Какво е кифоза и защо се появява? 6 съвета за лечение на кифоза

Изкривяване на гръбначния стълб, като кифоза, може да означава не само естетически проблем. Прочетете следващите редове и ще ви разкажем всичко по темата.
Какво е кифоза и защо се появява? 6 съвета за лечение на кифоза
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Разглежданата кифоза е отклонение на гръбначния стълб, което се състои от необичайно изкривяване или извиване на гръбначния стълб. Така гърбът изглежда подобен на гърбица, обикновено на нивото на лопатките.

Освен това може да бъде придружено от симптоми като болка или затруднено дишане. Заболяването може да бъде вродено по произход или да има други причини, сред които се споменават фрактури, износване и остеопороза.

За диагностика се извършват определени тестове, като рентгенограофия и ЯМР. Лечението на кифоза зависи от възрастта и причината. Включва коригираща хирургия, поставяне на скоби, физиотерапия и прием на болкоуспокояващи. Искате ли да научите повече за това заболяване?

Какво представлява въпросната кифоза? Видове и симптоми

кифоза
Има различни отклонения, които могат да засегнат гръбначния стълб. Кифозата се проявява като вид гърбица на нивото на лопатките.

Има няколко вида гръбначни изкривявания. Сколиозата е отклонение, което се появява странично (ако погледнете човека отпред или отзад); докато лордозата е извивката навътре на долната част на гърба (талията). Кифозата е третият вариант.

Тази дума произлиза от гръцката дума kyphós, което означава „прегърбен“. По-специално, кифозата се състои от необичайно или прекомерно изкривяване на гръбначния стълб в горната част на гърба. Наблюдава се като падане напред на шията, раменете и главата, което води до извиване или заобляне под формата на гърбица.

Според изследване общото разпространение на дорзалната кифоза е 2,8%; по-рядко се среща при жените (2,1 %), отколкото при мъжете (3,6 %). Въпреки това, с възрастта цифрите се променят, тъй като при жени след менопауза може да бъде около 30%.

Видове

Описани са няколко вида кифоза:

 • Постурална: може да бъде причинена от липса на добра постурална хигиена, което води до деформация на мускулите, костите и ставите.
 • Вродена: в някои случаи това отклонение може да се наблюдава от момента на раждането.
 • Ювенилна (наричана още дорзална кифоза): както подсказва името ѝ, тя засяга дорзалните прешлени на гърба.
 • Кифоза, причинена от възрастта: при възрастните хора се наблюдава отслабване на костите и мускулите, което може да доведе до появата на този вид отклонение.

Симптоми

Най-видимият признак на кифозата е заобленият вид на гърба на нивото на лопатките, въпреки че това може да се наблюдава и при врата.

Освен това могат да се появят други симптоми като например:

 • Скованост в гръбначния стълб
 • Чувствителност и болка във врата и раменете
 • Затруднено дишане
 • Обща умора
 • Изтръпване или трудности при извършване на някои движения.

Причини за кифоза

Когато възникне кифоза, прешлените губят формата си, придобивайки клиновиден вид, по-дебел в една част, отколкото в друга. Нека видим кои са най-честите причини.

Болест на Шойерман

Наричана още “дистрофия на растежа”, болестта на Шойерман засяга вертебралния комплекс при юноши. Причината е неизвестна, въпреки че може да има свързани механични фактори (особено при спортисти), както и генетични фактори. В допълнение към кифозата, причинява различни гръбначни проблеми, включително дегенеративни дискови лезии.

Отслабване на костите

При по-възрастните хора отслабването на костите и загубата на скелетна маса, свързани с остеопорозата, може да доведе до изкривявания, фрактури и малформации на гръбначния стълб, особено ако прешлените страдат от компресионни фрактури.

Наранявания и травми

В допълнение към гореспоменатите фрактури, може да има и други видове наранявания, засягащи гръбначния стълб, както от гледна точка на прешлените, дисковете и дори гръбначния стълб.

