Какво мога да ям при възпалено гърло?

За да избегнем увреждане на областта на фаринкса, която е по-чувствителна, когато имаме възпалено гърло, трябва да заложим на меки храни. Научете за най-добрите опции тук.
Какво мога да ям при възпалено гърло?

Последна актуализация: 21 март, 2022

Когато страдаме от възпалено гърло, болката често е толкова силна, че не можем да ядем твърда храна и понасяме приема на много малко течности. Въпреки това, хидратацията и храненето са жизненоважни, когато сме болни, дори ако ни боли, когато храната влиза в гърлото ни. И така, какво можем да ядем при възпалено гърло?

Преглъщането може да бъде малко трудно, но трябва да направим всичко възможно да ядем по време на заболяването. Поради тази причина в тази статия ще ви кажем какво можете да ядете, когато имате възпаление на фаринкса.

Защо се възпалява гърлото?

Преди да преминем към списъка на разрешените храни при възпалено гърло, би било добре да знаем основните причини за появата му. Това заболяване засяга милиони хора всяка година, особено през зимата:

Бактериални инфекции

Бактериалните инфекции могат да причинят натрупване на гной и възпаление. Освен това за тяхното лечение е необходимо да се приемат подходящи антибиотици.

Тонзилит и фарингит са две от най-честите състояния, дължащи се на бактерии, и това е първата от причините за това състояние.

Вируси

Какво да ядем при възпалено гърло?

Това е друга от най-честите причини за възпалено гърло. Патологиите в тази група са няколко. Сред тях се открояват грипът и мононуклеозата.

Вирусите също причиняват повишена слуз, треска, кихане и общо неразположение. Всички тези симптоми обикновено се появяват заедно в тези случаи.

Алергии

Реакцията към алергени причинява дискомфорт в гърлото при преглъщане. Това също може да доведе до затруднено дишане.

Антихистамините са лекарствата, използвани за лечение на алергии. Лекарят ще бъде този, който ще постави диагнозата и подходящото лечение за вашия случай.

Раздразнение

Борба със симптомите на езофагит с 5 натурални решения

Последната причина трябва да се разграничи от типичните алергии. Алергиите са свързани с най-често срещаните алергени, като цветен прашец или прах.

Вместо това те се появяват като реакция на конкретен външен стимул. Това могат да бъдат цигарен дим или климатик.

Какво да ядем при възпалено гърло?

Като начало обхватът на храната, който можем да ядем, е много ограничен, когато имаме възпалено гърло. Естествено се страхуваме, че всичко, което влиза в гърлото ни, ще ни причини болка и дори ще я увеличи.

Дори ни боли, когато пием вода, чай или супа (някои от най-често срещаните неща, които консумираме в тези случаи). Така че, освен да се уверите, че имате питателна диета по време на това заболяване, трябва да обърнете внимание на тези съвети.

Меки и плътни храни при възпалено гърло

 • Изберете мека, гладка храна: По-добре е да изберете кремообразни храни, за да избегнете повече болка при преглъщане. Не забравяйте, че всяка лъжица, която ядете, трябва да съдържа достатъчен брой калории и хранителни вещества, защото може да изядете две или три лъжици и да не можете да понесете дискомфорта.
 • Накиснете храната: Бульонът или топлото мляко помагат за омекотяване на храната. Например хляб или зърнена закуска. По този начин те ще влязат в гърлото ви по-бързо и ще ви причинят по-малко болка.
Какво да ядем при възпалено гърло.
 • Нарежете храната на малки парченца – независимо дали е месо, зеленчуци или зърнени храни. Всичко може да се нареже много фино (все едно е за бебе) и това трябва да помогне за предотвратяване на част от болката.
 • Изберете варени зеленчуци и плодове: По-добре е да сварите всички зеленчуци и плодове. Такъв е случаят например с морковите, целината или ябълките, които могат да надраскат гърлото ви, докато се движат надолу.

