Какво представлява маслото от кокона и какви са ползите му за здравето?
Кокона, с научно наименование Solanum sessiliflorum, е тропически храст, растящ в Южна Америка, в региона на Андите, в страни като Перу, Еквадор и Колумбия. Принадлежи към семейство Solanaceae, което включва също и доматите, патладжаните и картофите.
В умерения климат някои го отглеждат като стайно декоративно растение; но се цени главно заради свойствата на плодовете си, които изобилстват от антиоксиданти, диетични фибри, витамини и минерали. Искате ли да научите повече за това растение? Разказваме ви за неговите ползи за здравето.
Какво е кокона и какви са нейните характеристики?
Кокона (Solanum sessiliflorum ) е известна още като „ubiu“ (Бразилия), „tupiro“ или „topiro“ (Венецуела) и „coconilla“ или „lulo“ (Колумбия). Това е многогодишен тревист храст, който расте в почвите на Южна Америка, най-вече в района на Андите и Амазонка.
Растението може да достигне един или два метра височина. Има космати стъбла и клонки със същата характеристика. Освен това овалните му листа са гладки отгоре и с жилки отдолу; те варират по размер от 25 до 45 сантиметра дължина и 20 до 39 сантиметра ширина.
Има екстраксиларни съцветия, чиито размери варират от 3 до 10 сантиметра. Цветовете му приличат на тези на картофа, но са с по-големи размери.
Дава плод, който може да бъде почти сферичен или яйцевиден. Цветът му варира между жълт, оранжев и червеникав. Плодовете могат да бъдат от 4 до 12 сантиметра широки и от 3 до 6 сантиметра дълги. Освен това тежат между 24 и 250 грама.
От цялото растение плодовете са най-използваната част за кулинарни и медицински цели. Разказваме ви какви хранителни вещества осигурява и за какво се използва.
Хранителна информация за кокона
Плодовете на кокона са до голяма степен съставени от вода (до 90%). В допълнение, съдържа въглехидрати, диетични фибри и някои основни минерали, като калций и желязо.
В анализ на пет екотипа кокона – разкрит чрез MDP Encyclopedia – беше изчислено, че всеки 100 грама от плода осигурява 3,12 до 4,24 грама въглехидрати; и фибри, между 1,8 до 1,93 грама.
Що се отнася до минералите, наблюдават се следните стойности:
- Калий: между 570,83 и 2382,24 милиграма.
- Натрий: между 3,25 и 6,87 милиграма.
- Калций : между 17,85 и 70,07 милиграма.
- Желязо: между 52 и 71 милиграма.
От друга страна, физико-химичен анализ, публикуван в Journal of Food Composition and Analysis, изчислява, че протеиновото съдържание на кокона е 0,88 грама ( като се има предвид пулпата със семената и кората). Липидите варират от 0,3 до 2,23 %. Количеството наблюдавани фибри е 3,72 грама, тъй като е оценено общото количество фибри в пулпата и кората.
Други хранителни стойности, разгледани в този документ, са следните:
- Енергийна стойност: 29,18 kcal на 100 грама пулп и 29,24 kcal на 100 грама кора.
- Общо въглехидрати в пулпата: 5,92 грама на 100 грама. От тях 62,16% съответстват на фибрите, 37,66% на общото нишесте и 0,23% на захарите.
- Фруктоза: 5,3 mg/100 g
- Захароза: 1,4 mg/100 g
- Глюкоза: 7,4 mg/100 g
- Аскорбинова киселина (витамин С): 19,55 mg/100 g
- β-каротин: 5,1 μg/g
- Ликопен: 31 μg/g
- Желязо: 4,78% от дневната нужда.
Други важни микроелементи, като мед, хром и селен, са открити в пулпата, но особено в кората. Също така калий, магнезий и фосфор.
Публикация, споделена от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), добавя, че коконата съдържа също витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин) и витамин B5 (ниацин).
Източник на антиоксиданти
Трябва да се подчертае съдържанието на антиоксиданти в кокона, тъй като те обясняват много от нейните здравословни свойства. Проучване, споделено чрез Frontiers in Nutrition, показва, че този плод е богат на ликопен и има по-високи нива на бета-каротин в сравнение с доматите.
Ползи за здравето на кокона
Поради съдържанието на хранителни вещества и биоактивни съединения, кокона се свързва с редица положителни ефекти за здравето. Въпреки това, подобно на други храни, ползите от нея се получават, когато се включи в рамките на здравословна диета. Нека ги видим.
Подпомага здравето на храносмилането
Няма клинични проучвания, които да свързват консумацията на кокона със здравето на храносмилането. Въпреки това, анекдотични доказателства сочат, че това е храна, която подобрява храносмилането и предотвратява запека. Това до голяма степен се обяснява със съдържанието на вода и фибри, два ключови елемента за храносмилателния процес.
Ема Слатъри, клиничен диетолог в Johns Hopkins Medicine, обяснява, че фибрите увеличават обема на изпражненията и спомагат за подобряване на чревната подвижност. В допълнение, действат като пребиотик, който насърчава баланса на полезните бактерии в червата.
