Какво представлява невроендокринната система?

Хипоталамусът в невроендокринната система е отговорен за поддържането на хомеостазата на тялото. Днес ще се спрем на характеристиките на тази важна система.
Какво представлява невроендокринната система?
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Невроендокринната система е отговорна за производството и секретирането на хормони, които са химически вещества, произвеждани в тялото, чиято функция е да регулират дейността на клетките и органите. Какво друго трябва да знаем за нея?

Системата се състои от неврони и жлези, които са отговорни за синтеза на различните хормони, които контролират растежа, метаболизма, развитието и сексуалната функция на тялото.

Жлезите на невроендокринната система отделят тези вещества в кръвта, когато е необходимо. Те пътуват в кръвта, за да достигнат до различни клетки и да задействат техните функции.

Функция на хормоните в невроендокринната система

Хормоните са химическите пратеници на тялото. Те прехвърлят информация от един набор от клетки в друг, за да координират функциите на различните части на тялото. Освен че контролират много физиологични функции, те също участват в поведението.

Както се подчертава в публикацията “Физиология, ендокринни хормони”, невроендокринната система има множество жлези, произвеждащи хормони. Основните обаче са:

 • Хипоталамусът
 • Хипофизната жлеза
 • Щитовидната жлеза
 • Репродуктивните органи.
 • Други: панкреас, хипофизна жлеза.

Жлезите са два вида: екзокринни и ендокринни. Първите отделят продуктите си през канали. Пример за екзокринни жлези е храносмилателната жлеза. Що се отнася до втория тип, ендокринните жлези отделят хормони директно в кръвта и действат върху целевите органи или тъкани.

Хипофизната жлеза.
Невроендокринната система има много жлези, произвеждащи хормони, включително хипофизата.

Невроендокринната система: хипоталамус

Хипоталамусът се намира под таламуса, който е точно над мозъчния ствол. Основната му функция е да поддържа хомеостазата, т. е. стабилността на вътрешната среда на тялото.

Хипоталамусът свързва нервната система с невроендокринната система чрез хипофизната жлеза. Неговата функция е да отделя “освобождаващи” хормони – които карат други жлези да отделят други хормони – и да инхибира хормоните, които стимулират или инхибират производството на хормони в аденохипофизата.

Невросекреторните клетки на хипоталамуса произвеждат антидиуретичен хормон и окситоцин. Тези хормони се транспортират до хипофизната жлеза, където се съхраняват за по-късно освобождаване.

Невроендокринна система: хипофизата

Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка. Прикрепена е към хипоталамуса чрез къси кръвоносни съдове. Състои се от две много различни части, които функционират независимо:

 • Задна хипофиза или невро-хипофиза: Счита се за продължение на хипоталамуса, чиято основна функция е да съхранява и освобождава хормоните, които произвежда, които са окситоцин и вазопресин или антидиуретичен хормон (ADH).
 • Предна хипофиза или аденохипофиза: Тази част от хипофизата няма нервна връзка. Действа като бъбречна жлеза и отделя хормони, които отиват в ендокринните жлези или тъкани.

Окситоцин

Основните функции на окситоцина са свързани с репродукцията. Основно стимулира отделянето на мляко от гърдите по време на кърмене и насърчава контракциите на матката по време на оплождането и раждането.

Антидиуретичен хормон или ADH

Този хормон предизвиква реабсорбция на вода в бъбреците. Поради това намалява производството на урина. Той също така допринася за хомеостазата, тъй като регулира кръвния обем, електролитния баланс и кръвното налягане.

Невроендокринната система: щитовидната жлеза

Когато хормонът TSH от предната хипофиза достигне щитовидната жлеза, се произвежда хормонът на щитовидната жлеза. Основната му роля е да регулира метаболитните процеси и особено използването на въглехидрати. Освен това влияе върху растежа и развитието, както в тялото, така и в нервната система.

Когато има дефицит на тези хормони в невроендокринната система, се казва, че лицето страда от хипотиреоидизъм. В обратния случай заболяването се нарича хипертиреоидизъм.

Жена с възпалено гърло.
Дефицитът на хормони на щитовидната жлеза в невроендокринната система води до появата на хипотиреоидизъм.

Репродуктивни органи: полови хормони

Има три полови хормона: андрогени, естрогени и прогестагени. Що се отнася до първите, основните им функции са:

 • За насърчаване на развитието, растежа и поддържането на мъжките репродуктивни органи.
 • За насърчаване на развитието на вторични мъжки характеристики.
 • За стимулиране на протеиновия метаболизъм.

Естрогените, като женски полови хормони, имат андрогенно-подобен ефект. Въпреки това, при жените:

 • Те насърчават развитието, растежа и поддържането на женските репродуктивни органи.
 • Насърчават развитието на вторични женски характеристики.

И накрая, прогестагени. Тези хормони подготвят стените на матката за имплантирането на оплодената яйцеклетка. Следователно това е защитният хормон на раждането. Освен това подготвя гърдите за отделянето на мляко.

Накратко, невроендокринната система участва в почти всички процеси, които непрекъснато протичат вътре в човешкото тяло. Въпреки че много хора не са наясно с функциите й, доброто й състояние е от съществено значение за правилното функциониране на тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Psicobiolog, S. N., Psicoendocrinolog, L., & Hormona, P. G. (2004). Sistema neuroendocrino. Psicobiologia. https://doi.org/10.1145/2702123.2702592
 • Hernández, D. C., Guerra, R. S. T., Padilla, C. R., Tamez, P., Weber, R. J., & Flores, R. G. (2001). Regulaciónn neuroendocrina del sistema inmune. CIENCIA UANL.
 • Campbell M, Jialal I. Physiology, Endocrine Hormones. [Updated 2019 Feb 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538498/
 • Chrousos GP. Organization and Integration of the Endocrine System. Sleep Med Clin. 2007;2(2):125–145. doi:10.1016/j.jsmc.2007.04.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.