Какво да ядем, когато имаме киселини
Усещането за горене в горната част на стомаха или когато имаме киселини е една от основните причини да отидете при личния лекар в 21-ви век. Тази болка обикновено идва след хранене, особено ако сте преяли.
Може да се нарече модерна слабост. Това не е защото е съвременен феномен, а защото броят на страдащите от това състояние нараства с всеки изминал ден.
В тази статия искаме да споделим какво е подходящо да се яде, когато имаме киселини.
Какво причинява стомашните киселини
Киселините, наричани понякога пироза от лекарите е усещане за горене или болка в хранопровода. Това възниква главно в по-ниските области близо до стомаха. Киселините се предизвикват от регургитацията на стомашната киселина.
Усещането за торене започва в гърдите. В някои случаи това може да достигне до врата, челюстта или езика.
Основните причини за излишните стомашни киселини са:
- Стрес, безпокойство или забързан начин на живот
- Диети, богати на наситени мазнини
- Консумация на твърде много преработени или рафинирани въглехидрати
- Твърде бързо хранене, без достатъчно дъвчене
- Пропускане на храненията (това променя храносмилателния ритъм)
- Пиене на твърде много алкохол
- Пушене
- Воденето на заседнал начин на живот
- Недостатъчно спане
- Бактерията Helicobacter pylori
Както можете да видите много от причините за киселинността се основават на начина на живот, който водим.
Можем да променим този проблем и дори да избегнем по-сериозни състояния като язви и гастрит. Всичко, което трябва да направим, е да променим някои от нашите ежедневни навици.
Храни, които успокояват стомаха, когато имаме киселини
Киселините може да бъдат много досадни. Може дори да ни попречат да вършим дейности, които обикновено обичаме да правим.
Разбира се не винаги имаме желание да ядем, когато имаме киселини. Съществуват обаче някои храни, които могат да успокоят симптомите.
Овес
Тези зърна обикновено се консумират за закуска. Поддържат ни сити и успокояват изгарящото усещане за киселинност.
Добрата новина е, че може да ги ядете по всяко време, когато усещате глад. Препоръчваме да го ядете със стафиди.
Не се притеснявайте за евентуални реакции. Овесът абсорбира киселините от стафидите.
Джинджифил
Винаги трябва да използвате джинджифил умерено поради силния му вкус. Това е една от най-добрите храни за борба с киселините. Той действа като противовъзпалително средство за стомашно-чревни проблеми.
Просто настържете малко парче и пригответе чай от джинджифил. Или го добавете към храни или смутита. Той придава на храните цитрусов вкус.
Алое вера
Това е едно от най-добрите натурални лекарства за рани, които се нуждаят от зарастване. Когато имаме киселини, стените на хранопровода се увреждат. Там може са помогне алоето.
Някои избират директно да ядат гела, който се намира в листата. Той може да се консумира сам или в сок. Други ядат закупени в магазина продукти, приготвени от алое вера.
Зеленчукова салата
Листните зеленчуци като маруля или рукола са важни. Те имат способността да успокояват изгарянето и болките, причинени от киселини.
Препоръчваме да избягвате да използвате лук, домат, сирене или дресинг в салатите.
Най-вкусният дресинг е щипка сол и малко зехтин.
Чесънът е една от съставките, които винаги трябва да имате в салатите. Той има много вода и е отличен източник на фибри. Плюс това, чесънът успокоява апетита.
Банани
Това е чудесна храна за средата на сутринта или следобеда. Бананите имат рН 5.6. Това означава, че това е храна, която успокоява киселините. Някои хора обаче получават по-лоши киселини, когато ядат този плод.
Опитайте да ядете банан и вижте дали киселините се влошават или се чувствате по-добре.
Пъпеш
Подобно на банана, може също да ядете пъпеш, когато страдате от киселини. Вярно е, че пъпешите са съставени предимно от вода. Но те регулират нивата на киселините в стомаха.
Може да хапнете парче след обяд или вечеря. Тогава, точно като с банана, вижте дали действа добре или не.
Резене
Това лечебно растение е страхотно. Не само, че е богато на хранителни вещества, но също така помага за храносмилането. То има приятен, свеж вкус и хрупкава текстура. Можете да го ползвате в салати, супи, зеленчукови пайове или сосове.
Нарежете го на фини кръгчета. След това го смесете с рукола и спанак. Овкусете го със зехтин и е готов за ядене.
Пиле или пуйка
Белите меса са по-добър вариант за храна, когато страдате от киселини. Когато ги ядем, трябва да ги изпечем или да приготвяме на грил. Никога не яжте бялото месо пържено или с кожата, защото съдържа много мазнини, когато се фиксират по този начин.
Риба и морски дарове
Правилото за ядене на морската храна е същото като при пилето. Никога не я яжте пържена. Сред най-добрите варианти препоръчваме скариди и сьомга. Също така е по-добре, ако са диви, а не отглеждани в стопанства.
Варени зеленчуци
Освен яденето на сурови зеленчуци в салати, можем да ги ядем варени. Някои добри примери са зелето, аспержите и броколите.
Препоръчваме да ядете кореноплодни като моркови и цвекло. Те винаги трябва да се готвят.
Ориз
В тази група могат да бъдат включени кускус, булгур или крем от пшеница. В случая на ориз, най-полезният е пълнозърнестия или кафявия. Всичко те са страхотни, ако страдате от стомашни киселини.
Не забравяйте да ядете чаша ориз с варени зеленчуци.