от властите?

Трябва да се отбележи, че хората, заразени с COVID-19, трябва да кажат на техния специалист по обществено здраве, че имат домашни любимци или други животни в техните домове.

Тук има някои общи препоръки:

  • Ако е възможно, трябва да посочите на член от семейството ви да се грижи за домашните любимци у дома
  • Правете кратки разходки, само за да задоволите физиологичните нужди
  • Дръжте кучето на каишка от момента щом го изведете на разходка
  • Избягвайте контакт с други кучета или хора
  • Използвайте бутилки вода с препарат за изчистване и използвайте торбички за изпражнения
  • Без съмнение, властите съветват да миете ръцете си след пипане на животните, тъй като тяхната слюнка може да разпространи и други бактерии, дори и ако коронавируса не е проблем.

Последна бележка

Според OIE, не е нужно да се страхувате от вашите домашни любимци като потенциални жертви или преносители на коронавирус. Просто няма достатъчно доказателства, че те могат да прихванат тази инфекция. Освен това, засега кучешките целувки се смятат за безопасни, дотолкова доколкото не сте заразени с вируса.

COVID-19 се оказва, че е добре приспособен да се разпространява сред хора и следователно няма вероятност да се разпространява при кучета или котки. Така че, не се страхувайте да се насладите на компанията на обичания ви домашен любимец. Домашните любимци имат по-различни клетъчни рецептори отколкото при хората, което може да предотврати някои вируси, пренасяни от хората от настаняване в тяхната система и предизвикващи зараза.

Като цяло, вирусите за специфични за всеки вид, както е в случая с кучешкия коронавирус. Надяваме се да сте намерили тази статия за полезна и че ще останете в безопасност!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.