Колко яйца трябва да ядем на седмица?
Безопасно ли е да ядем яйца? Колко яйца може да ядем? Всеки ден? Веднъж седмично? В тази статия ще изясним няколко въпроса, които може да имате относно яйцата. Въпреки че те са естествена, питателна и здравословна храна, трябва да се научим да ги приготвяме и консумираме по начин, който ще позволи да се възползваме максимално от всичките им свойства.
Органични яйца
Условията, при които пилетата живеят и се хранят днес, са тъжни и това се отразява на качеството на яйцата, които купуваме. Затова препоръчваме да избирате яйца от ферма или такива, които са с обозначение “органични”. Това ще гарантира, че са от кокошки, отглеждани свободно в малко по-здравословни условия. Просто сравнете 2 яйца – 1 обикновено и 1 органично. Ще видите, че размерът, цветът и вкусът са много различни.
Прочетете още: Как да проверим дали яйцата са пресни само за 3 секунди
И така, колко яйца да ядем?
Не всички хора трябва да консумират еднакво количество яйца, но можем да кажем, че препоръчителното количество е 3 до 5 яйца на седмица.
- Човек, който консумира малко месо или риба може да яде повече яйца, за да си набави количеството протеини, от които тялото се нуждае.
- Човек, който изпълнява много физически упражнения, може да консумира повече яйца, особено белтъците, които са богати на протеини.
- Хората с наднормено тегло трябва да ограничат броя на жълтъците, тъй като това е частта от яйцето с най-голямо съдържание на мазнини.
Хранителна стойност
- Яйцата имат висока хранителна стойност.
- Те са много богати на протеини с високо биологично качество, което означава, че съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.
- Те съдържат всички витамини от групата В (В1, В3, В12, фолиева киселина и биотин), както и витамини А, Е и D.
- Те съдържат минерали, като магнезий, калий, селен, цинк, фосфор и желязо.
- Повечето от тези елементи са в яйчния жълтък, докато белтъците съдържат предимно протеин.
- Накрая, яйцето е полезна алкална храна, което е много положителен фактор, имайки предвид, че по принцип телата са склонни да бъдат киселинни. Но от друга страна тази полза се губи, ако яйцето е пържено или се сервира с нещо сладко.
Как да приготвим яйца
Яйцата предлагат множество възможности в кухнята. Можем да ги приготвим по следните начини:
- Твърдо сварени: по-здравословно е да се готвят за 1 минута и след това ги оставим в гореща вода, за да се избегне придобиването на сив цвят на жълтъка и характерния аромат на сяра.
- Пържени: винаги със зехтин или кокосово масло.
- Попарени или леко сварени (не твърди).
- Омлет или испански киш: с картофи, тиквички, патладжан, спанак и др.
- Бъркани: с гъби, чесън и т.н.
Също така могат да се използват като съставка в тесто за палачинки, десерти и сладкиши, солени сладкиши и др. Когато смятаме количеството яйца, които ядем, също трябва да вземем под внимание тези ястия.
И накрая, можем да настържем твърдо сварени яйца и да ги добавим към салати или други студени ястия, или да ги напълним с майонеза, риба тон, скариди и т.н.
Любопитно
- Яйчните жълтъци са една от малкото храни, които съдържат витамин D. Той е от съществено значение за усвояването на калций. Съветваме да си го набавяте и чрез слънчеви бани.
- Яйцата съдържат хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на проблеми с очите, по-специално катаракта и дегенерация на макулата.
- Благодарение на съдържанието на селен и цинк яйцата също действат като разкрасяващ агент. Те допринасят за образуването на кожната тъкан, косата и ноктите.
- В някои страни яйцата имат цифров код, написан на черупката, който позволява да разберем как са отгледани кокошките. В Испания например първата цифра дава тази информация. Ако е 0, то е органично; колкото по-близо до 4, толкова по-индустриално и по-малко здравословно е яйцето.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Heart Association. (2018). Are eggs good for you or not? Heart Org. Consultado el 5 de agosto de 2023. https://www.heart.org/en/news/2018/08/15/are-eggs-good-for-you-or-not
- Drouin-Chartier, J. P., Chen, S., Li, Y., Schwab, A. L., Stampfer, M. J., Sacks, F. M., Rosner, B., Willett, W. C., Hu, F. B., & Bhupathiraju, S. (2020). Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. BMJ. 368: m513. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32132002/
- LeWine, H. (2022) How many eggs can I safely eat?. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Consultado el 13 de septiembre de 2023. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/how-many-eggs-can-i-safely-eat
- Heart Foundation New Zealand. (s.f.). Eggs and the heart. Evidence paper. Consultado el 5 de setiembre de 2023. https://www.heartfoundation.org.nz/resources/eggs-and-the-heart-evidence-paper
- Pan, X-F., Yang, J.J., Lipworth, L. P., Shu, X. O., Cai, H., Steinwandel, M. D., Blot, W. J., Zheng, W., & Yu, D. (2021). Cholesterol and egg intakes with cardiometabolic and all-cause mortality among chinese and low-income black and white americans. Nutrients. 13 (6): 2094. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34205293/
- Qin, C., Lv, J., Guo, Y., Bian, Z., Si, J., Yang, L., Chen, Y., Zhou, Y., Zhang, H., Liu, J., Chen, J., Chen, Z., Yu, C., & Li, L. (2018). Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart, 104(21), 1756-1763. https://heart.bmj.com/content/104/21/1756
- Sugano, M., & Matsouka, R. (2021). Nutritional viewpoints on eggs and cholesterol. Foods, 10(3): 494. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996514/
- USDA. (2019). Eggs, Grade A, Large, egg whole. USDA. Food Data Central. Consultado el 13 de septiembre del 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/748967/nutrients