Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Все още не са намерени диагностични критерии за откриване на заболяването. Обикновено диагнозата е резултат от елиминиране на други състояния.
Какво трябва да знаете за фибромиалгията

Написано от María Vijande

Последна актуализация: 25 август, 2022

Това, което не знаете за фибромиалгията,  е че тя е хронично мускулно-скелетно състояние, характеризиращо се със свръхчувствителност към болка в определени части на тялото, без каквато и да е свързана органична причина. Тя показва широк спектър от симптоми, които включват мускулна болка, силна умора, нарушения на съня и промени в настроението.

Фибромиалгията е определена като заболяване през 90-те години. Оттогава някои смятат, че това е соматично разстройство. С други думи, пациентите страдат от симптоми без физическа причина. Последните проучвания показват, че причината е неврологична. По-конкретно, това е резултат от дисбалансите в централната нервна система. Още полезна информация за това заболяване можете да откриете в интервюто с д-р Наталия Маринова.

Кого засяга фибромиалгията?

лекарства за фибромиалгията

Фибромиалгията засяга между 2-5% от населението. Повече случаи се появяват в страни като Италия, Германия, Португалия и Испания. Най-голямата рискова група, страдаща от това заболяване са главно жените. Всъщност жените имат 10 пъти по-голяма вероятност да бъдат засегнати от мъжете. Високорисковите групи също включват:

Основният причинител за фибромиалгията

Какво трябва да знаете за фибромиалгията? Заболяването изглежда е свързано с промени в централната нервна система. Въпреки това причинителят в неговата цялост остава неизвестен. Също така, възможните причини за фиброималгията включват невро-хормонални промени, генетични фактори и други като диета или стрес.

Основните причини са свръхактивни и свръхчувствителни ноцицептивни пътища в централната нервна система. С други думи, това е централна сенсибилизация. Чувствителността обикновено води до повтаряща се, болезнена стимулация. За съжаление, това може да доведе до повече болка.

Симптоми

 • Главоболие.
 • Депресия.
 • Алодиния.
 • Скованост на мускулите.
 • Разстройство на съня.
 • Хипералгезия.
 • Пароксизмални движения.
 • Честа и силна умора.
 • Увеличаване на чувствителността на допир.
 • Неспецифични, интензивни мускулно-скелетни.
 • Промени в слуха (тинитус) и зрение (фосфена).

Свързани заболявания

Състоянието се появява по-често при пациенти с ревматични заболявания. Например, това може да бъде ревматоиден артрит или анкилозиращ спондилит. Също така, това изглежда е свързано с автоимунни заболявания като системен лупус еритематозус. В допълнение, фибромиалгията представлява рисков фактор за цьоликия или непоносимост към глутен.

Свързани нарушения

хубаво е да знаете за фибромиалгията, за да си обясните някои състояния

Повечето пациенти, които страдат от това състояние, имат трудности със заспиването. Или могат да постигнат само неспокоен сън, което влошава другите симптоми. Освен това, тези пациенти също са склонни да изпитват сънливост през деня и болезнени крампи през нощта. В същото време някои промени в настроението, депресията и кризи на тревожност също понякога са последици от фибромиалгия.

Критерии за диагностика и състояние

Няма конкретни или окончателни диагностични критерии за откриването й. Обикновено диагнозата за фибромиалгията е резултат от процес на елиминиране. С други думи, за да се достигне диагнозата, всички други възможни нарушения трябва да бъдат отхвърлени като възможност от контролиращия лекар.

Липсата на специфични тестове за откриване на фибромиалгията пречи на диагностицирането. В същото време професионалистите продължават да обсъждат дали това е действително разстройство или синдром. Или може би да се дължи на различни симптоми.

За да се диагностицира фибромиалгията, пациентът трябва да изпитва най-малко 11 от 18 болезнени точки на натиск. Тези болезнени точки подпомагат диагнозата, тъй като те са най-чести при пациентите с това заболяване. Общата болка, която продължава поне 3 месеца, също е друг диагностичен признак за нарушението.

Критериите обаче са много чувствителни и специфични. Например, над 85% позволява установяване на различна диагноза от други ревматоидни заболявания. Също така е важно да се спомене, че висок процент от засегнатите не получават диагноза поради трудностите, които представя процеса.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 важни факта за ревматоидния артрит

Лечение

добре да кажете на лекар за фибромиалгията

Хранителната терапия и стратегиите за отслабване представляват едно от най-ефикаснитет дневни лечения за лечение на фибромиалгията. Например, безглутенови диети се оказват ефективни за лечение на симптомите.

И във връзка с лекарствените терапии, различни видове антидепресанти, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и мускулни релаксатори могат да лекуват това заболяването. Освен това има положителни резултати от транскринната магнитна стимулация за лечение. Това има за цел значително да намали болката. И може да доведе до подобряване на здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hegazi, M. O., & Micu, M. C. (2017). Fibromyalgia. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_11
 • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology.
 • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.