Кои са рисковите фактори за лупус?

Лупусът е автоимунно заболяване . И досега не е открит лек за лечението му. Днес ще разкрием някои рискови фактори, които могат да предразположат появата на болестта.
Кои са рисковите фактори за лупус?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 03 февруари, 2023

Лупусът е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува здрави клетки и тъкани в тялото ни по погрешка. Днес ще разберем за рисковите фактори за лупус, за да разберем дали има вероятност да страдаме от него.

В момента все още няма лек, който да излекува напълно това заболяване. Освен това има различни видове лупус с много различни характеристики. Да видим какви са те:

 • Системен лупус еритематозус: Това е най-често срещаният тип и може да протича по-тежко или леко. Имунната система атакува клетки и тъкани в различни части на тялото.
 • Дискоиден лупус: Този тип има ясна цел – кожата. Това причинява много неприятни обриви със сърбеж и щипене.
 • Субакутен кожен лупус: Подобно на предишния, той също засяга кожата, но само ако е изложена на слънце. Мехурите, които се образуват, са много болезнени.
 • Лупус, предизвикан от лекарства: Някои лекарства могат да накарат имунната ни система да се обърне срещу нас. Веднага след като спрем да ги приемаме, проблемът трябва да изчезне.
 • Неонатален лупус: Това е най-рядко срещаният тип и се среща само при новородени. Появата му може да бъде свързана с определени антитела в майката.

Рискови фактори за лупус

Сега, когато знаем малко повече за това автоимунно заболяване, нека видим какви рискови фактори могат да провокират появата му.

Рискови фактори за лупус – пол

Един от рисковите фактори за лупус е принадлежността към женския пол. Жените са по-склонни да го развиват и причината е в половите хормони. Количеството естроген, което е много по-високо при жените, отколкото при мъжете, засяга имунната система, като по този начин засилва вероятността за поява на лупус.

Поради тази причина жените, които развиват заболяването, не трябва да приемат контрацептиви. Тези методи за регулиране на цикъла и предотвратяване на раждането съдържат голямо количество естрогени, които биха го влошили.

Възраст

Възрастта също е друг рисков фактор за лупус. На възраст между 15 и 45 години жените са най-фертилни. Причината отново е естрогенът.

Естрогенът играе роля за плодовитостта на жената, като защитава тялото и го подготвя за евентуална бременност. Първите симптоми на лупус се откриват преди навършване на 18 години.

Рискови фактори за лупус – етническа принадлежност

Фактори като етническа принадлежност влияят върху отключването на лупуса. По-често от болестта страдат афро-американци, латиноамериканци, азиатци или индианци.

Когато лупус се развие при хора от гореспоменатите етноси, обикновено се появява в ранна възраст и заболяването протича по-тежко. Изследванията продължават.

Семейна история

Последният от рисковите фактори за лупус е фамилната анамнеза. Както при много други заболявания, фактът, че някой в семейството има болестта, увеличава шансовете за проявата й.

Ако в семейството например има чичо или прадядо, който е имал лупус, има по-голям риск и вие да развиете болестта. Любопитно относно това заболяване е, че обикновено не се наследява директно от майка на дете.

Как се лекува лупус

Лупус.

Тъй като лупусът не се лекува, лечението трябва да е насочено към предотвратяване на бъдещи огнища, лечение на симптомите и намаляване на уврежданията, които болестта може да причини. В зависимост от вида на лупуса, от който страдаме, може да страдаме от артрит, анемия, проблеми с бъбреците, депресия, язви или висок холестерол.

За да се опитат да намалят тези симптоми и проблеми, ще се използват специфични лекарства, съдържащи хидроксихлорохин и хлорохин. С това се цели следното:

 • Намаляване на възпалението и болката
 • Предотвратяване на бъдещи огнища
 • Грижа за имунната система
 • Намаляване и предотвратяване на увреждане на ставите
 • Балансиране на хормоните

Болестта лупус често причинява много стрес, тревожност и депресия, защото остава с нас завинаги. Това причинява безнадеждност и разочарование. Въпреки това, ако се подложите на правилното лечение, болестта може да бъде контролирана и да се радвате на по-добро качество на живот.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fessel WF. Epidemiology of systemic lupus erythematosus. Rheum Dis Clin North Am 1988;14:15-23.
 • Lawrence JS, Martins CL, Drake GL. A family survey of lupus erythematosus heritability. J Rheumatol 1987;14:913-921.
 • Alvaro-García JM, Humbría A, García-Vicuña R, Ariza A, García-Vadillo A, Laffón A. Systemic lupus erythematosus and tetrasomy-X. J Rheumatol 1989;16:1486-1488.
 • Deapen D, Escalante A, Weinrib L, Horwitz D, Bachman B, Roy-Burman P et al. A revised estimate of twin concordance in systemic lupus erythematosus. Arthritis Rheum 1992;35:311-318.
 • Crosslin KL, Wiginton KL. The impact of race and ethnicity on disease severity in systemic lupus erythematosus. Ethn Dis. 2009 Summer;19(3):301-7. PMID: 19769013.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.