Какво представлява биполярното разстройство?

· 13.06.2018

Някои хора не обръщат достатъчно внимание на биполярното разстройство. Не осъзнават, че в действителност то представлява много сложно заболяване. Важно е да бъде разпознато и лекувано правилно заради самия болен и хората около него.

Изключително важно е да разпознаваме и разбираме симптомите на биполярното разстройство, за да можем да помогнем на любимите си хора, а и на нас самите. След като бъде поставена правилната диагноза, това заболяване може да бъде контролирано.

Първо важно е да разберете, че биполярното разстройство е психическо заболяване, а не избор или начин на живот. Освен това биполярното разстройство не е множествено личностно разстройство. Това са две напълно различни заболявания.

Хората страдащи от биполярно разстройство без затруднения знаят кои са, но промяната в настроението им е толкова драстична, че могат да преминат от една крайност в друга и трудно да обяснят това.

Диагностициране на биполярното разстройствосимптоми на биполярното разстройство

Диагностицирането на това заболяване е сложно, защото често болните често отказват съдействие. Освен това променливото им настроение затруднява поставянето на диагнозата. В резултат на това то често е бъркано с психоза или депресия.

За да бъде поставена диагноза биполярно разстройство лекарят трябва дълго време да наблюдава болния. Тъй като болестта няма постоянно лечение възможно е терапията да включва промяна в ежедневните дейности на болния. Често прилагани съвети са:

  • Редовно спортуване
  • Психологическа помощ
  • Практикуване на йога и други отпускащи занимания

Най-вече болните се нуждаят от подкрепата на хората, които ги разбират и се грижат за тях. Средата играе изключително важна роля в лечението на болестта.

Поведението на болните от биполярно разстройство

1.Рязка промяна в настроениетопромяна в настроението

Биполярното разстройство се характеризира с рязка смяна в настроението. Хората с това заболяване могат да преминат от състояние на бурна еуфория до силна тъга и сълзи. Тази промяна може да бъде предизвикана от елементарни неща, незначителни за психически здравите хора

Хората с биполярно разстройство могат да прекарат дълго време в едно настроение – стабилно, депресивно или вманиачено. Тези промени в настроението невинаги са свързани с определени ситуации и често не са предвидими.

Понякога болните се чувстват добре за дълъг период от време. Чувстват се пълни с енергия, дотолкова че не усещат необходимостта от сън. В действителност могат да прекарат дни, без да спят, като същевременно са разсеяни и раздразнителни. Това може да бъде период на вманиаченост или странно поведение: силно сексуално желание, излишък на енергия и дори проява на агресия.

2.Тъга

Хората с биполярно разстройство се чувстват много депресирани. Чувствата, с които се характеризира състоянието им са тревога, тъга, песимизъм и силно разочарование. Те губят интерес към всичко, включително към нещата, които обичат по време на маниакалната фаза на поведението си.

Хората с това заболяване силно се разочароват от факта, че не разбират причината за дълбоката си депресия. Понякога това дори ги навежда към мисли за самоубийство.

3.Психозапсихоза

Една от причините за тези промени е психозата, която често съпровожда биполярното разстройство. Психозата е заболяване, което нарушава правилното възприемане на ситуациите, жестовете, думите от болния.

  • Хората с психоза не възприемат правилно околната среда.
  • Ако психозата е тежка те могат да имат дори халюцинации.

4.Хипомания

Хората с биполярно разстройство могат да имат признаци на хипомания. Хипоманията обхваща дълги периоди от време с приповдигнато настроение. Човек може да бъде раздразнителен по начин различен от обичайния. Това състояние продължава четири – пет дена. Хипоманията може да доведе до повишено самочувствие или делюзия за величие. Болните могат да станат много по-разговорливи.

Важно е да запомните, че хората с биполярно разстройство изпадат в ярко изразени, крайни настроения.