Кашотто: какво представлява и как да го включите в диетата си?

Ще ви покажем какво е кашотто и как да го приготвите по лесен начин. Това е ястие, което има редица ползи за здравето, особено за спортистите.
Кашотто: какво представлява и как да го включите в диетата си?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кашотто е ястие, което прилича на ризото на външен вид, но използваните съставки в случая са булгур, просо, царевица, пшеница, елда, киноа, овесени ядки и други зърнени храни.

Това е кремообразно ястие, което може да осигури голямо количество основни хранителни вещества с много високо качество. Поради тази причина е полезно да го включвате редовно в диетата си. Продължете да четете, защото ще ви кажем как можете да приготвите това вкусно ястие.

Рецепта за кашотто

Kashotto има много предимства, включително способността му да осигурява необходимата енергия, за да помогне на хората да се представят по най-добрия начин, докато спортуват. И не само това, то е идеално и за последващите процеси на възстановяване.

Освен това съдържа основни витамини и минерали. Това е особено вярно, когато при приготвянето му се използват зеленчуци. Благодарение на тях се повишава антиоксидантното натоварване, като се неутрализира образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Резултатът е по-ниска честота на хронични патологии, както се посочва в изследване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry.

Ястие с ориз.

Съставки

Тази рецепта за кашотто се приготвя бързо и лесно. Съставките, от които се нуждаете, за да получите отличен резултат, са следните:

 • 500 грама (20 унции) пшеничен булгур
 • 1,5 литра (малко над 3 пинти) кокосово мляко
 • 20 грама (почти 1 унция) органично необработено кокосово масло
 • Сезонни зеленчуци
 • Сух кокос на прах
 • Карамфил, канела и звездовиден анасон (звезден анасон)
 • Сол и черен пипер

Инструкции стъпка по стъпка

 1. Първо загрейте кокосовото мляко в тенджера, като разбърквате малко по малко.
 2. След като достигне желаната температура, добавете карамфила, канелата и звездния анасон.
 3. Увеличете котлона на средна степен, без да спирате да бъркате.
 4. Продължете да готвите, докато сместа стане много гореща, но без да завира.
 5. Свалете от котлона, покрийте и оставете да престои 20 минути.
 6. Нарежете зеленчуците.
 7. За да продължите, изсипете 20 грама кокосово масло в тиган и добавете прясно нарязаните зеленчуци.
 8. Овкусете ги със сол и черен пипер и изчакайте да омекнат и намалят обема си.
 9. Прецедете кокосовото мляко и го поставете отново на котлона.
 10. Когато заври, добавете булгура и намалете котлона при непрекъснато бъркане. Постепенно зърнената култура ще започне да набъбва и да абсорбира течността.
 11. Опитайте за сол и черен пипер и оставете да къкри, докато придобие текстурата на ризото.
 12. Покрийте и оставете да престои 20 минути. След това, поднесете в чиния и поръсете с настърган кокос отгоре, като сервирате със зеленчуците.

Подходящо ли е ястието при цьолиакия?

Кашотто може да се направи с пшеница или зърнени храни с глутен в тях, но е възможно като основна съставка да се използва например булгур. Някои твърдят, че това прави ястието подходящо за хора с цьолиакия, но това изобщо не става ясно от много онлайн източници.

Важно е да се отбележи, че на ден трябва да се осигуряват поне 25 грама фибри, изискване, което рядко се спазва. В случай на неадекватна консумация, някои здравословни проблеми могат постепенно да се развият, като дисбиоза.

Кашотто.

“Кашотто” – много здравословно ястие

Както видяхте, кашотто е много здравословно ястие, което може да бъде включено в контекста на разнообразна диета. Това е особено полезно за спортисти, тъй като осигурява голямо количество качествени въглехидрати.

Това гарантира, че спортистите ще имат много енергия, когато изпълняват упражнения, като се избягват спадове в представянето или умора. Трябва обаче да се гарантира, че всички основни хранителни вещества се консумират в достатъчни дози за целта.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.