Помага за понижаване на холестерола
В традиционната медицина коконата се счита за здравословна добавка за понижаване на холестерола. В тази връзка, проучване при мишки, докладвано в списание Antioxidants, установява, че пулпата на този плод има потенциала да намали високите нива на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите.
Тези качества се дължат на значителното й съдържание на антиоксиданти – каротеноиди, флавоноиди, кумарини, наред с други – които, когато се усвоят, помагат за намаляване на липидното окисление.
Изследователите смятат, че тези открития отварят вратата към потенциалната употреба на растението при лечението на заболявания като хиперлипидемия. Все пак са необходими по-мащабни изследвания върху хора.
Повишава нивото на енергия
Кокона съдържа малки количества витамини от група В (ниацин, тиамин и рибофлавин), които допринасят за енергийния метаболизъм. Както е обяснено в публикация в списанието Nutrients magazine, адекватното снабдяване с тези витамини е от ключово значение за оптималното функциониране на системата за производство на енергия. С други думи, те са ключови хранителни вещества в процеса, който превръща храната в гориво за клетките.
Има антитуморен потенциал
Растението е изследвано за своя антитуморен потенциал. In vitro изследвания, споделени в Journal of Medicinal Food, съобщават, че неговите екстракти проявяват цитотоксичен и антипролиферативен ефект върху клетъчните линии при рак на гърдата и колоректалния рак.
Биоактивни съединения, като кафеена и галова киселина, бета-каротин, катехин, кверцетин и рутин, стоят зад този ефект. Тази област на изследване обаче е сравнително нова. Необходими са повече клинични изпитвания, за да се потвърдят свойствата.
Подобно на други храни, кокона не е лечение на рак. Не трябва да замества лечението, предписано от лекаря.
Помага за елиминирането на свободните радикали
Съставът на кокона от каротеноиди и фенолни съединения прави този плод важен източник на антиоксиданти. В изследване, докладвано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, екстрактите от тази храна помагат за елиминирането на всички тествани реактивни кислородни видове.
Реактивните кислородни видове са нестабилни съдържащи кислород молекули, които реагират с други молекули в клетката. Натрупването им в тялото може да увреди ДНК и да причини клетъчна смърт.
Други възможни ползи от кокона
В народната медицина на кокона се приписват много други ползи, освен вече обсъдените. Въпреки това не са проведени качествени проучвания, които да потвърдят подобни ефекти.
Популярната литература описва други ползи, като например следните:
- Отслабване. Консумацията й в контекста на здравословна и разнообразна диета може да допринесе за загуба на тегло. Това не се дължи само на ниското й съдържание на калории. Това се обяснява и със съдържанието на диетични фибри, съединение, което повишава чувството за ситост.
- Здраве на костите. Поради съдържанието на калций, консумацията на кокона се счита за здравословна за костите. Този минерал, заедно с витамин D, е от ключово значение за поддържане на плътността на костите и предотвратяване на остеопороза.
- Анемия Хранителните вещества в този плод, особено желязото и витамините от В-групата, помагат за предотвратяване на анемия.
- Антибактериален потенциал. Cocona има и потенциал да се бори с някои щамове бактерии. В in vitro проучване, споделено чрез Cuban Journal of Family Medicine, 75% хидроалкохолен екстракт от Solanum sessiliflorum помага в борбата с бактериите Streptococcus mutans, свързани със зъбни заболявания.
Рискове и противопоказания на кокона
Коконата се счита за безопасна за консумация от повечето хора. Прекомерните количества обаче могат да причинят диария, подуване на корема и стомашно разстройство.
В случай на диабет, хипертония, нарушения на кръвосъсирването или други свързани хронични заболявания, се препоръчва да се консултирате с лекар преди редовен прием на тази храна. Особено, ако се приемат добавки, получени от растението. Това се дължи на факта, че неговите съединения могат да имат взаимодействия с лекарства, използвани за лечение на такива състояния.
Не пропускайте и: Как да се използва чесън за лечение на хипертония
Как се консумира кокона?
Едно от предимствата на този плод е, че е много универсален и има голямо разнообразие от кулинарни приложения. Всъщност има хора, които консумират зрелите плодове без допълнителна подготовка, тъй като имат кисел вкус, който наподобява този на цитрусовите плодове.
Във всеки случай обелена и прясна може да се добавя в плодови салати или десерти с кисело мляко. Също така плодът е идеален за приготвяне на смутита, сокове, компоти и конфитюри. Има и такива, които се осмеляват малко повече и го добавят в салати, сладкиши и ястия с месо и риба.
Добавките Solanum sessiliflorum могат да бъдат намерени на пазара под формата на капсули или прах. Те трябва да се приемат с повишено внимание и за предпочитане под лекарско наблюдение. Освен това трябва да се спазват инструкциите за консумация, дадени от производителя.
Какво да запомните за кокона?
Кокона (Solanum sessiliflorum) е растение, произхождащо от Южна Америка. Отличава се с характерния си плод, който може да има жълти, оранжеви или червени нюанси. Плодът е ценен заради съдържанието си на хранителни вещества и биоактивни съединения, които спомагат благосъстоянието.
