Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?
Оризът е една от най-консумираните храни в света. Приготвен самостоятелно изглежда обикновен, но изключително добре се комбинира с други продукти. Кой е най-добрият начин за консумация на ориза?
Има различни начини за приготвяне на ориза, като някои са по-здравословни от други. Всичко зависи от това как ще го сготвите и с какви продукти ще го съчетаете.
Много нации по света консумират ориз. Изключително известен е сред редица цивилизации, също като пшеницата.
Оризът и напълняването
Оризът е зърнена култура съдържаща вода, въглехидрати, фибри и минерали. Както и малко мазнини. Той е изключително здравословна храна, осигуряваща необходимите на организма въглехидрати.
Оризът сам по себе си не представлява проблем за теглото – зависи какво количество от него ще изядете. Причината за напълняването е приемът на повече калории отколкото се нуждаете, в зависимост от нивото ви на активност.
Опасна ли е консумацията на ориза?
Оризът притежава способността да поглъща голямо количество арсен, най-вече чрез външната обвивка на зърната си. Едно от предимствата на белия ориз е, че е обработен за отстраняване именно на тази външна обвивка.
Това донякъде противоречи на широко разпространеното мнение, че кафявият ориз е по-здравословен. Вярно е, че има повече полезни хранителни вещества от белия ориз, но освен това съдържа и арсен.
Прочетете и: Невероятните ползи за здравето на оризовото мляко
Три начина за намаляване количеството на арсена в ориза:
1.Две части вода, една част ориз
Този начин на приготвяне на ориза “2×1” му позволява да се свари напълно. Така се намалява количеството на съдържащия се в него арсен.
- Пет части вода, една част ориз
С това съотношение вода на чаша ориз можете да намалите съдържанието на арсен с до 50%. Интересно е, че препоръчителната рецепта за приготвяне на ризото е пет части вода към една част ориз.
- Накисване през нощта
С тази техника оризът ще отдели около 80% от съдържащия се в него арсен.
За съжаление така се губи и голяма част от другите хранителни вещества в тази зърнена култура.
Приготвяйте ориза по здравословен начин
Ако искате да се погрижите за здравето си като хапвате ориз, има определени комбинации, повишаващи полезното му действие. Ето част от тях:
Бял ориз с кокосово масло
Един от недостатъците на белия ориз е високото му съдържание на нишесте. Човешкият организъм превръща нишестето в захари. А всички знаем колко вредно за здравето е това вещество.
Но този процес може да бъде контролиран, ако при приготвянето на ориза използвате още една чаша вода и две супени лъжици кокосово масло. Така ще неутрализирате вредното въздействие на нишестето върху тялото ви.
Ориз и бульон
Ако искате да придадете приятен вкус и аромат на ориза, както и да извлечете максимума от полезните му качества, използвайте бульон. Зеленчуковите и пилешкият бульон му придават приятен вкус и аромат и са богати на хранителни вещества, които биват поети от ориза.
Ориз с джинджифил: грижа за сърцето
Ако искате да си приготвите ориз с наситен аромат и редица ползи за здравето, добавете към него джинджифил. Настържете корена джинджифил и го добавете към врящия ориз. А прибавянето на малко кокосово масло ще гарантира невероятния вкус на ястието, освен това ще го направи още по-здравословно.
Препоръчваме ви до прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила
Ориз с антиоксиданти
Както видяхте има много начини за подобряване (чрез вкуса и хранителните вещества) на редовната ви консумация на ориза. Един от тях е да се възползвате от съставките съдържащи антиоксиданти. Например като използвате зеленчуци и гъби: те ви осигуряват протеини и антиоксиданти полезни за здравето ви.
Чесънът е друг продукт с много полезни качества. Освен собствените си безспорни ползи, той се съчетава перфектно с лука и ориза. Всички тези продукти овкусяват невероятно ястията ви с ориз, като същевременно са полезни за здравето.
Можете да приготвите ориза по много начини и да покажете креативността си. Това е култура, позната още от древността, която се съчетава перфектно с повечето продукти, използвани при готвене. Просто потърсете малко повече информация, покажете иновативност и се насладете на изкуството на здравословното готвене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://www.bedca.net/bdpub/index.php
- Carey, M., Jiujin, X., Gomes Farias, J. & Meharg, A.A. Rethinking Rice Preparation for Highly Efficient Removal of Inorganic Arsenic Using Percolating Cooking Water. PLoS One, 2015; 10(7): e0131608.
- Fundación Española de Nutrición. [Internet]. Arroz. Disponible en: http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/arroz.pdf
- Medina-Pizzali, M., Robles, P., Mendoza, M. y Torres, C. Ingesta de arsénico: El impacto en la alimentación y la salud humana. Rev Peru Exp Salud Pública, 2018; 35(1): pp. 93-102.
- Ministerio de Sanidad y Consumo. Ministerio de Educación y Ciencia. [Internet]. Alimentación saludable. Guía para las familias. 2007. Disponible en: https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/promocion/saludJovenes/docs/alimentSaludGuiaFamilias_2007.pdf