Какво представлява биполярното разстройство?

16.12.2018
Изключително важно е да разпознаваме и разбираме симптомите на биполярното разстройство, за да можем да помогнем на любимите си хора, а и на нас самите.

Някои хора не обръщат достатъчно внимание на биполярното разстройство. Не осъзнават, че в действителност то представлява много сложно заболяване. Важно е да бъде разпознато и лекувано правилно заради самия болен и хората около него.

Изключително важно е да разпознаваме и разбираме симптомите на биполярното разстройство, за да можем да помогнем на любимите си хора, а и на нас самите. След като бъде поставена правилната диагноза, това заболяване може да бъде контролирано.

Първо важно е да разберете, че биполярното разстройство е психическо заболяване, а не избор или начин на живот. Освен това биполярното разстройство не е множествено личностно разстройство. Това са две напълно различни заболявания.

Хората страдащи от биполярно разстройство без затруднения знаят кои са, но промяната в настроението им е толкова драстична, че могат да преминат от една крайност в друга и трудно да обяснят това.

Диагностициране на биполярното разстройствосимптоми на биполярното разстройство

Диагностицирането на това заболяване е сложно, защото често болните често отказват съдействие. Освен това променливото им настроение затруднява поставянето на диагнозата. В резултат на това то често е бъркано с психоза или депресия.

За да бъде поставена диагноза биполярно разстройство лекарят трябва дълго време да наблюдава болния. Тъй като болестта няма постоянно лечение възможно е терапията да включва промяна в ежедневните дейности на болния. Често прилагани съвети са:

  • Редовно спортуване
  • Психологическа помощ
  • Практикуване на йога и други отпускащи занимания

Най-вече болните се нуждаят от подкрепата на хората, които ги разбират и се грижат за тях. Средата играе изключително важна роля в лечението на болестта.

Поведението на болните от биполярно разстройство

1.Рязка промяна в настроениетоБиполярното разстройство се характеризира с рязка смяна в настроението.

Биполярното разстройство се характеризира с рязка смяна в настроението. Хората с това заболяване могат да преминат от състояние на бурна еуфория до силна тъга и сълзи. Тази промяна може да бъде предизвикана от елементарни неща, незначителни за психически здравите хора

Хората с биполярно разстройство могат да прекарат дълго време в едно настроение – стабилно, депресивно или вманиачено. Тези промени в настроението невинаги са свързани с определени ситуации и често не са предвидими.

Понякога болните се чувстват добре за дълъг период от време. Чувстват се пълни с енергия, дотолкова че не усещат необходимостта от сън. В действителност могат да прекарат дни, без да спят, като същевременно са разсеяни и раздразнителни. Това може да бъде период на вманиаченост или странно поведение: силно сексуално желание, излишък на енергия и дори проява на агресия.

2.Тъга

Хората с биполярно разстройство се чувстват много депресирани. Чувствата, с които се характеризира състоянието им са тревога, тъга, песимизъм и силно разочарование. Те губят интерес към всичко, включително към нещата, които обичат по време на маниакалната фаза на поведението си.

Хората с това заболяване силно се разочароват от факта, че не разбират причината за дълбоката си депресия. Понякога това дори ги навежда към мисли за самоубийство.

Вижте и това: Какво е физическото отражение на тъгата върху тялото?

3.ПсихозаПсихозата често съпровожда биполярното разстройство.

Една от причините за тези промени е психозата, която често съпровожда биполярното разстройство. Психозата е заболяване, което нарушава правилното възприемане на ситуациите, жестовете, думите от болния.

  • Хората с психоза не възприемат правилно околната среда.
  • Ако психозата е тежка те могат да имат дори халюцинации.

Прочетете и това: 5 навика за по-спокоен живот

4.Хипомания

Хората с биполярно разстройство могат да имат признаци на хипомания. Хипоманията обхваща дълги периоди от време с приповдигнато настроение. Човек може да бъде раздразнителен по начин различен от обичайния. Това състояние продължава четири – пет дена. Хипоманията може да доведе до повишено самочувствие или илюзия за величие. Болните могат да станат много по-разговорливи.

Важно е да запомните, че хората с биполярно разстройство изпадат в ярко изразени, крайни настроения.

Young, A. S., & Fristad, M. A. (2015). Bipolar Disorder. In Encyclopedia of Mental Health: Second Edition (pp. 178–182). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00002-1

Craddock, N., & Sklar, P. (2013). Bipolar Disorder 1 – Genetics of bipolar disorder. The Lancet, 381(9878), 1654–1662. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60855-7

Geddes, J. R., & Miklowitz, D. J. (2013). Treatment of bipolar disorder. The Lancet, 381(9878), 1672–1682. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)60857-0