Какво казва науката за кофеина
Интересът – обществен и научен – към вредните ефекти върху здравето на пиенето на напитки съдържащи кофеин е огромен. Научете какво казва науката за кофеина!
Изследванията не са категорични. Засега е известен само един негативен ефект свързан с консумацията на кофеин – става въпрос за консумацията му по време на бременност.
Това, което казва науката за кофеина, най-вече чрез провеждането на епидемиологични проучвания, е че това вещество оказва положително влияние по отношение намаляване риска от развитие на хронични заболявания.
За да разберете ползите за здравето на кофеина, първо трябва да знаете какъв е произходът на тази активна съставка.
Откъде произлиза кофеинът?
Кофеинът е най-консумираният стимулант в света. Основните му източници са:
- Ядките кола (Cola acuminata).
- Какаовите зърна (Theobroma cacao).
- Йерба мате (Ilex paraguariensis), консумирана в някои южноамерикански страни.
- Гуарана (Paullinia cupana).
- Изпечено кафе на зърна (Arabica и Robusta) и чаени листа (Camellia sinensis), основните източници на това вещество в световен мащаб.
Към изброените по-горе източници, трябва да споменем и че кофеинът се съдържа в някои болкоуспокояващи средства, газирани и енергийни напитки и хранителни добавки.
Концентрацията на кофеин варира значително в различните напитки, които съдържат това вещество. Кафето е напитката с най-голяма концентрация, тъй като съдържа 100 mg/чаша. Чаят мате е на второ място със съдържание от 78 mg/8 oz, следван от черния чай – 55 mg/8 oz.
Кафето е напитката с най-високо съдържание на кофеин. Матето и черният чай са следващите напитки в класацията.
Усвояване и метаболизъм на кофеина
След като бъде погълнат, кофеинът бързо и напълно бива усвоен от организма в стомашно-чревния тракт (с биоактивност 100%). След това бива преработен в черния дроб, при което се образуват три важни метаболита:
- 3,7-диметилксантин.
- 1,7-диметилксантин.
- И 1,3-диметилксантин.
Какво казва науката за кофеина след усвояването му от организма? Това вещество оказва физиологичен ефект върху тялото. В следващите редове ще ви разкажем повече по темата.
Прочетете и: Кога е най-подходящото време за първата чаша кафе?
Физиологични механизми на кофеина
На първо място кофеинът действа като антагонист на рецептора на аденозина в мозъка. Тъй като има сходна молекулярна структура с аденозина, той притежава способността да окупира рецепторите му (най-вече A1 в хипоталамуса и A2 разположени в богатите на допамин части на мозъка).
Блокирайки връзките на аденозина в невроните (отговарящи за съня), той стимулира дейността на централната нервна система (ЦНС). Ниската консумация на това вещество (между 20 – 200 mg дневно) оказва положително въздействие върху цялостното състояние, бдителността и енергията.
Но по-високите дози могат да предизвикат нервност и тревожност, най-вече при хората, които не са свикнали да пият кофеинови напитки.
Консумацията на кофеин и болестта на Паркинсон
Болестта на Паркинсон се проявява след прогресивното намаляване на допаминергични неврони в субстанция нигра.
Подобрявайки функционирането на допаминергичната система, благодарение на антагонистичното действие върху рецепторите на аденозина, кофеинът стимулира освобождаването на допамин, намалявайки увреждането на фината и грубата моторика.
Консумацията на кофеин спомага образуването на допамин, невротрансмитерът участващ в болестта на Паркинсон.
Консумацията на кофеин и наднорменото тегло и диабета
Това, което казва науката за кофеина и ефекта му върху отслабването е много интересно. Това вещество оказва влияние върху скоростта на метаболизма, изразходването на енергия и термогеничните дейности (най-вече върху липидите).
Консумацията на 300 mg кофеин на ден инхибира AMP-фосфодиестеразния цикъл, за да увеличи цикличния AMP и действайки като антагонист на рецепторите на аденозина, увеличава освобождаването на норепинефрин . По този начин се насърчава отслабването като се засилва липолитичната дейност.
Освен това многобройни проучвания показват обратна връзка между консумацията на кафе и риска за развитие на диабет тип 2. Хората, които консумират поне шест чаши кафе дневно, са изложени на 35% по-нисък риск от развитие на болестта. Междувременно тези, консумиращи от четири до шест чаши, са с 28% по-нисък риск.
Ефектът на кофеина върху усвояването на минералите
Когато консумирате напитка, съдържаща кофеин, по време на основните хранения, усвояването на важните минерали от организма като желязо и калций се затруднява.
Някои кохортни изследвания показват, че високите дози кофеин увеличават отделянето и изхвърлянето на калций чрез урината. По този начин се повишава риска от развитие на костни заболявания. Затова експертите препоръчват умерена консумация на кофеин в рамките на:
- Четири чаши черно кафе
- Три чаши капучино
- Шест чаши кафе
Забележка: Трябва да допълните тези препоръки и с адекватен прием на калций.
Препоръчваме ви да прочетете и: Кафето предпазва от рак на черния дроб
Кофеинът при бременност и кърмене
Причината, поради която кофеинът не се препоръчва по време на бременност и кърмене, е, че притежава способността да преминава през плацентата и да стимулира скоростта на метаболизма на плода.
По време на бременността, консумацията на високи дози кофеин се свързва с развитието на вродени аномалии, спонтанни аборти, ниско тегло при раждане и промени в поведението на новороденото.
По същия начин кофеинът директно преминава в кърмата, водейки до раздразнителност и нарушения на съня. Затова експертите съветват максималният прием на кофеин да не надхвърля 200 mg на ден.
Прекомерната консумация на кофеин по време на бременността и при кърмене може да увреди плода.
Какво казва науката за кофеина и влиянието му върху здравето
Накратко експертите знаят какво е влиянието на кофеина върху организма. Тъй като едни от най-консумираните напитки в света съдържат това вещество, важно е механизмите и влиянието, което то оказва върху организма, да бъдат познати. Същото важи и за препоръчителните дози, за да се избегнат увреждания и за да може хората да се възползват напълно от ползите му.
Повечето проучвания, проведени върху хора, показват, че умерената консумация (на по-малко от 400 mg/ден) оказва влияние върху телесното тегло и невродегенеративните и метаболитни заболявания.
Важно е да се отбележи, че това вещество не се препоръчва при бременност и кърмене. Освен това е добре да се контролира диуретичното му действие.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Reyes CM, Cornelis MC. Caffeine in the Diet: Country-Level Consumption and Guidelines. Nutrients.2018; 10 (1772): 1-34.
- Wikoff, D.; Welsh, B.T.; Henderson, R.; Brorby, G.P.; Britt, J.; Myers, E.; Goldberger, J.; Lieberman, H.R.; O’Brien, C.; Peck, J. Systematic review of the potential adverse effects of caffeine consumption in healthy adults, pregnant women, adolescents, and children. Food Chem. Toxicol. 2017, 109, 585–648
- Heckman MA, Weil J, Gonzalez de Mejia E. Caffeine (1,3,7-trimethylxantine) in Foods: A Comprehensive Review on Consumption, Functionality, Safety, and Regulatory Matters. J Food Sci. 2010 Apr;75(3):R77-87.
- De Melo Pereira GV, de Carvalho Neto DP, Magalhaes J et al. Chemical composition and health properties of coffee and coffee by-products. Adv Food Nutr Res. 2020; 91: 65-96.