Какво представлява дистрофията на Фукс и защо се появява?

Дистрофията на Fuchs може да стане много инвалидизираща, тъй като в крайна сметка води до непрекъснато замъглено зрение. Следователно е необходимо да се лекува.
Какво представлява дистрофията на Фукс и защо се появява?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 12 юни, 2023

Дистрофията на Фукс е заболяване, което засяга роговицата. Това е вид леща, разположена в предната част на окото, която е отговорна за пречупването на светлината и насочването на нейните лъчи към ретината.

Роговицата е изградена от различни клетъчни слоеве. Това, което се случва при това състояние е, че клетките на един от слоевете (ендотела) започват прогресивно да умират. Проблемът е, че зрението се променя и става замъглено.

Точното разпространение на болестта не е известно. Въпреки това е важно да се лекува, тъй като може сериозно да засегне зрителния капацитет. В тази статия ще ви разкажем подробно възможните причини и наличното лечение.

Какво представлява дистрофията на Фукс?

Дистрофията на Фукс е прогресивно и наследствено заболяване на роговицата, което обикновено се появява между 50 и 60 годишна възраст. Според информация от Expert Review of Ophthalmology, това е състояние на задната роговица, което се проявява със загуба на плътност на ендотелните клетки.

Ендотелът е в контакт с вътреочната течност, течност, която се намира в предната камера на окото. Този слой клетки е отговорен за изхвърлянето на течност от роговицата, така че тя да остане прозрачна и светлината да може да влиза правилно.

Това, което се случва при това заболяване е, че тези клетки започват прогресивно да умират. В резултат на това течността се натрупва в роговицата и тя става все по-дебела. В публикация на Американската академия по офталмология се посочва, че болестта е разделена на два етапа.

  • В първия стадий – или ранен стадий – симптомите може да не се появят изобщо или да са много леки. Всъщност зрението обикновено се подобрява през деня.
  • Във втория етап обаче зрението често е замъглено през целия ден. По време на сън има тенденция повече течност да се натрупва в роговицата. Следователно симптомите са по-тежки при събуждане.
Дистрофията на Фукс често засяга и двете очи.

Симптоми на дистрофия на Фукс

Дистрофията на Фукс има бавно и прогресивно развитие. Най-характерният симптом е замъглено зрение. Клиничните прояви често се влошават след събуждане.

В началото зрението се подобрява през деня. Когато обаче щетите вече са значителни, те остават замъглени. Много пациенти съобщават, че виждат малки ореоли около светлини или се чувстват заслепени.

В допълнение, поради натрупването на течност в роговицата, на нейната повърхност могат да се образуват мехури. Те могат да причинят значителна болка или дискомфорт.

Причини и рискови фактори

При това заболяване ендотелните клетки вътре в роговицата прогресивно се увреждат или умират. Функцията на тези клетки, освен да подхранват роговицата, е да я предпазват от подуване. За да направят това, те изтеглят течността от вътрешността на роговицата във водната течност.

По този начин роговицата се поддържа с ограничена и прозрачна дебелина. Следователно, когато тези клетки загубят своята функционалност, роговицата става едематозна и лъчите не достигат правилно до ретината.

Въпреки че точната причина за тази ситуация не е известна, се смята, че има значителен наследствен компонент. Въпреки това, генетичната основа е сложна и не винаги има семейна история.

От друга страна са установени редица фактори, които повишават риска от това състояние. Един от тях, който вече споменахме, е възрастта. Най-често започва в края на зрелостта.

По същия начин полът изглежда е друг рисков фактор. Честотата на заболяването е много по-висока при жените, отколкото при мъжете. Установено е също, че е много често срещано в Съединените щати, но рядко в ориенталски страни като Япония или Китай.

Как се диагностицира дистрофията на Фукс?

Диагнозата на дистрофията на Фукс може да бъде сложна, тъй като много патологии могат да доведат до замъглено зрение. Следователно симптомите, докладвани от пациента, обикновено не са достатъчни. Поради това обикновено се извършват серия от допълнителни тестове, за да се потвърди заболяването.

Едно от основните изследвания е изследването на роговицата. Според специалистите от Mayo Clinic това изследване обикновено се извършва с процепна лампа, която е вид оптичен микроскоп. Използва се за търсене на лезии в роговицата или за опит да се открие дали е подута или има издутини.

Освен това обикновено се извършва томография на роговицата. Това е тест за оценка дали има оток или не. Пахиметрията на роговицата, от друга страна, се използва за измерване на дебелината на тази леща. Както бе споменато по-горе, роговицата обикновено е удебелена.

Накрая, в някои случаи се извършва преброяване на клетките на роговицата. Това не е обичайна процедура, но позволява преброяване на броя на клетките и техния размер, за да се прецени дали е имало загуба на клетки.

Налични лечения

Дистрофията на Fuchs може да стане много инвалидизираща, тъй като с напредването на болестта зрението остава замъглено през целия ден. В някои случаи се използват определени медицински лечения за подобряване на симптомите.

Например могат да се използват меки контактни лещи. Те помагат за облекчаване на болката в роговицата. Същото важи и за физиологичните капки или мехлеми, които действат, като намаляват количеството течност, натрупана в роговицата.

Хирургично лечение на заболяването

Истината е, че медицинското лечение често е недостатъчно. В много случаи се използват определени хирургични техники за подобряване на зрението. Доскоро се смяташе, че единствената лечебна терапевтична възможност е трансплантацията на роговица.

Сега обаче има по-специфични техники, които са насочени специално към ендотелния слой. Това е така наречената трансплантация на вътрешен корнеален слой или ендотелна кератопластика на мембраната на Десцемет.

Тази техника се състои в подмяна само на най-вътрешния слой на роговицата, този, който е повреден. Извършва се под местна анестезия. Има по-бързо време за възстановяване от пълната трансплантация на роговица.

Дистрофията на Фукс в началото протича безсимптомно

Важно е да се има предвид, че дистрофията на Fuchs има прогресивен и коварен ход. В ранните етапи обикновено протича безсимптомно. Първите признаци могат да се появят десетилетия след началото на заболяването.

Ето защо е важно винаги да се консултирате с офталмолог при всяка промяна в зрението. Трябва да се изключат други патологии и лечението да започне възможно най-скоро, за да се избегнат усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.