Заболяване на каротидната артерия: причини и лечение

Научете всичко за болестта на каротидната артерия, както и за причините и лечението й.
Заболяване на каротидната артерия: причини и лечение
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Последна актуализация: 16 март, 2023

Сърдечно-съдовата система е незаменима за функционирането, храненето и поддържането на всички органи на тялото. Редица патологии могат да компрометират здравето на артериите и вените. Искате ли да научите повече за заболяването на каротидната артерия? Тук ще ви разкажем всичко по темата.

Каротидните артерии са двойка артерии с голям калибър, разположени от двете страни на шията. Те са отговорни за кръвоснабдяването от аортата към лицето, мозъка и различни черепни структури. На енцефалично ниво те захранват зоните, свързани с двигателните и сензорни функции, както и с речта, мисълта и личността.

Заболяването на каротидната артерия значително увеличава риска от мозъчно-съдови инциденти (CVA). Проучванията изчисляват, че това състояние е отговорно за повече от 11% от годишните случаи на исхемичен инсулт в Аржентина (статия на испански).

Какво представлява болестта на каротидната артерия?

Заболяването на каротидната артерия се нарича още стеноза на каротидната артерия. Това се случва, когато има стесняване или запушване на тези кръвоносни съдове.

Каротидната оклузия обикновено се причинява от натрупването на холестерол и отлагането на мастни вещества в стените на каротидните артерии. Образуването на плаки в кръвоносните съдове се нарича атеросклероза.

Съдовата блокада намалява притока на кръв към мозъка и увеличава риска от исхемичен инсулт. Последният възниква, когато има оклузия или пълно прекъсване на каротидното кръвоснабдяване. В този смисъл спирането на притока на кръв към мозъка оставя невроните без кислород и те умират.

Заболяването на каротидната артерия има патофизиологична основа, подобна на коронарната артериална болест, като миокардният инфаркт е крайният резултат от последното. От друга страна, каротидната стеноза може да засегне едната или двете артерии и нейният ранен терапевтичен подход подобрява качеството на живот.

Чести симптоми

В повечето случаи заболяването на каротидната артерия се развива бавно и остава незабелязано в ранните си стадии. В този смисъл е обичайно това състояние да не проявява никакви признаци или симптоми, докато не стане тежко.

Преходните исхемични атаки са внезапни състояния, които се появяват преди временното запушване на мозъчен съд с малък калибър. Продължителността варира от няколко минути до няколко часа. Проявите изчезват напълно за 24 часа, но персистирането им води до диагноза инсулт.

И в двата случая могат да се открият следните симптоми:

 • Внезапна слабост в крайник или половина на тялото
 • Парализа на ръка или крак от едната страна на тялото
 • Невъзможност за извършване на определени движения
 • Загуба на способността за координиране на движенията
 • Объркване, замайване и силно главоболие
 • Загуба на усещане в лицето или тялото
 • Изтръпване или парестезии в крайниците
 • Замъглено зрение или пълна загуба на зрение
 • Трудност при артикулирането на думи и ясното говорене
При доказване на някакви симптоми на инсулт трябва да се потърси лекарска помощ възможно най-скоро. Това е състояние с висок риск от смъртност, което изисква професионално лечение.
Болест на каротидната артерия.
Много инсулти са следствие от запушване на кръвния поток в каротидните артерии.

Защо възниква заболяването на каротидната артерия?

Изследванията потвърждават, че основната причина за заболяването на каротидната артерия е атеросклерозата. Атеросклерозата се причинява от натрупването на холестерол, калций, клетъчни остатъци и фиброзна тъкан в стените на кръвоносните съдове. Крайният резултат ще бъде плака, която пречи на нормалния кръвен поток в артерията.

Като цяло стените на каротидните съдове, подложени на това явление, са склонни да стават по-твърди с течение на времето, стеснявайки съдовия лумен. По този начин те няма да могат да поддържат адекватния поток към жизненоважни органи.

