Какво е тревожност и как се преодолява?

30 Декември, 2018
Тялото ще започне да ви изпраща предупредителни знаци преди първата паническа атака

Какво е тревожност и има ли как да се справим с нея?

Тревожността е механизъм за самозащита, който ви информира, че е дошло време за някаква промяна, независимо дали в заобикалящата ви среда, или в начина ви на живот.

Страдали ли сте някога от тревожност? Много хора биха казали „да”, но много от същите тези хора не са сигурни, как точно да определят това състояние. Ако вие не знаете какво точно е тревожност, трябва първо да се запознаете със симптоматиката, за да се намери решение – природно такова, релаксиращи билки и растения, емоционални терапии, физически упражнения, хранителни добавки
Съществуват много добри съвети за това, как да се намали тревожността, но в тази статия ще ви обясним какво точно означава тревожност. Идеята е да я премахнете постепенно от ежедневието си, като по този начин подобрите емоционалното и физическото си здраве по най-естествения и ефективен начин.

Тревожността не е враг

Обикновено, когато страдаме от проблем, свързан със здравето, независимо дали е физически, или емоционален, сме склонни да реагираме така, сякаш този проблем ни е враг. Редица специалисти в природната медицина твърдят, че тялото винаги се бори за оцеляване, поради което предизвиква негативни усещания, а ние погрешно ги тълкуваме като заболявания.
Например, ако имате висока температура, тялото ви иска да ви каже, че неговата температура се е повишила, за да се пребори с вредни микроби, които искат да ви разболеят.
Ако имате главоболие, може би се натоварвате прекомерно психически или тялото ви е преситено с токсични вещества.
По същия начин, тревожността се появява, когато има някакъв проблем, който все още не виждате. Тя ще ви помогне да научите нещо за себе си.

Що е тревожност и има ли начини за справяне с нея

Прочетете и: 5 неща за тревожността, които трябва да знаете

Тревожността е вестител

Тревожността се появява в живота ви, за да ви каже нещо, което първоначално може да отричате. Нещо, което не искате да чуете или да приемете, но нещо, за което дълбоко в себе си знаете, че е вярно. Дали някое от следните твърдения ви звучи познато?

 • Не се наслаждавам истински на това, което правя.
 • Чувствам се претоварена, на ръба на силите си.
 • Нещо ми пречи да бъде щастлива.
 • Не правя това, което искам.
 • Пука ми твърде много за това, което моите приятели и семейството ми мислят за мен.
 • Трудно ми е да поемам отговорности или задължения.
 • Искам да направя голяма промяна в живота си, но съм прекалено уплашена.
 • Имам чувството, че не контролирам живота си.

Хората, които страдат от тревожност, са склонни да изпитват някои от тези чувства. Но повечето от тях никога не са били в състояние да обмислят сериозно въздействието на тези убеждения. Или може би никога не са обръщали внимание на усещанията си.

Какво е тревожност и как да се справим

И така, какво е тревожност?

Можем да кажем, че тревожност е механизъм за самозащита и е интелигентен начин да говорим със себе си, да се заслушаме в това, което се случва в тялото и ума ни. Ако страдате от тревожност, трябва да знаете, че е необходима някаква реална промяна, свързана с вашето обкръжение, начина ви на живот или този на хората около вас.

Докато не сте в състояние да предприемете промяната, няма как да се отървете от тревожността в живота си, без значение колко конвенционални или природни лечения опитате.

Вижте още: Какво представлява генерализираното тревожно разстройство

Страх от тревожност

Един от най-големите проблеми за хората, които страдат от тревожност, е страхът от това състояние. Когато те се чувстват самотни, стават нервни и още по-тревожни. След като осъзнаете това и сте в състояние да запазите спокойствие, вие вече ще сте изминали дълъг път!

Пристъпите на тревожност или панически атаки може да са свързани с треперене, изпотяване, студ, ускорен пулс, заекване, недостиг на въздух, лошо зрение или световъртеж. Какво можете да направите, ако усетите такъв пристъп или криза? Седнете, поемете дълбоко дъх, не се паникьосвайте. След като се успокоите, необходимо е да се замислите: какво е причинило паническата атака?

Тревожност и страхът от нея

Предупредителни знаци

Вашето тяло ще започне да ви изпраща предупредителни знаци преди първата паническа атака. Ако се научите да разпознавате тези симптоми, ще бъдете в състояние да я предотвратите:

 • Стрес
 • Безсъние
 • Главоболие
 • Нервност
 • Често боледуване
 • Нетърпение и липса на контрол

Ако страдате от някой от тези симптоми или регистрирате в себе си усещане за тревожност, препоръчваме да започнете да мислите за някои промени в живота. Това ще ви позволи да намалите безпокойството си по естествен начин, да се подобри качеството ви на живот и да се предотвратят други, по-сериозни състояния в бъдеще.
Ако се научите да наблюдавате тялото си и да слушате себе си, то ще спре да ви изпраща тези сигнали толкова често. Няма по-добро лечение от това, да се вслушате: какво иска да ви каже тялото ви?

 • Mulholland, C. (2017). Anxiety disorders. In Psychiatry by Ten Teachers, Second Edition. https://doi.org/10.1201/9781315380612
 • Hofmann, S. G., Gutner, C. A., & Fang, A. (2012). Social Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00330-X
 • Portman, M. E., Riskind, J. H., & Rector, N. A. (2012). Generalized Anxiety Disorder. In Encyclopedia of Human Behavior: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375000-6.00175-0
 • Gross, C., & Hen, R. (2004). The developmental origins of anxiety. Nature Reviews Neuroscience. https://doi.org/10.1038/nrn1429
 • Fiebre: MedlinePlus enciclopedia médica. (2018). Retrieved 15 March 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003090.htm
 • Ansiedad: miedo a tener miedo | ISEP. (2020). Retrieved 15 March 2020, from https://www.isep.es/actualidad-psicologia-clinica/ansiedad-miedo-a-tener-miedo/