Когато се включи като част от разнообразна и здравословна диета, това е храна, която осигурява енергия, насърчава храносмилането, помага в грижата за здравето на сърдечно-съдовата система и предотвратява отрицателните ефекти на свободните радикали. Най-добрата част? Плодът е толкова универсален, че може да бъде включен в много рецепти, така че не пропускайте да го опитате!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Burton-Freeman, B., Liyanage, D., Rahman, S., & Edirisinghe, I. (2017). Ratios of soluble and insoluble dietary fibers on satiety and energy intake in overweight pre- and postmenopausal women. Nutrition and healthy aging, 4(2), 157–168. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5389022/
- Cáceda, H. A. V. (2023, 1 enero). Efecto antibacteriano del extracto hidroalcohólico de Solanum sessiliflorum Dunal (cocona) sobre Streptococcus mutans. Vílchez Cáceda | Revista Cubana de Medicina Militar. https://revmedmilitar.sld.cu/index.php/mil/article/view/2340/1702
- Elizalde-Romero, C. A., Montoya-Inzunza, L. A., Contreras-Angulo, L. A., Heredia, J. B., & Gutiérrez-Grijalva, E. P. (2021). Solanum Fruits: Phytochemicals, Bioaccessibility and Bioavailability, and Their Relationship With Their Health-Promoting Effects. Frontiers in nutrition, 8, 790582. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8687741/
- Foods for Constipation. (2022, 1 noviembre). Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/foods-for-constipation
- Hanna, M., Jaqua, E., Nguyen, V., & Clay, J. (2022). B Vitamins: Functions and Uses in Medicine. The Permanente journal, 26(2), 89–97. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9662251/
- Leal, C. G., Shamah-Levy, T., Dommarco, J. R., Villalpando, S., Haas, J., Mehta, S., & Finkelstein, J. (2020). Anemia and Iron and Vitamin B12 Deficiencies in Children Under 5 in Mexico: Results from the National Health and Nutrition Survey (ENSANUT). Current Developments in Nutrition, 4(Suppl 2), 835. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4692998/
- Marshall, K., Teo, L., Shanahan, C. W., Legette, L. L., & Mitmesser, S. H. (2020). Inadequate calcium and vitamin D intake and osteoporosis risk in older Americans living in poverty with food insecurities. PLOS ONE, 15(7), e0235042. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0235042
- Montagner, G. F. F. D. S., Barbisan, F., Ledur, P. C., Bolignon, A., Motta, J. R., Ribeiro, E. E., Praia, R. S., Azzolin, V. F., Cadoná, F. C., Machado, A. K., Barcelos, R. P., & da Cruz, I. B. M. (2020). In Vitro Biological Properties of Solanum sessiliflorum (Dunal), an Amazonian Fruit. Journal of medicinal food, 23(9), 978–987. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32598197/
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura: Las bondades del túpiro: el secreto de la amazonía venezolana | FAO en Venezuela | Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (s. f.). https://www.fao.org/venezuela/noticias/detail-events/es/c/1460826/
- Patricio, E. B. E. (2002). Estudio fenológico de la cocona (Solanum sessiliflorum Dunal). Tegucigalpa; s.n; 2002. 31 p. tab, ilus. | LILACS | MTYCI. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/biblio-877771
- Rodrigues, E., Mariutti, L. R., & Mercadante, A. Z. (2013). Carotenoids and phenolic compounds from Solanum sessiliflorum, an unexploited Amazonian fruit, and their scavenging capacities against reactive oxygen and nitrogen species. Journal of agricultural and food chemistry, 61(12), 3022–3029. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23432472/
- Sereno, A. B., Bampi, M., Santos, I. C. D., Ferreira, S. M. R., Bertin, R. L., & Magnani, M. (2018). Mineral profile, carotenoids and composition of cocona (Solanum sessiliflorum Dunal), a wild Brazilian fruit. Journal of Food Composition and Analysis, 72, 32-38. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157518302941#bib0145
- Simirgiotis, M. (2022). Cocona Fruits from the Peruvian Amazon. encyclopedia.pub. https://encyclopedia.pub/entry/16053
- Slavin, J., & Carlson, J. (2014). Carbohydrates. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 5(6), 760–761. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4224210/
- Solanum sessiliflorum Dunal. (s. f.). https://www.gbif.org/es/species/2930435
- Tardy, A. L., Pouteau, E., Marquez, D., Yilmaz, C., & Scholey, A. (2020). Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence. Nutrients, 12(1), 228. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/
- Vargas-Arana, G., Merino-Zegarra, C., Riquelme-Penaherrera, M., Nonato-Ramirez, L., Delgado-Wong, H., Pertino, M. W., Parra, C., & Simirgiotis, M. J. (2021). Antihyperlipidemic and Antioxidant Capacities, Nutritional Analysis and UHPLC-PDA-MS Characterization of Cocona Fruits (Solanum sessiliflorum Dunal) from the Peruvian Amazon. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(10), 1566. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8533405/