Кинезио лентите и полезните им качества

Кинезио лентите са изключително популярни и добре приемани в Япония. Въпреки че все още действието им не е научно доказано, те притежават редица полезни качества, които са обект на проучвания.
Кинезио лентите и полезните им качества
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Вероятно не сте чували досега за кинезио лентите. А може и да сте виждали хора с цветни ленти върху една или няколко части на тялото им.

Какво представляват тези ленти? За какво се използват? Как действат? Може ли всеки да ги използва?

Тези самозалепващи хипоалергенни памучни ленти се използват за лечението на травми и други физически наранявания и проблеми. Техниката, позната като кинезио ленти, е създадена през 1970 година и става много популярна в страни като Япония.

Нека да разберем защо тази техника се налага в лечението на различни проблеми и то не само при професионалните спортисти.

Какво представляват кинезио лентите?

Кинезио лентите представляват техника включваща поставянето на памучни, хипоалергенни, водоустойчиви еластични ленти в определени части от тялото, претърпели травми. За да улеснят движенията, лентите са направени от специални влакна, които могат да се разтягат до 140%.

След като бъдат поставени от специалист, те могат да останат върху кожата няколко дена. Трябва да бъдат сменени след определено време (обикновено 3-4 дена в зависимост от случая).

Както стана ясно, кинезио лентите не засягат гъвкавостта и подвижността. Точно обратното – те спомагат процеса на лечение. Затова са подходящо допълнение към различни видове терапия (като масажите).

Цветът на лентите

Цветът на кинезио лентите е различен, в зависимост от предназначението им.

 

Кинезио лентите се използват за лечение на натрупания в мускулите стрес.

Цветът на лентите зависи от това къде се поставят, на какво напрежение ще бъде подложена лентата, какъв е типът на травмата и редица други фактори. Например сините и черни ленти се използват за отпускане на мускулите (и имат и болкоуспокояващо действие), докато розовите и жълтите са със стимулиращ ефект.

Как действат?

След като бъдат поставени лентите, те се задействат от топлината, която се създава при движението. Така те масажират мускулите и премахват дискомфорта.

Полезните качества на кинезио лентите

Въпреки че клиничните тестове не са доказали категорично ефективността им, някои професионалисти твърдят, че тази техника осигурява следните ползи. Тя:

 • Улеснява действието на лимфната система.
 • Активира кръвообращението.
 • Спомага подобряването на стойката (коригира състоянието на отслабналите мускули).
 • Осигурява допълнителна подкрепа на ставите и мускулите.
 • Намалява умората в мускулите.
 • Облекчава възпалението и понижава нивото на болка.
 • Спомага понижаване приема на противовъзпалителни средства като ибупрофен, които имат странично действие.

При какви проблеми помагат кинезио лентите?

Лентите се използват в лечението на следните проблеми:

 • Контрактури
 • Болка в гърба
 • Локална болка
 • Спортни травми
 • Претоварване на мускулите
 • Синдром на карпалния тунел
 • Мускулни крампи
 • Проблеми с кръвообращението и задържане на течности (целулит, отпусната кожа, едема и други).

Как действат?

Кинезио лентите трябва да бъдат поставени от физиотерапевт на подходящото място при всеки един случай.

Специалистът поставя лентата върху зона с по-голяма или по-малка гъвкавост (в зависимост от случая). Лентата се разтяга, така че да играе ролята на “акордеон”. Кинезио лентите упражняват микроскопично повдигане на кожата, заради разтегливостта си и вълнообразната форма на влакната, от които са направени. По този начин намаляват натиска върху травмата и предотвратяват появата на стимулиране, което може да бъде болезнено.

Изисквания за поставяне на кинезио лентите

 • Кожата трябва да бъде чиста, суха, депилирана и без нанесен крем или масло (те могат да попречат плътното залепване на лентата).
 • Краищата на лентата трябва да бъдат заоблени, за по-лесното им захващане.
 • След като бъде поставена лентата, тя трябва внимателно да се притисне, за да залепне добре.
 • Можете да се къпите с лентите. Въпреки това избягвайте да докосвате и миете местата с лентите.
 • Ако кожата ви се възпали трябва веднага да посетите специалист, който да отстрани лентите. Запомнете, че понякога е нормално да усещате леко щипане или сърбеж. Това се дължи на засиленото кръвообращение.

Какво трябва да запомните

Най-добре е лентите да бъдат поставени от физиотерапевт, след като ви бъде направен преглед. Може би това ви се струва лесно. Съветваме ви да избягвате сами да си поставяте лентите у дома, защото може да предизвикате обратен ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Espejo L, Apolo MD. Revisión bibliográfica de la efectividad del kinesiotaping. Rehabilitación. 2011; 45 (2): 148-158. doi:10.1016/j.rh.2011.02.002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.