Консумацията на джинджифил-задължителна за всекиго

Облекчава симптомите на диабет и болки в ставите, бори се с мигрената, подобрява кръвообращението и предпазва от рак
Консумацията на джинджифил-задължителна за всекиго

Последна актуализация: 03 декември, 2018

Джинджифилът е корен, който расте в тропическите зони в цял свят, макар най-вече да се продава по пазарите в Китай и Перу. Тази билка се цени високо, тъй като има специфичен приятен аромат и леко лютив вкус (заради съдържанието на джинджерол). Джинджифилът се използва в приготвянето на редица рецепти. Преди всичко обаче консумацията на джинджифил има много здравословни ползи – редица изследвания сочат, че е изключително полезен за здравето.

Консумацията на джинджифил се сдобива с голяма популярност и той започва да се използва по различни начини в кулинарията. Можете да го консумирате като чай, подправка, за подправяне на масло, под формата на сок и дори капсули.

Знаете ли, че редовната консумация на джинджифил е свързана с редица полезни свойства за здравето? В днешната статия ще споделим няколко убедителни причини, поради които всеки един човек трябва да включи джинджифила в менюто си.

Консумацията на джинджифил подобрява храносмилането

plosuk korem

Едно от най-познатите свойства на употребата на  джинджифил е да подобрява храносмилането. Той редуцира възпаленията, което го прави добър приятел на всички хора, страдащи от стомашни проблеми. Освен това джинджифилът може да:

  • Облекчи гадене и световъртеж
  • Потуши раздразнението на червата
  • Намали подуването на корема и газовете
  • Стимулира панкреаса да произвежда ензими, които подобряват оптималното усвояване на хранителните вещества

Снабдява с антиоксиданти

Антиоксидантите са съставки, борещи се с вредното въздействие на свободните радикали, които представляват голяма опасност за клетките. Свободните радикали се натрупват в тялото и могат да провокират развитието на сериозни заболявания, например рак. Джинджифилът е богат източник на антиоксиданти и се бори ефикасно със свободните радикали, предпазвайки от преждевременно остаряване и здравословни проблеми.

Бори се с грипа и настинките

gip i nastinka

Консумацията на джинджифил помага срещу грипа и настинките. Тойпритежава противовъзпалителни свойства, прочиства дихателните пътища, а консумацията му под формата на сок се препоръчва с цел извеждане на вредните микроорганизми от тялото.

Подобрява кръвообращението

Консумацията на джинджифил елиминира лошия холестерол от кръвообращението, предпазвайки артериите от запушване. Благодарение на това си свойство той представлява съюзник на сърдечно-съдовата система. Но бъдете внимателни при консумирането на джинджифил – не се препоръчва в прекомерни дози. Желателно е предварително да се консултирате с лекаря си, тъй като е възможно да възникнат негативни реакции, когато съчетавате джинджифила с някои лекарства.

Облекчава болки в ставите

Благодарение на способността да се бори с възпаленията джинджифилът редуцира болката в ставите, провокирана от артрит. Той също така действа антиспазмолитично и носи облекчение при менструални болки и мускулни спазми.

Бори се с мигрената

консумация на джинджифил при стрес

Мигрените се появяват, когато липид, познат като простагландин, провокира кръвоносните съдове в мозъка да се съкращават. Това можете да доведе до неумерено потене и високо кръвно налягане в мозъка, провокиращо силно главоболие. Експерти съветват да консумирате джинджифил при първите признаци на мигрена.

Понижава възпалението

Джинджифилът съдържа съставката джинджерол, за която много пъти сме споменавали, че притежава противовъзпалителни свойства и се бори с редица здравословни проблеми. Тази съставка е изучавана подробно. Експерти препоръчват да консумацията на джинджифил като алтернативно средство за облекчаване на хронични състояния като артрит или колит. Потушаването на възпалението в цялото тялото понижава съществено риска от развитие на рак.

Облекчава симптомите на диабета

dzhindzhifil na prah

Редовната консумация на джинджифил е свързана с понижаването на нивото на кръвната захар с до 30%. Този положителен резултат се съпровожда от способността му да повишава производството на инсулин с 10% при пациенти, които са развили диабет тип 2. При всички положение е препоръчително да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате редовно джинджифил.

Предпазва от рак

Фитохимикалите, антиоксидантите, витамините и минералите в състава на джинджифила са способни да стимулират имунната система. По този начин организмът е по-силен да се справи с раковите клетки, преди те да се отразят непоправимо върху здравето на човека. Според многобройни изследвания редовната консумация на джинджифил представлява ефикасен начин за профилактика на рак на простатата, яйчниците и гърдите. За оптимален резултат се препоръчва умерена консумация, тъй като в противен случай могат да се наблюдават нежелани странични ефекти.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.