Как да се справим с носния секрет

Запушените дихателни пътища са особено опасни при най-малките деца
Как да се справим с носния секрет
Alejandro Duarte

Написано и проверено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Носния секрет е често срещан проблем. Астма, синузит, дори настинка са напълно достатъчни, за да блокират дихателните пътища и да влошат дишането, като състоянието често е съпроводено с общо неразположение и главоболие.

Запушените дихателни пътища са особено опасни при най-малките деца, които все още не са се научили да почистват носа си и нямат изграден навик да го правят. Как да се предпазим? Определени храни се оказват истински съюзници в борбата с носния секрет. Възнамеряме да поговорим за тях в следващите редове.

Използвайте тези храни, за да намалите носния секрет

Използвайте тези храни, за да намалите носния секрет

Какво представлява носният секрет? И защо ни създава такива главоболия? За клетките на човешкото тяло е характерно да секретират рядка или по-гъста течност, когато е налице инфекция или вирус.

Проблемът става наистина сериозен, когато секретът стане толкова гъст, че извеждането му от организма е трудно. А когато секретът е тъмен или пък оцветен в жълто, това е сигнал за инфекция.

Носният секрет обикновено се формира при алергия или настинка. Ако не го почистите, той блокира носните проходи, натрупва се в дробовете и може да доведе до синузит – едно изключително неприятно и болезнено състояние. Какво означава това? Носният секрет е сигнал, че трябва да действате – не го пренебрегвайте.

За радост съществуват много храни, които елиминират носния секрет по естествен път. Добре е да ги познавате, за да можете да се преборите успешно с инфекциите и обилната секреция от носа. Обещаваме, че ако се доверите на тези храни, те наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

 1. Джинджифил и лимон
носния секрет - джинджифил и лимон

Комбинация, богата на антиоксиданти и съдържаща изобилие от витамин С – естествен антибиотик, който извежда от тялото токсините, вирусите и вредните бактерии. Освен това джинджифилът и лимонът защитават клетките, възпирайки натрупването на секрет.

Съветваме ви, ако преди сте се двоумили дали днес да изпиете чаша чай, или не, този въпрос да отпадне за в бъдеще. Нещо повече – препоръчваме ви да пиете по чаша чай сутрин и вечер. Пригответе си джинджифилов чай и добавете към него сока от 1/2 лимон. След броени минути ще усетите колко добре ви влияе.

 1. Оздравяващите свойства на ананаса
носния секрет - ананас

Казват, че ананасът е най-добрият приятел на астматика. Всичките му изключителни свойства се дължат на протеазния ензим бромелаин, който облекчава симптомите на бронхит и пневмония. Чаша пресен сок от ананас действа противовъзпалително на тялото и стимулира работата на белите дробове. Редовната консумация на ананасов сок намалява възпаленията в дихателните пътища.

 1. Натурално средство с ананас и диня
носния секрет - ананас и диня

Грейпфрутът е уникален продукт, който не бива да подценявате. Един грейпфрут на ден ви гарантира понижаване на съдържанието на сол в тялото и елиминиране на носния секрет и отоците в дихателните пътища.

Грейпфрутът е естествено решение при възпалителен процес в тялото. Задължително изпробвайте действието му, като го съчетаете с плод като динята. Сокът от грейпфрут и диня представлява достъпно и ефективно средство срещу носния секрет. Освен това той неутрализира токсините в тялото и подпомага освобождаването от излишния секрет, разтваряйки го.

 1. Сок от киви и портокал
носния секрет - сок от киви и портокал

Сок, който със сигурност ще допадне на малки и големи. Препоръчваме да го консумирате сутрин – така ще заредите тялото си с природно лекарство, богато на витамин С и антиоксиданти. Не го пропускайте!

Портокалът, в съчетание с кивито, се бори с носния секрет, елиминира токсините и тушира възпаленията. Струва си да го опитате, да не говорим за енергията, с която ще ви зареди!

 1. Зеленчуци, които не бива да пропускате
носния секрет - зеленчуци които не бива да пропускате

Когато образуването на носен секрет е изключително интензивно, на помощ идват няколко зеленчука, чиито ползи, уверени сме, познавате добре: това са чесън, целина, лук, аспарагус и карфиол. Консумирайте ги сурови и ще извлечете полезните им свойства, коитоще влязат в ефективна борба с инфекциите.

Друг начин, по който можете да елиминирате и да разтворите твърдия секрет, е като си направите апетитна яхния от посочените зеленчуци. Това са “продукти-бойци” срещу болестите, които е желателно да присъстват на трапезата ви редовно. Освен това действат като естествени антибиотици.

 1. Най-добрите билки
носния секрет - най-добрите билки срещу него

Време е да заложим на още няколко дарове от природата, които ще отпушат дихателните ви пътища. Те също действат като естествени антибиотици и подобряват цялостното здравословно състояние.

Просто си пригответе чай от билки или пък поръсете с тях любимата си салата и полезните им свойства ще се разлеят из цялото ви тяло. Любопитно ли ви е да разберете, които са билките, които се борят с носния секрет? Това са ментата, евкалиптът, мащерката и розмаринът.

Всички тези билки притежават свойството да намаляват възпалението. Можете да ги намерите във всеки магазин за хранителни стоки и, естествено, в билковите магазини. Най-добрата новина е, че могат да се прилагат и при деца.

Храни, които да избягвате, когато е налице интензивна секреция от носа

носния секрет - храни които да избягвате

Както някои храни помагат дори по-добре от лекарства, така други влошават състоянието ви. Точно за тях ще поговорим в следващите няколко реда. Напълно възможно е от незнание да усложните здравословното си състояние. Затова обърнете специално внимание на следните храни:

 • Млечни продукти: прясно мляко, кисело мляко, кремове, сметана, сладолед.
 • Животински продукти, например месо. Тези храни обикновено провокират производството на повече секрет в тялото – вероятно сте чували за стомашна слуз?
 • Мазнини и масла, като например свинска мас и масло – те са истински стимулатор, когато става дума за секретиране. Ако искате да използвате мазнини, заложете на алтернатива като зехтина.
Може да ви заинтересува ...
Как да облекчим запушването на носа за по-малко от минута
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да облекчим запушването на носа за по-малко от минута

Запушването на носа е здравословен проблем, който настъпва, когато слузните мембрани на носа се възпалят като резултат от наличието на бактерии и а...


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
 • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
 • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
 • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
 • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.