Какво се случва с тялото ви, когато пиете кока-кола?
Различни изследвания, провеждани през последните години, потвърдиха това, от което се опасявахме: кока-кола има сериозни последици за здравето още от момента, в който поемаме дори първата глътка. В продължение на много години различни здравни кампании карат хората да премахнат напитки като кока-кола от менюто си. Въпреки това статистиката, показваща броя на потребителите на този продукт, все още е много тревожна: смята се, че на всеки 24 часа 1,6 милиарда продукта кока-кола биват консумирани по целия свят.
Какви са вредните въздействия на кока-кола?
Кока-колата е пълна с химични съединения, които са вредни за здравето – проблем, който възниква и в краткосрочен, и в дългосрочен план. Достатъчно е да се знае, че една-единствена кутия или бутилка съдържа 10 супени лъжици захар, както и други химикали, които засягат различни основни органи на нашето тяло.
Какво се случва, когато консумирате кока-кола
- След 10 минути: приемането на 10 супени лъжици захар наведнъж има опустошителен ефект върху тялото. Причината да не я изхвърляте чрез повръщане се дължи на факта, че тялото произвежда фосфорна киселина.
- След 20 минути: глюкозата повишава нивата на инсулин, което кара черния дроб да превръща всичката захар в мазнини. Не забравяйте, че една-единствена кутия или бутилка кока кола съдържа до 10 супени лъжици захар.
- След 40 минути: тялото напълно абсорбира кофеина. Зениците се разширяват, кръвното налягане се повишава и черният дроб освобождава повече захар в кръвта. Това, от своя страна, кара аденозиновите рецептори (преобладаващи молекули в процеса на съня) да се блокират и предотвратят чувството на умора.
- След 45 минути: тялото започва да произвежда повече допамин – вещество, което стимулира центровете на удоволствие в мозъка ни. Този тип ефект се сравнява с ефекта, произвеждан от хероин.
- След 60 минути: след един час вероятно ще усетите желание за уриниране. Това, което не осъзнавате е, че чрез уриниране също така изхвърляте калция, магнезия и цинка, които са предназначени за костите, както и други важни вещества, които не могат да бъдат абсорбирани от тялото ни. С течение на времето започвате да забавяме действията си и да се чувствате по-мързеливи и отпуснати.
Какви вредни вещества се съдържат в кока-кола?
Както вече споменахме, в допълнение към високото си съдържание на захар, кока-кола съдържа и други вещества, вредни за здравето. Запознайте се със следния списък на основните компоненти и ефектите, които те имат върху организма.
- Газирана вода: тази съставка предизвиква стомашно отделяне, повишаване киселинността на стомашните сокове и причинява газове.
- Натриев цикламат, заместител на захарта: това е компонент, който произвежда вкус, до 200 пъти по-сладък от захарта. Научни изследвания са установили, че консумацията му увеличава риска от рак на пикочния мехур, което е и причината през 1969 г. да се забрани от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).
- Аспартам: това е друг заместител на захарта, който също е забранен от FDA. Когато се излага на високи температури, той се разпада на метанол (алкохол) и фенилаланин – вещества, които разрушават зрителния нерв и могат да доведат до слепота.
- Фосфорна киселина: това е силно киселинен компонент, който може да причини дразнене на кожата и очите.
Препоръчваме и: Как газираните напитки въздействат върху здравето?
Алтернативни начини за използване на кока-кола
- Кока-кола е напитка, която се използва за почистване на автомобилните двигатели.
- В Съединените щати полицията използва кока-кола след пътни инцидент и убийства за почистване на пътя и пролята кръв.
- Кока-кола се използва за отстраняване на ръждиви петна от хромирани повърхности и за почистване на корозия от автомобилни акумулатори.
- В Индия земеделските производители използват кока-кола като пестицид за унищожаване на вредителите по културите, тъй като е евтин и много ефикасен продукт.
- Един от най-известните и ефикасни трикове е за отпушване на водопроводните тръби да се използва кока-кола.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. Am J Public Health. 2007 Apr;97(4):667-75. doi: 10.2105/AJPH.2005.083782. Epub 2007 Feb 28. PMID: 17329656; PMCID: PMC1829363.
- Doyle J, Cooper JS. Physiology, Carbon Dioxide Transport. [Updated 2022 Jul 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532988/
- Dhingra R, Sullivan L, Jacques PF, Wang TJ, Fox CS, Meigs JB, D’Agostino RB, Gaziano JM, Vasan RS. Soft drink consumption and risk of developing cardiometabolic risk factors and the metabolic syndrome in middle-aged adults in the community. Circulation. 2007 Jul 31;116(5):480-8. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.107.689935. Epub 2007 Jul 23. Erratum in: Circulation. 2007 Dec 4;116(23):e557. PMID: 17646581.
- Tucker KL, Morita K, Qiao N, Hannan MT, Cupples LA, Kiel DP. Colas, but not other carbonated beverages, are associated with low bone mineral density in older women: The Framingham Osteoporosis Study. Am J Clin Nutr. 2006 Oct;84(4):936-42. doi: 10.1093/ajcn/84.4.936. PMID: 17023723.
- Gallagher JC. Sodas and colas are associated with an increase in fractures. Menopause. 2019 Nov;26(11):1229-1231. doi: 10.1097/GME.0000000000001439. PMID: 31592874; PMCID: PMC6832823.
- Cheng R, Yang H, Shao MY, Hu T, Zhou XD. Dental erosion and severe tooth decay related to soft drinks: a case report and literature review. J Zhejiang Univ Sci B. 2009 May;10(5):395-9. doi: 10.1631/jzus.B0820245. PMID: 19434767; PMCID: PMC2676420.
- Lussi A, Megert B, Shellis RP, Wang X. Analysis of the erosive effect of different dietary substances and medications. Br J Nutr. 2012 Jan;107(2):252-62. doi: 10.1017/S0007114511002820. Epub 2011 Jun 30. PMID: 21733310.
- Ligaarden SC, Lydersen S, Farup PG. Diet in subjects with irritable bowel syndrome: a cross-sectional study in the general population. BMC Gastroenterol. 2012 Jun 7;12:61. doi: 10.1186/1471-230X-12-61. PMID: 22676475; PMCID: PMC3674839.
- Narain A, Kwok CS, Mamas MA. Soft drink intake and the risk of metabolic syndrome: A systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2017 Feb;71(2). doi: 10.1111/ijcp.12927. Epub 2017 Jan 10. PMID: 28074617.