Рискови фактори

Има различни състояния, които увеличават вероятността от заболяване на каротидната артерия. Повечето от рисковите фактори са подобни на тези на други сърдечно-съдови заболявания, сред които са следните:

 • Заседнал начин на живот
 • Мъжки пол
 • Сънна апнея
 • Захарен диабет
 • Артериална хипертония
 • Затлъстяване и наднормено тегло
 • Прекомерен прием на алкохол
 • Да бъдете испанец или афроамериканец
 • Пушенето на тютюн или цигари
 • Напреднала възраст (над 65 години)
 • Високи нива на триглицериди и лош холестерол (LDL)
 • Фамилна анамнеза за атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания

Свързани усложнения

Атеросклеротичната каротидна стеноза или оклузия причинява около 30% от цереброваскуларната исхемия, според изследване (статия на испански). Това е високорисково усложнение с висок процент на смъртност, ако не се лекува своевременно.

Инсулти, дължащи се на заболяване на каротидната артерия, възникват поради следното:

 • Намалено кръвоснабдяване
 • Тромби в резултат на разкъсване на атеросклеротични плаки
 • Образуване на съсирек и запушване на съдовия лумен

Как се диагностицира болестта на каротидната артерия?

Заболяването на каротидната артерия почти винаги се диагностицира късно, след прекаран някакъв вид инсулт. В този случай подробното изследване на тригера може да помогне за идентифициране на каротидна стеноза.

По същия начин, по време на обстоен физически преглед е възможно да се открият определени находки, които могат да насочат клинициста да подозира каротидна блокада. Един признак на тази патология е възприемането на необичаен звук или шум, подобен на свистене, по време на аускултация на шията със стетоскопа.

Освен това специалистът обикновено оценява неврологичните, както и физическите и умствените способности. От друга страна, няколко теста са много полезни при диагностицирането на заболяването на каротидната артерия:

 • Ултразвук
 • Церебрална ангиография
 • Магнитен резонанс (ЯМР)
 • Компютърна томография (КТ) ангиография
Образни изследвания
Инвазивните образни методи позволяват въвеждането на катетър за визуализиране на кръвотока в каротидните артерии.

Медицинско лечение

Лечението на каротидната стеноза е насочено към забавяне на еволюцията и прогресията на заболяването. Основната цел е да се предотврати изходът от инсулт. Терапевтичният план зависи от степента на оклузия и общото състояние на индивида.

При ранното откриване на това състояние е необходимо да се започне с промени в начина на живот. В тази връзка се препоръчва спазване на здравословна диета, упражнения, намаляване на теглото, избягване на пушенето и намаляване на приема на сол.

При леки до умерени случаи специалистът обикновено предписва лекарства за контрол на кръвното налягане и предотвратяване образуването на атеросклеротични плаки. Освен това при възрастните хора могат да се предписват антиагреганти като аспирин и антикоагуланти.

От друга страна, при тежко заболяване на каротидната артерия или при хора с анамнеза за инсулти обикновено се препоръчва операция. Вариантите за действие са следните:

 • Каротидна ендартеректомия: Това е процедурата от първи избор за премахване на запушването на каротидните артерии. Състои се от съдов достъп и дисекция с цел отстраняване на атеросклеротичната плака.
 • Каротидна ангиопластика с поставяне на стент: Използва се в напреднали случаи, които не са подходящи за разрешаване чрез ендартеректомия. По време на процедурата малък балон се вкарва вътре в кръвоносния съд, за да го разшири и след това се поставя мрежа или стент, за да се предотврати съдовото стесняване.

Здравословният начин на живот е ключът към предотвратяването на заболяването

Заболяването на каротидната артерия е патология, свързана с образуването на атеросклеротични плаки в тези съдове и тяхното последващо запушване. Рискът от смъртност е висок при хора с нездравословни навици, които ускоряват прогресията на заболяването.

Балансираното хранене, както и практикуването на физически дейности значително подобряват качеството на живот и дългосрочната прогноза. Ако имате някакви притеснения, не се колебайте да се консултирате с вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sposata L. Enfermedad carotídea aterosclerótica extracraneal. Neurología Argentina. 2011; 3(1): 25-63.
 • Consenso de Estenosis Carotídea. Rev. argent. cardiol. 2006;  74( 3 ): 160-174.
 • Reina T, Martínez I. Las carótidas enfermas. Libro de salud cardiovascular. 2010; 4(1): 527- 535.
 • Villaverde J, Gallardo F. La endarterectomía carotídea debe persistir como la técnica de elección para la mayoría de los pacientes con estenosis carotídea en la era endovascular. Sociedad Española de Angiología. 2016; 68(2):127-138.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.