Дегенерация на дисковете

По същия начин с възрастта, както и при възможни хернии, дисковете, които разделят прешлените и служат за омекотяване между тях, могат да се повредят или да се компресират. Това може да причини или да влоши кифозата.

Вродени проблеми

В някои случаи костите на гръбначния стълб не се развиват добре по време на гестационния период. Това в някои случаи е свързано със заболявания като синдром на Ehlers-Danlos.

Други причини

Кифозата може да се появи и при млади и по-възрастни хора поради други причини, като например:

Как се поставя диагнозата

жена с проблеми с гърба
Въпреки че кифозата засяга по-възрастните хора, заседналият начин на живот и броят часове, прекарани пред компютъра, могат да повлияят на нейното развитие.

Първо, лекарят ще извърши общ преглед, който включва измервания, главно на височината. Може също да се извърши оценка на рефлекса и мускулната сила.

Освен това се извършват образни тестове за различни цели. Те често включват:

 • Рентген: позволява да се наблюдава степента на отклонение на гръбначния стълб и да се открият аномалии в прешлените.
 • Томография: при необходимост от по-подробно изследване.
 • ЯМР: при съмнение за инфекция или тумор.
 • Неврологични тестове: за откриване на слабост, парализа или липса на чувствителност.
 • Костна денсиметрия: в случай на пациенти с диагноза или съмнение за остеопороза.
 • Други тестове: белодробна функция, в случаите, когато е засегната от кифоза.

Лечение на кифоза

Лечението на кифоза ще зависи от причината и тежестта или прогресията на заболяването, както и от възрастта на индивида. Такова лечение може да включва някои или няколко от следните алтернативи, които могат да се комбинират една с друга.

Лекарства

Сред препоръчителните лекарства обикновено се използват аналгетици без рецепта като ацетаминофен, ибупрофен или напроксен. При силна болка трябва да се използват други по-силни, но по лекарско предписание.

От друга страна, при хора с остеопороза се препоръчват лекарства за укрепване на костите (алендронат, ибандронат, ризедронат и др.), които помагат за предотвратяване на фрактури.

Физиотерапия

Физиотерапевтът може да използва различни техники, за да помогне при лечението на кифоза:

 • Масажиране на засегнатите мускулни групи
 • Дихателни упражнения
 • Работа по постурално превъзпитание
 • Електротерапия, термотерапия или ултразвук.

Хирургия

В тежки случаи, когато кифозата причинява компресия на гръбначния стълб или нерв, ако изкривяването е изразено (60 градуса) и причинява много болка, или ако има инфекция или тумор, може да се наложи операция. Спиналното сливане обикновено се извършва с помощта на метални пръти и винтове. Възстановяването може да е бавно.

Съвети за грижа и профилактика

Ако е вродена, кифозата не може да се предотврати. Но в други случаи рискът от появата или влошаването й може да бъде намален, което спомага за намаляване на необходимостта от операция. В този ред на идеи, ето някои съвети, които трябва да имате предвид както за превенция, така и за грижи, когато вече има поставена диагноза.

1. Кифоза – използване на корсет

Използването на ортопедична скоба, която частично обездвижва, може да помогне, особено при деца и юноши с болестта на Шойерман, да спре прогресията на заболяването.

Трябва да се отбележи, че скобата трябва да се използва правилно, като винаги се спазват препоръките на лекаря по отношение на времето, т.е. не се сваля, дори и да е неудобно.

2. Правилна стойка

Необходимо е да се опитате да поддържате добра постурална хигиена, особено при възрастните хора и тези, които поради работата си трябва да седят дълго време пред компютъра. Това трябва да важи и когато гледате телевизия или проверявате мобилния телефон.

3. Кифоза – избягвайте заседналия начин на живот

Сред различните последици от заседналия начин на живот е загубата на маса, сила и издръжливост в мускулите, именно защото те не се използват. И това се отразява и на областта на гърба.

4. Поддържане на теглото

Според проучвания постуралните отклонения са склонни да се появяват при хора със затлъстяване, тъй като директното вертикално компресионно натоварване се увеличава, особено засягайки гръбначния стълб, коленете и глезените. Това може да причини усложнения при хора с кифоза. Следователно физическата активност и здравословното хранене трябва да бъдат неразделна част от лечението на това заболяване.

