Как да се справим с носния секрет

Запушените дихателни пътища са особено опасни при най-малките деца
Как да се справим с носния секрет
Alejandro Duarte

Написано и проверено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Носния секрет е често срещан проблем. Астма, синузит, дори настинка са напълно достатъчни, за да блокират дихателните пътища и да влошат дишането, като състоянието често е съпроводено с общо неразположение и главоболие.

Запушените дихателни пътища са особено опасни при най-малките деца, които все още не са се научили да почистват носа си и нямат изграден навик да го правят. Как да се предпазим? Определени храни се оказват истински съюзници в борбата с носния секрет. Възнамеряме да поговорим за тях в следващите редове.

Използвайте тези храни, за да намалите носния секрет

Използвайте тези храни, за да намалите носния секрет

Какво представлява носният секрет? И защо ни създава такива главоболия? За клетките на човешкото тяло е характерно да секретират рядка или по-гъста течност, когато е налице инфекция или вирус.

Проблемът става наистина сериозен, когато секретът стане толкова гъст, че извеждането му от организма е трудно. А когато секретът е тъмен или пък оцветен в жълто, това е сигнал за инфекция.

Носният секрет обикновено се формира при алергия или настинка. Ако не го почистите, той блокира носните проходи, натрупва се в дробовете и може да доведе до синузит – едно изключително неприятно и болезнено състояние. Какво означава това? Носният секрет е сигнал, че трябва да действате – не го пренебрегвайте.

За радост съществуват много храни, които елиминират носния секрет по естествен път. Добре е да ги познавате, за да можете да се преборите успешно с инфекциите и обилната секреция от носа. Обещаваме, че ако се доверите на тези храни, те наистина ще ви помогнат да се почувствате по-добре.

 1. Джинджифил и лимон
носния секрет - джинджифил и лимон

Комбинация, богата на антиоксиданти и съдържаща изобилие от витамин С – естествен антибиотик, който извежда от тялото токсините, вирусите и вредните бактерии. Освен това джинджифилът и лимонът защитават клетките, възпирайки натрупването на секрет.

Съветваме ви, ако преди сте се двоумили дали днес да изпиете чаша чай, или не, този въпрос да отпадне за в бъдеще. Нещо повече – препоръчваме ви да пиете по чаша чай сутрин и вечер. Пригответе си джинджифилов чай и добавете към него сока от 1/2 лимон. След броени минути ще усетите колко добре ви влияе.

 1. Оздравяващите свойства на ананаса
носния секрет - ананас

Казват, че ананасът е най-добрият приятел на астматика. Всичките му изключителни свойства се дължат на протеазния ензим бромелаин, който облекчава симптомите на бронхит и пневмония. Чаша пресен сок от ананас действа противовъзпалително на тялото и стимулира работата на белите дробове. Редовната консумация на ананасов сок намалява възпаленията в дихателните пътища.

 1. Натурално средство с ананас и диня
носния секрет - ананас и диня

Грейпфрутът е уникален продукт, който не бива да подценявате. Един грейпфрут на ден ви гарантира понижаване на съдържанието на сол в тялото и елиминиране на носния секрет и отоците в дихателните пътища.

Грейпфрутът е естествено решение при възпалителен процес в тялото. Задължително изпробвайте действието му, като го съчетаете с плод като динята. Сокът от грейпфрут и диня представлява достъпно и ефективно средство срещу носния секрет. Освен това той неутрализира токсините в тялото и подпомага освобождаването от излишния секрет, разтваряйки го.

 1. Сок от киви и портокал
носния секрет - сок от киви и портокал

Сок, който със сигурност ще допадне на малки и големи. Препоръчваме да го консумирате сутрин – така ще заредите тялото си с природно лекарство, богато на витамин С и антиоксиданти. Не го пропускайте!

Портокалът, в съчетание с кивито, се бори с носния секрет, елиминира токсините и тушира възпаленията. Струва си да го опитате, да не говорим за енергията, с която ще ви зареди!

 1. Зеленчуци, които не бива да пропускате
носния секрет - зеленчуци които не бива да пропускате

Когато образуването на носен секрет е изключително интензивно, на помощ идват няколко зеленчука, чиито ползи, уверени сме, познавате добре: това са чесън, целина, лук, аспарагус и карфиол. Консумирайте ги сурови и ще извлечете полезните им свойства, коитоще влязат в ефективна борба с инфекциите.

Друг начин, по който можете да елиминирате и да разтворите твърдия секрет, е като си направите апетитна яхния от посочените зеленчуци. Това са “продукти-бойци” срещу болестите, които е желателно да присъстват на трапезата ви редовно. Освен това действат като естествени антибиотици.

 1. Най-добрите билки
носния секрет - най-добрите билки срещу него

Време е да заложим на още няколко дарове от природата, които ще отпушат дихателните ви пътища. Те също действат като естествени антибиотици и подобряват цялостното здравословно състояние.

Просто си пригответе чай от билки или пък поръсете с тях любимата си салата и полезните им свойства ще се разлеят из цялото ви тяло. Любопитно ли ви е да разберете, които са билките, които се борят с носния секрет? Това са ментата, евкалиптът, мащерката и розмаринът.

Всички тези билки притежават свойството да намаляват възпалението. Можете да ги намерите във всеки магазин за хранителни стоки и, естествено, в билковите магазини. Най-добрата новина е, че могат да се прилагат и при деца.

Храни, които да избягвате, когато е налице интензивна секреция от носа

носния секрет - храни които да избягвате

Както някои храни помагат дори по-добре от лекарства, така други влошават състоянието ви. Точно за тях ще поговорим в следващите няколко реда. Напълно възможно е от незнание да усложните здравословното си състояние. Затова обърнете специално внимание на следните храни:

 • Млечни продукти: прясно мляко, кисело мляко, кремове, сметана, сладолед.
 • Животински продукти, например месо. Тези храни обикновено провокират производството на повече секрет в тялото – вероятно сте чували за стомашна слуз?
 • Мазнини и масла, като например свинска мас и масло – те са истински стимулатор, когато става дума за секретиране. Ако искате да използвате мазнини, заложете на алтернатива като зехтина.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Piccirillo, J. F. (2004). Acute Bacterial Sinusitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp035553
 • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health Benefits of Fruits and Vegetables. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.112.002154
 • Mashhadi, N. S., Ghiasvand, R., Askari, G., Hariri, M., Darvishi, L., & Mofid, M. R. (2013). Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. International journal of preventive medicine, 4(Suppl 1), S36.
 • Tochi, B. N., Wang, Z., Xu, S. Y., & Zhang, W. (2008). Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): a review. Pakistan journal of nutrition, 7(4), 513-520.
 • Sorice, A., Guerriero, E., Capone, F., Colonna, G., Castello, G., & Costantini, S. (2014). Ascorbic acid: its role in immune system and chronic inflammation diseases. Mini reviews in medicinal chemistry, 14(5), 444-452.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.