Студена и неподправена храна при възпалено гърло

 • Яжте студени храни: сладолед, желе или кисело мляко могат да помогнат за успокояване на възпалено гърло, но някои експерти предпочитат по-специално сладолед. Противно на общоприетото схващане, чай или бульон, въпреки че ни стоплят в студеното време, не облекчават възпалението, а по-скоро обратното.
Жена яде сладолед.
 • Избягвайте много пикантна храна: цитрусовите плодове, доматите и ястията с много подправки не са добри за възпалено гърло. Всичко това може допълнително да раздразни тази зона и да бъде болезнено за преглъщане. Също така избягвайте сосове и ястия, които са твърде горещи.
 • Други храни, които трябва да избягвате, са хрупкави или груби храни като картофен чипс, препечен хляб и други. Не е добре да се консумират ядки или цели семена.

И накрая, уверете се, че хидратирате организма си повече от обикновено. Ако обикновено пиете малко вода, сега е моментът да започнете да променяте навиците си.

Ако обикновено пиете много течности, опитайте да увеличите количеството. Не забравяйте, че когато сте болни, трябва да пиете много течности, особено ако имате температура.

Разрешени храни, когато имате възпалено гърло

Закуска в леглото.

Вече ви дадохме някои улики за това какво можете да ядете, когато имате възпалено гърло. Но списъкът е още по-дълъг и така можете да се насладите на много ястия, както сладки, така и солени. Опциите са безкрайни, въпреки че основните са изброени по-долу:

 • Зеленчуков бульон без ориз или фиде или топли супи със ситно нарязани зеленчуци.
 • Картофено пюре, моркови или тиквички (или смесени заедно). Също така варени и пасирани зеленчуци.
 • Бял ориз по-скоро “преварен”.
 • Тънка юфка или паста (за предпочитане прясна паста вместо сушена).
 • Приготвена на пара риба без кости (например мерлуза). Също така пиле на пара или варено нарязано пиле (не яжте по-сухите части, като гърдите).
 • Варено яйце или картофен омлет.
 • Меки сирена (напр. за намазване, кремообразно или извара). Също и пастети (вегетариански или месни).
 • Зеленчукови и плодови сокове и смутита и варени плодове. Също така меки плодове, като банан или диня на малки парченца.
 • Меки или напоени десерти (кисело мляко, желе, крем, пудинг, сладолед).
 • Зърнени храни, накиснати в кисело мляко или прясно мляко (яжте мляко стига да нямате храчки и слуз).
 • Билков чай с лимон, мед и джинджифил например.
 • Кафе (малко количество, можете да го приемате с мляко).

Домашни средства за лечение на възпалено гърло

За да ускорите лечебния процес и да страдате възможно най-малко всеки път, когато ядете нещо, ние ви предлагаме няколко последни средства за лечение на възпалено гърло:

 • Гаргара: С топла вода (ако желаете може да добавите малко сол) и повтаряйте няколко пъти на ден. Водата ще хидратира възпаленото гърло. Внимавайте да не прекалите, за да избегнете изсъхване на лигавиците.
 • Бонбони: Те могат да бъдат бонбони от мед, мента или евкалипт.
Бонбони при възпалено гърло.
 • Мед: Отличен антисептик, който може да се консумира на супени лъжици. За да избегнете изгаряне при поглъщане, препоръчваме медът да е течен и топъл.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Perry, M. (2007). Management of sore throat. Practice Nurse. https://doi.org/10.1001/jama.1978.03290090021002
 • Nanda, M. S., Mittal, S. P., & Gupta, V. (2017). Role of honey as adjuvant therapy in patients with sore throat. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.5455/njppp.2017.7.1233125122016
 • Herrera, Roberto González, Julio Rómulus Calvet, and JOSÉ M. Sanfiz Vila. “Diagnóstico y tratamiento de la mononucleosis infecciosa.” Revista Cubana de Medicina 5.4 (2019).
 • Angeletti, Eros Miguel. “Eficacia de la miel para el tratamiento de la tos aguda en niños atendidos en forma ambulatoria.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 23.4 (2020): e002075-e002075.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.