5. Кифоза – упражнения за разтягане на гърба

При някои видове кифоза пациентът може да изпита известно подобрение чрез упражнения за разтягане и укрепване на гърба. Някои от тях могат да се извършват от самия човек, но при други е необходима помощта на професионалист (физиотерапевт).

6. Отидете на лекар

Важно е да ходите на редовни прегледи в следните случаи:

 • Когато има лична анамнеза за отклонения (например сколиоза).
 • Ако страдате от остеопороза или сте на възраст над 60 години.

Нека запомним, че ранната диагностика може да означава по-ефективно или по-малко инвазивно лечение.

Кифоза – възможни последствия и усложнения

Споменатите по-горе мерки и лечения могат да помогнат за намаляване на риска от усложнения и различни последствия, като например:

 • Болки в гърба, които могат да станат инвалидизиращи.
 • Затруднено дишане: поради неправилната кривина може да има натиск върху белите дробове.
 • Изпълнение на задачи: затруднено ходене, сядане или гледане нагоре; дори невъзможност за шофиране.
 • Безсъние: според изследвания това заболяване може да повлияе на качеството на почивка при някои хора.
 • Проблеми с храносмилането: притискането на храносмилателната система, особено стомаха, може да бъде свързано с проблеми като рефлукс и затруднено преглъщане.
 • Ниско самочувствие: хората с кифоза може да имат негативно самовъзприемане на образа на тялото си.

Кифоза – прогнози

Прогнозата на кифозата зависи от вида и тежестта, както и от възрастта на индивида. При юноши с болестта на Шойерман заболяването спира, когато спрат да растат, без да е необходима операция. Въпреки това може да се наложи да продължат да носят скобата.

За по-възрастните обаче времето и спазването на препоръките за лечение са от решаващо значение. При тях е необходимо да се вземат мерки, тъй като костите им обикновено са по-слаби и могат да възникнат усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ávila-Ramírez J, Reyes-Rodríguez V. La obesidad y el sobrepeso, su efecto sobre la columna lumbar. Revista Mexicana de Neurociencia. 2009; 10(3): 220-223.
 • Cervantes V, Otero C, Mayoralas S, Díaz Lobato S. Ventilación mecánica no invasiva en enfermedades restrictivas. Revista Americana de Medicina Respiratoria. 2021; 21(1): 35- 40.
 • Durán S, Rodilla V. Abordaje de la enfermedad de Paget en Atención Primaria. A propósito de un caso. Medicina General. 2000: 508-510.
 • Frank M, Engell V, Andersen M, et al. Prevalence, concordance, and heritability of scheuermann kyphosis based on a study of twins damborg. The Journal of Bone & Joint Surgery. 2006; 88(10): 2133 – 2136.
 • Garreau de Loubresse C, Lonjon G, Ferrero G. Cifosis patológicas. EMC – Aparato Locomotor. 2020; 53(3): 1-24.
 • Marty-Poumarat C, Carlier R. Enfermedad de Scheuermann. EMC – Aparato Locomotor. 2017; 50(4): 1-13.
 • Puerto Martínez M. Caracterización clínica y manejo del Síndrome de Ehlers Danlos. Rev Ciencias Médicas. 2017;  21(4): 124-150.
 • Tampe V, Schonhaut L, Espinoza A, Dockendorff I. Hipoplasia vertebral asociada a cifosis toracolumbar en lactantes, ¿variante anatómica? Casos clínicos. Rev Chil Pediatr. 2018; 89(2): 251-256.
 • Vital J, Pedram M. Espondilolistesis ístmica lítica. EMC – Aparato Locomotor. 2005; 38(3): 1-20.
 • Frank Pessler, MD, PhD, Helmholtz Centre for Infection Research. https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/trastornos-del-tejido-conectivo-en-niños/s%C3%ADndrome-de-ehlers-danlos

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.