Кои са признаците на „чума по птиците“ в дома си и какво да правите при появата на проблема

Ако чуете звуци на птици сутрин, когато се събудите, но не ги виждате никъде, може да имате нашествие на птици у дома. Днес ще ви разкажем повече по темата.
Кои са признаците на „чума по птиците“ в дома си и какво да правите при появата на проблема

Последна актуализация: 07 юни, 2024

„Чума по птиците“ е термин, използван за обозначаване на нашествието в градското пространство на такива животни. Това може да има редица негативни последици за хората, които ще разгледаме по-отблизо в тази статия. Ще научите също знаците, които показват дали има „чума по птиците“ в или близо до дома ви и какво да направите по въпроса.

Какво е чума по птиците?

Чума по птиците или заразяване с птици е термин, който подсказва за проблема в това отношение. Тази концепция се отнася до факта, че тези животни превземат градското пространство, за да задоволят нуждите си от подслон, размножаване или храна.

В някои случаи те се възползват от отпадъците, генерирани от хора, с които живеят в близък контакт. Може да става въпрос за група с различни размери, от няколко десетки до хиляди птици. Всичко зависи от мястото и вида.

Такава ситуация може да се наблюдава при гълъби, врабчета, скорци, чайки и дори сови, наред с други видове. И на толкова разнообразни места като тавани на къщи, камбанарии на църкви, тавани на търговски център, фабрика или индустриален парк.

Вярно е, че за разлика от насекомите, паяците или гризачите, птиците обикновено се смятат за полезни животни от хората, тъй като често ни правят щастливи с песента или цветовете си. Някои дори ловуват и унищожават червеи и дори хлебарки.

Проблемът обаче не е, че те търсят източник на храна и място за гнездене, а че в този процес създават ситуации, които засягат нормалното протичане на човешката дейност или, дори по-лошо, причиняват болести, както ще видим по-късно.

Как да разберем дали имаме нашествие на птици?

Ако видим две птици с гнездо в стреха, може би няма за какво да се тревожим. Работата е там, че повечето градски птици обикновено са социални. И изведнъж един чифт може да стане много повече. Например гълъбите живеят на ята със стотици индивиди.

Така че трябва да обърнете внимание, за да се опитате да контролирате проблема и да избегнете последствията, които това носи. Сред признаците, които могат да показват, че имаме нашествие на птици, са следните:

 • Непрекъснато чуруликане и пеене, дори от пиленца;
 • Птици, кацащи или летящи от покриви и первази, без да знаем къде се крият;
 • Паднали гнезда или материали, които изглежда са използвани за изграждане на гнезда;
 • Птичи изпражнения или миризма на птичи изпражнения;
 • Виждат се пера, някои от които са много малки, като тези на пиленца.

Добре е да се отбележи, че местата, където обикновено гнездят, са високи и изпъкнали части или хралупи, ниши и кухини, тъй като се опитват да снасят яйцата си на места, които са безопасни от потенциални хищници.

Затова трябва да търсим евентуалните им гнезда в стрехи и улуци, под покриви или между керемиди и греди. Също така в балкони, неизползвани комини, всякакви первази или навеси. Дупка с диаметър не повече от два сантиметра вече е достатъчна за някои птици да влизат и излизат.

Последствията от чумата по птиците

Важно е да се изясни, че не всички птици, които съжителстват с хората, са вредни. Някои са опрашващи видове; други обаче могат да причинят щети по конструкциите и сградите, както и да пренасят болести.

Щети, причинени от гнезда

Когато гнездата са разположени до канализацията, материалите, използвани от птиците, могат да се натрупат и да блокират циркулацията на водата, което причинява проблеми с влажността. От друга страна, ако тези животни поставят листа и суха слама в близост до електрически инсталации или машини, които се нагряват, рискът от пожар се увеличава.

Щети, причинени от изпражненията на птиците

Изпражненията на някои инвазивни птици, като гълъби, съдържат висока концентрация на пикочна киселина. Следователно, той е много корозивен и дори може да засегне всичко – от боята на стените и автомобилите до хидроизолационния слой на покривите, причинявайки пукнатини. Може също да повреди електрически материали и различни машини и оборудване.

Заразяване на храна

В хранително-вкусовата промишленост птиците могат да ядат семена и други продукти и да се изхождат върху тях. Това е свързано с предаването на бактерии, като салмонела.

Замърсен въздух

В изпражненията на гълъбите се размножават и някои видове гъби като Cryptococcus. И когато гнездят във вентилационни канали, хората могат да вдишат този замърсен въздух, достигайки до белите им дробове и причинявайки криптококоза, която засяга централната нервна система, особено при имунокомпрометирани пациенти.

