Как да си приготвите поке – едно изключително популярно ястие

Поке е ястие от Хавай приготвено от сурова риба, ориз и зеленчуци. В тази статия ще ви покажем как да си приготвите поке у дома.
Как да си приготвите поке – едно изключително популярно ястие
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Вероятно сте чували за ястието поке, тъй като то става все по-популярно по цял свят. В тази статия ще ви разкажем повече за него и ще ви дадем рецепта за приготвянето му.

Въпреки че произхожда от Хавай и суровата риба е основната му съставка, ястието поке е едно от най-популярните в европейската и американската кухни. За приготвянето му могат да се използват различни съставки.

Какво е поке?

Ако сте начинаещи в кухнята трябва да научите, че думата „поке“ на хавайски означава “да режеш” или “да режеш напречно на парчета.” Тази рецепта носи това име, тъй като се приготвя с парчета сурова риба. За подготовката на суровата риба е необходимо подправянето й със соев сос, сусам и други съставки. След това тя трябва да се комбинира със зеленчуци.

Традиционните начини за приготвянето на пако са Aku, при който се използва жълтоперест тон и he’e, при който ястието се прави с октопод вместо с риба. Но освен тези два варианта, поке може да се направи и със сурова сьомга или миди.

Някои от пресните зеленчуци, които се добавят към ястието, са краставица, водорасли, авокадо и лук. Готовото блюдо се сервира в купа. По желание може да бъде поднесено и с бял ориз.

Приготвяне на ястието поке

При приготвянето на поке може да се използват водорасли, тъй като са чудесно допълнение към рибата.

Какво е историята на ястието?

Историята на ястието разказва, че първоначално то е служило за възстановяване на енергията на островните рибари. Местните го приготвяли с риба, която сами са си улавяли.

За да приготвят уловената риба, местните я изкормвали, премахвали кожата и я нарязвали собственоръчно на парчета. След това я консервирали със сол и прибавяли водорасли лиму и традиционни подправки като инамона (приготвяна от печени ядки кукуй). След като рибата била маринована за известно време, хората я смесвали със зеленчуците.

Както вече споменахме, с течение на времето, ястието попада под влиянието на другите страни. Сред тях се отличава това на японската и индийската кухни. Причината за това е, че през 70-те години на миналия век, потоците с емигранти позволяват на жители от споменатите страни, да пристигнат в Хавай.

Така към ястието биват прибавени сьомгата, соевият сос и оризът. Днес гурме рецептите за поке съдържат бадемово мляко, киноа, кале, тофу, семена от чия и мак и други подобни съставки.

Поке: богато на хранителни вещества ястие

Освен освежаващия си вкус това ястие се отличава и с разнообразните си хранителни вещества благодарение на комбинацията от различни съставки в него. Научни изследвания показват, че рибата и мидите са източник на протеини и полезни за здравето омега-3 мастни киселини.

Семената и ядките осигуряват омега-3, -6, и -9 мастни киселини, докато зеленчуците са богати на фибри, желязо и калций. Ако добавите семена от чия, приготвеното поке ще съдържа значително количество мастни киселини.

Дори във вегетарианските рецепти приготвяни с тофу вместо месо, другите съставки в ястието осигуряват протеини. Поради всички тези причини ви препоръчваме да опитате това блюдо, богато на здравословни хранителни вещества.

Как да си приготвите поке

Въпреки че има различни начини за приготвяне на поке, една от най-лесните рецепти, която можете да откриете е в книгата “Книга с рецепти за поке: най-свежият начин за консумиране на риба.”

Ще я споделим с вас в следващите редове! Запишете си необходимите ви съставки и спазвайте стъпките за приготвянето на тази вкусна и богата на полезни вещества рецепта.

Необходими съставки

За да мариновате рибата, ще се нуждаете от следното:

  • 1 супена лъжица сусамово масло или 1 супена лъжица бял сусам накиснат за 2 часа във водаta
  • Сока на 1 лимон
  • 1 резен пресен джинджифил
  • 1 супена лъжица соев сос

А ето и съставките за самото поке:

  • 3 супени лъжици сварен ориз
  • 100 грама сьомга
  • 5 ореха
  • 1/4 краставица
  • 1/4 червен лук
  • 5 резена репички
  • 1/2 авокадо

За подправяне и придаване на вкус и аромат можете да използвате нарязан на жулиени пресен лук и лютив сос.

Как да мариновате рибата

  • Първо нарежете сьомгата и я поставете в купа или дълбока чиния.
  • Добавете сока на един лимон, соевия сос, сусамовото масло (или накиснатия сусам) и резенът джинджифил.
  • Разбъркайте всичко и оставете рибата да се маринова поне 20 минути.
  • Покрийте я с фолио за свежо съхранение или капак и я приберете в хладилника докато приготвяте следващата част от ястието.

Тъй като тази рецепта не се обработва термично, съветваме ви да използвате чисти и с доказан произход съставки.

Вегетарианско поке

У дома можете да си приготвите поке със съставките, които споделихме с вас в тази статия.

Какво трябва да направите преди да сглобите покето

  • Нарежете лука и го оставете да се накисне в гореща вода 15 минути, за да намалите киселинността му.
  • След това нарежете краставицата, репичките и авокадото.
  • Нарежете зеления лук.
  • След като сте нарязали всичко, можете да сглобите ястието.

Как да сглобите ястието поке

  • Изсипете ориза в купа.
  • Извадете маринованата сьомга от хладилника и я подредете (както ви харесва) в къщия съд.
  • Добавете зеленчуците.
  • Отгоре изсипете лютивия сос (на вкус) и прибавете орехите и зеления лук.

Заключение

Както вероятно сте разбрали от тази статия, освен че е много популярно, ястието поке съдържа и редица полезни хранителни вещества, а и се приготвя лесно. Запомнете, че рецептата, която ви дадохме е само примерна – можете да я промените по ваш вкус!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Choy, S. (2004). Sam Choy’s Little Hawaiian Poke Cookbook. Mutual Pub.
  • Quelal, María Mosquera, María Reinoso García, and Wilson Vásquez Castillo. “Composición lipídica y caracterización de los ácidos grasos de la semilla de chía (salvia hispánica l.).” Industrial data 20.2 (2017): 15-20.
  • Cheng M. El libro de cocina de Poke: la forma más fresca de comer pescado. 2017
  • Nutrientes en los alimentos. Anexo1. Disponible en: http://www.fao.org/3/y5740s/y5740s16.pdf
  • Valenzuela, A. (2005). El salmón: un banquete de salud. Revista chilena de nutrición32(1), 8-17.
  • Leiva, Anabel Beitia. “Proteínas de origen vegetal y su interés nutricional.” Recuperado http://zahartzaroa. artematiconorte. com/pdf/alimentacion/PROTEINAS VEGETALES. pdf (2015).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.