Как да си приготвите поке – едно изключително популярно ястие
Вероятно сте чували за ястието поке, тъй като то става все по-популярно по цял свят. В тази статия ще ви разкажем повече за него и ще ви дадем рецепта за приготвянето му.
Въпреки че произхожда от Хавай и суровата риба е основната му съставка, ястието поке е едно от най-популярните в европейската и американската кухни. За приготвянето му могат да се използват различни съставки.
Какво е поке?
Ако сте начинаещи в кухнята трябва да научите, че думата „поке“ на хавайски означава “да режеш” или “да режеш напречно на парчета.” Тази рецепта носи това име, тъй като се приготвя с парчета сурова риба. За подготовката на суровата риба е необходимо подправянето й със соев сос, сусам и други съставки. След това тя трябва да се комбинира със зеленчуци.
Традиционните начини за приготвянето на пако са Aku, при който се използва жълтоперест тон и he’e, при който ястието се прави с октопод вместо с риба. Но освен тези два варианта, поке може да се направи и със сурова сьомга или миди.
Някои от пресните зеленчуци, които се добавят към ястието, са краставица, водорасли, авокадо и лук. Готовото блюдо се сервира в купа. По желание може да бъде поднесено и с бял ориз.
При приготвянето на поке може да се използват водорасли, тъй като са чудесно допълнение към рибата.
Прочетете и: 3 лесни и вкусни рецепти с риба
Какво е историята на ястието?
Историята на ястието разказва, че първоначално то е служило за възстановяване на енергията на островните рибари. Местните го приготвяли с риба, която сами са си улавяли.
За да приготвят уловената риба, местните я изкормвали, премахвали кожата и я нарязвали собственоръчно на парчета. След това я консервирали със сол и прибавяли водорасли лиму и традиционни подправки като инамона (приготвяна от печени ядки кукуй). След като рибата била маринована за известно време, хората я смесвали със зеленчуците.
Както вече споменахме, с течение на времето, ястието попада под влиянието на другите страни. Сред тях се отличава това на японската и индийската кухни. Причината за това е, че през 70-те години на миналия век, потоците с емигранти позволяват на жители от споменатите страни, да пристигнат в Хавай.
Така към ястието биват прибавени сьомгата, соевият сос и оризът. Днес гурме рецептите за поке съдържат бадемово мляко, киноа, кале, тофу, семена от чия и мак и други подобни съставки.
Поке: богато на хранителни вещества ястие
Освен освежаващия си вкус това ястие се отличава и с разнообразните си хранителни вещества благодарение на комбинацията от различни съставки в него. Научни изследвания показват, че рибата и мидите са източник на протеини и полезни за здравето омега-3 мастни киселини.
Семената и ядките осигуряват омега-3, -6, и -9 мастни киселини, докато зеленчуците са богати на фибри, желязо и калций. Ако добавите семена от чия, приготвеното поке ще съдържа значително количество мастни киселини.
Дори във вегетарианските рецепти приготвяни с тофу вместо месо, другите съставки в ястието осигуряват протеини. Поради всички тези причини ви препоръчваме да опитате това блюдо, богато на здравословни хранителни вещества.
Препоръчваме ви да прочетете и: Вегетариански бургери: две бързи и лесни рецепти
Как да си приготвите поке
Въпреки че има различни начини за приготвяне на поке, една от най-лесните рецепти, която можете да откриете е в книгата “Книга с рецепти за поке: най-свежият начин за консумиране на риба.”
Ще я споделим с вас в следващите редове! Запишете си необходимите ви съставки и спазвайте стъпките за приготвянето на тази вкусна и богата на полезни вещества рецепта.
Необходими съставки
За да мариновате рибата, ще се нуждаете от следното:
- 1 супена лъжица сусамово масло или 1 супена лъжица бял сусам накиснат за 2 часа във водаta
- Сока на 1 лимон
- 1 резен пресен джинджифил
- 1 супена лъжица соев сос
А ето и съставките за самото поке:
- 3 супени лъжици сварен ориз
- 100 грама сьомга
- 5 ореха
- 1/4 краставица
- 1/4 червен лук
- 5 резена репички
- 1/2 авокадо
За подправяне и придаване на вкус и аромат можете да използвате нарязан на жулиени пресен лук и лютив сос.
Как да мариновате рибата
- Първо нарежете сьомгата и я поставете в купа или дълбока чиния.
- Добавете сока на един лимон, соевия сос, сусамовото масло (или накиснатия сусам) и резенът джинджифил.
- Разбъркайте всичко и оставете рибата да се маринова поне 20 минути.
- Покрийте я с фолио за свежо съхранение или капак и я приберете в хладилника докато приготвяте следващата част от ястието.
Тъй като тази рецепта не се обработва термично, съветваме ви да използвате чисти и с доказан произход съставки.
У дома можете да си приготвите поке със съставките, които споделихме с вас в тази статия.
Какво трябва да направите преди да сглобите покето
- Нарежете лука и го оставете да се накисне в гореща вода 15 минути, за да намалите киселинността му.
- След това нарежете краставицата, репичките и авокадото.
- Нарежете зеления лук.
- След като сте нарязали всичко, можете да сглобите ястието.
Как да сглобите ястието поке
- Изсипете ориза в купа.
- Извадете маринованата сьомга от хладилника и я подредете (както ви харесва) в къщия съд.
- Добавете зеленчуците.
- Отгоре изсипете лютивия сос (на вкус) и прибавете орехите и зеления лук.
Заключение
Както вероятно сте разбрали от тази статия, освен че е много популярно, ястието поке съдържа и редица полезни хранителни вещества, а и се приготвя лесно. Запомнете, че рецептата, която ви дадохме е само примерна – можете да я промените по ваш вкус!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Choy, S. (2004). Sam Choy’s Little Hawaiian Poke Cookbook. Mutual Pub.
- Quelal, María Mosquera, María Reinoso García, and Wilson Vásquez Castillo. “Composición lipídica y caracterización de los ácidos grasos de la semilla de chía (salvia hispánica l.).” Industrial data 20.2 (2017): 15-20.
- Cheng M. El libro de cocina de Poke: la forma más fresca de comer pescado. 2017
- Nutrientes en los alimentos. Anexo1. Disponible en: http://www.fao.org/3/y5740s/y5740s16.pdf
- Valenzuela, A. (2005). El salmón: un banquete de salud. Revista chilena de nutrición, 32(1), 8-17.
- Leiva, Anabel Beitia. “Proteínas de origen vegetal y su interés nutricional.” Recuperado http://zahartzaroa. artematiconorte. com/pdf/alimentacion/PROTEINAS VEGETALES. pdf (2015).