Други заболявания, причинени от птиците

Птиците обикновено имат акари, бълхи и други патогени, които могат да мигрират в търсене на нови източници на храна или места за размножаване или да се предават по различни начини, засягайки хора и домашни животни.

Вече споменахме случая със салмонела, която причинява салмонелоза и паратиф; но има и други заболявания като:

 • Орнитоза или пситакоза (наричана още белия дроб на гълъбовъда); предава се чрез вдишване на бактерия, присъстваща в изсушени изпражнения или пера.
 • Инфлуенца по птиците (нюкасълска болест); също се предава чрез изпражнения и други гълъбови екскременти.
 • Гастроентеритът и септицемията се причиняват от Escherichia coli, която може да се разпространява от чайки.
 • Алергии, причинени от акари.
 • Други гъбични инфекции, като хистоплазмоза.

Нанесени щети на фирми

Птичият вредител вреди на компаниите поради разходи за поддръжка и почистване, както и възможни загуби на суровини или готови продукти. Работниците също са изложени на риск от заболяване.

Как да контролираме ситуацията?

За да предотвратите или контролирате вредителите-птици, е необходимо да обръщате внимание на знаците, споменати по-горе, и да вземете необходимите мерки, за да имате чист и безопасен дом или работно пространство.

Контролът на тези животни се развива чрез следване на няколко действия и стратегии, като например:

 • Инспекция за диагностика на ситуацията, идентифициране на местата за гнездене и хранене, размера на популацията, навиците и щетите на структурите.
 • Елиминиране на източници на храна и вода, което в някои случаи може да реши проблема без големи усилия.
 • Модификация на пространството за отдалечаване на птиците и предотвратяване на връщането им. Това означава предотвратяване на достъпа, използване на мрежи или модифициране на первазите.
 • Използване на репеленти или вещества, които могат да повлияят на птиците чрез миризма, визуално или звуково.
 • В някои страни е разрешено използването на токсични вещества (авициди) за намаляване на популацията. Това обаче не е най-доброто нещо, тъй като противоречи на уважението, което трябва да проявяваме към другите видове, които съжителстват с нас на планетата.

Какво можете да направите, за да предотвратите чума по птиците

Възможно е да се предприемат някои мерки, за да се попречи на тези животни да гнездят и да се размножават в домове или работни помещения. Например, трябва да депозирате органичните отпадъци в затворени контейнери, за да премахнете възможните източници на храна; и следете покривите, таваните и корнизите, запечатвайки всички дупки, където могат да влязат и да гнездят.

Ако смятате, че има признаци, които показват възможно нашествие, добра идея е да се обадите на специалисти по борба с птиците. Те знаят какво да правят и действат в рамките на позволеното от закона, без да причиняват щети на имущество или животни и като използват подходящите технологични ресурси и методи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Burt, S., Röring, R. & Heijne, M. (2018). Chlamydia psittaci and C. avium in feral pigeon (Columba livia domestica) droppings in two cities in the Netherlands. Veterinary Quarterly, vol. 38(1), pp. 63-66. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29806552/
 • Davis, M., Butcher, G. & Mather, F. (2015). Avian diseases transmissible to humans. Universidad de la Florida. https://edis.ifas.ufl.edu/publication/PS019.
 • Hogerwerf, L., Roof, I., de Jong, M.J.K. et al. (2020). Animal sources for zoonotic transmission of psittacosis: a systematic review. BMC Infect Dis, vol. 20(192). https://doi.org/10.1186/s12879-020-4918-y
 • Maragliano, R., Marti, L., Ibañez, L.. & Montalti, D. (2009). Comunidades de aves urbanas de Lavallol, Buenos Aires, Argentina. Acta zoológica lilloana, vol. 53 (1–2), pp. 108–114. https://www.researchgate.net/publication/284549063
 • Medina, I., Fuentes, L. & Arteaga, M. (2017). Pigeons and their droppings as reservoirs of Candida and other zoonotic yeasts. Revista Iberoamericana de Micología, vol. 34(4), pp. 211-214. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28720316/
 • Vallejo Timarán, D., Benavides Melo, C., Chaves Velásquez, C., Morillo Caicedo, M., & Castillo Ceballos, A. (2016). Aislamiento de Cryptococcus neoformans en heces de palomas (columba livia) en el casco urbano del municipio de Pasto, Colombia. Biosalud, vol. 15(1), pp. 62-71. http://vip.ucaldas.edu.co/biosalud/downloads/Biosalud15(1)_7.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.