Колко яйца трябва да ядем на седмица?

Препоръчва се консумацията на 3 до 5, но правилото не важи еднакво за всички
Колко яйца трябва да ядем на седмица?

Последна актуализация: 08 ноември, 2018

Безопасно ли е да ядем яйца? Колко яйца може да ядем? Всеки ден? Веднъж седмично? В тази статия ще изясним няколко въпроса, които може да имате относно яйцата. Въпреки че те са естествена, питателна и здравословна храна, трябва да се научим да ги приготвяме и консумираме по начин, който ще позволи да се възползваме максимално от всичките им свойства.

Органични яйца

Условията, при които пилетата живеят и се хранят днес, са тъжни и това се отразява на качеството на яйцата, които купуваме. Затова препоръчваме да избирате яйца от ферма или такива, които са с обозначение “органични”. Това ще гарантира, че са от кокошки, отглеждани свободно в малко по-здравословни условия. Просто сравнете 2 яйца – 1 обикновено и 1 органично. Ще видите, че размерът, цветът и вкусът са много различни.

Колко яйца да ядем на седмица?

И така, колко яйца да ядем?

Не всички хора трябва да консумират еднакво количество яйца, но можем да кажем, че препоръчителното количество е 3 до 5 яйца на седмица.

  • Човек, който консумира малко месо или риба може да яде повече яйца, за да си набави количеството протеини, от които тялото се нуждае.
  • Човек, който изпълнява много физически упражнения, може да консумира повече яйца, особено белтъците, които са богати на протеини.
  • Хората с наднормено тегло трябва да ограничат броя на жълтъците, тъй като това е частта от яйцето с най-голямо съдържание на мазнини.

Хранителна стойност

  • Яйцата имат висока хранителна стойност.
  • Те са много богати на протеини с високо биологично качество, което означава, че съдържат всички незаменими аминокиселини, от които тялото се нуждае.
  • Те съдържат всички витамини от групата В (В1, В3, В12, фолиева киселина и биотин), както и витамини А, Е и D.
  • Те съдържат минерали, като магнезий, калий, селен, цинк, фосфор и желязо.
  • Повечето от тези елементи са в яйчния жълтък, докато белтъците съдържат предимно протеин.
  • Накрая, яйцето е полезна алкална храна, което е много положителен фактор, имайки предвид, че по принцип телата са склонни да бъдат киселинни. Но от друга страна тази полза се губи, ако яйцето е пържено или се сервира с нещо сладко.
Яйца

Как да приготвим яйца

Яйцата предлагат множество възможности в кухнята. Можем да ги приготвим по следните начини:

  • Твърдо сварени: по-здравословно е да се готвят за 1 минута и след това ги оставим в гореща вода, за да се избегне придобиването на сив цвят на жълтъка и характерния аромат на сяра.
  • Пържени: винаги със зехтин или кокосово масло.
  • Попарени или леко сварени (не твърди).
  • Омлет или испански киш: с картофи, тиквички, патладжан, спанак и др.
  • Бъркани: с гъби, чесън и т.н.

Също така могат да се използват като съставка в тесто за палачинки, десерти и сладкиши, солени сладкиши и др. Когато смятаме количеството яйца, които ядем, също трябва да вземем под внимание тези ястия.

И накрая, можем да настържем твърдо сварени яйца и да ги добавим към салати или други студени ястия, или да ги напълним с майонеза, риба тон, скариди и т.н.

Киш

Любопитно

  • Яйчните жълтъци са една от малкото храни, които съдържат витамин D. Той е от съществено значение за усвояването на калций. Съветваме да си го набавяте и чрез слънчеви бани.
  • Яйцата съдържат хранителни вещества, които помагат за предотвратяване на проблеми с очите, по-специално катаракта и дегенерация на макулата.
  • Благодарение на съдържанието на селен и цинк яйцата също действат като разкрасяващ агент. Те допринасят за образуването на кожната тъкан, косата и ноктите.
  • В някои страни яйцата имат цифров код, написан на черупката, който позволява да разберем как са отгледани кокошките. В Испания например първата цифра дава тази информация. Ако е 0, то е органично; колкото по-близо до 4, толкова по-индустриално и по-малко здравословно е яйцето.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.