Кекс без брашно, мляко и захар
В днешната статия ще съсредоточим вниманието ви върху една прекрасна рецепта за кекс, който не съдържа мляко, брашно и захар. Лесна е за приготовление, а резултатът ще ви изненада с вкусовите си качества.
Всеки ден все повече хора се опитват да коригират начина си на хранене и да подбират продукти, които са полезни за здравето им. Например, популярна през последните години стана тенденцията да се консумират храни без глутен и лактоза. Внимание се обръща и на количеството захар, което се използва в продуктите. Предлагат се различни естествени алтернативи на захарта, които редуцират доказано вредното й влияние върху човешкото здраве.
Брашно
Обикновено кексовете се приготвят на базата на брашно. Буквално при всяко основно хранене включваме нещо, което го съдържа: хляб, паста, десерти, пица, палачинки, бисквити и т.н.
Все повече хора в наши дни, особено тези, които изпитват непоносимост към глутена, прекратяват употребата му. Струва си да се опитате да намалите или да изключите това вещество от менюто си. В нашата рецепта ще използваме нахут вместо брашно. Ще се изненадате колко приятно се получава.
Брашното от нахут е познато в много култури. Освен по-полезно, то съдържа редица ценни хранителни вещества, които подобряват здравословното състояние.
Млечни продукти
Както има хора с непоносимост към глутена, така други не се повлияват добре от лактозата. Последните избягват консумацията на млечни продукти. Този тип храна се свързва с повече холестерол, който генерира различни дефекти, като алергии и кожни проблеми.
Нашата рецепта не изисква влагането на прясно или кисело мляко, нито на масло. Поради тази причина тя лесно се усвоява от тялото и е здравословна.
Захар
Бялата захар е напълно излишна в хранителното меню. Многобройни са изследванията, които доказват колко отровна за тялото ни е тя и как окислява организма ни. А като се има предвид колко масово се употребява днес, почти невъзможно е да я избегнем.
В днешната ни рецепта ще заместим захарта с натурален подсладител като стевията. Можете, разбира се, да използвате също така мед и сироп агаве – и двата варианта са здравословни алтернативи.
Кекс, богат на протеини
Повечето рецепти за кексове съдържат много брашно, захар и масло. Но не и нашият кекс – той е богат протеини благодарение на нахута и яйцата. Това го прави изключително добро решение, когато целите да не качвате килограми. Този кекс е идеален за закуска или леко похапване между основните хранения. Той ви позволява да пазите талия и да се радвате на добро здраве.
Кексът е идеален за деца и атлети. Освен това никой няма да забележи, че сте заместили брашното с нахут.
Съставки:
- 500 гр. сварен нахут (можете да използвате консерва или да си го приготвите у дома без сол)
- 2 чаши разтопен черен шоколад, който не съдържа мляко или захар. Втори вариант – какао на прах в пропорционално количество.
- 4 яйца
- 2 пълни супени лъжици течна стевия или 100 гр. мед, или сироп от агаве
- 1/2 чаена лъжичка бакпулвер
- По желание: канела, кардамон, джинджифил, есенция ванилия
Прочетете и това: Как да лекуваме диабет със стевия и канела
Начин на приготвяне:
Приготвянето на кекса е изключително лесно и бързо. Следвайте няколко стъпки:
- Предварително загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.
- За разтопяването на шоколада заложете на съд с двойно дъно.
- Разбийте яйцата, след това добавете нахута. Разбийте до получаването на хомогенна смес. Ако имате блендер, процесът ще е по-бърз.
- Добавете подсладителя и бакпулвера.
- Накрая добавете разтопения шоколад или какаото, също и надробените ядки.
- Подправете кекса с канела, кардамон или ванилия, за да заличите аромата на нахута. Шоколадът също допринася за притъпяването на аромата му. Малко портокалови корички също ще свършат работа.
- Подгответе съда за печене. Намажете го с малко мазнина и поръсете с брашно, за да не полепне кексът.
- Печете във фурна за 40 минути при 180 градуса. След това извадете формата от фурната и оставете кекса да се охлади.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Gómez Morales, Luis., Beltrán Romero, Luis Matías., García Puig, Juan. (2013). Azúcar y enfermedades cardiovasculares. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013001000011
- Herrera, María José., Hermoso, Marcela., Quera, Rodrigo. (2009). Enfermedad celíaca y su patogenia. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-98872009001200012