Как да се справим с бактерията Helicobacter pylori
Бактерията Helicobacter pylori лежи в основата на здравословни проблеми като язва, гастрит и други стомашни инфекции. Според изследвания тя засяга около 2/3 от населението на планетата, тъй като се предава много лесно. Лошата новина е, че често бактерията е налице, без да се проявят характерни симптоми и проблеми. За щастие съществуват много начини, чрез които да се преборите с нея и съпровождащите я здравословни проблеми.
Ако страдате от проблем като стомашни язви и гастрит заради бактерията Helicobacter pylori, препоръчваме да приложите няколко натурални средства. С тяхна помощ ще преодолеете проблема и ще подобрите здравето.
Етерично масло от върбинка
Върбинката е растение, което принадлежи към семейство Житни. Характеризира се с газогонни и подобряващи храносмилането свойства. Освен това оказва лечебен ефект при метеоризъм. Според многобройни изследвания етеричното масло от върбинка успешно елиминира бактерията Helicobacter pylori, тъй като тя не е резистентна към съставките му.
Прополис
Прополисът е познат като естествен пробиотик и бактерицид. Той притежава способността да засилва съпротивителните сили на организма, да бори инфекциите и да лекува проблеми като гастрит. Тази храна, известна още като пчелна смола, представлява субстанция, която пчелите използват за защита на кошерите си от зарази. Уверяваме, че благодарение на свойствата си прополисът ефикасно ще елиминира бактерията Helicobacter pylori.
Джинджифил
Този корен е известен из цял свят с многобройните си лечебни свойства. Особено се препоръчва когато става дума за храносмилателната система. Чрез консумацията на джинджифил ще преборите киселинността на стомаха, гаденето, световъртежа, стомашните проблеми, язвите и т.н. Според някои учени джинжифилът е способен да премахне бактерията Helicobacter pylori.
Бяло зеле
Тази храна се характеризира със свойството да се бори и елиминира бактерията Helicobacter pylori, когато се консумира в суров вид. Зелето може да провокира метеоризъм, но при прием в малки количества този ефект е минимален. Съветваме да консумирате зелето под формата на салата. Нарежете наситно листата, подправете с малко оцет и лимонов сок. Друг начин да консумирате бялото зеле с удоволствие е като направите пресен сок, който леко да разредите с вода.
Броколи
Тази храна ще помогне в борбата с бактерията Helicobacter pylori. Те съдържат изобилие от фитонутриент, наречен сулфорафан. Според много проучвания честата консумация на броколи елиминира вредната бактерия.
Споменатият фитонутриент е ефикасен не само срещу бактерията Helicobacter pylori, но и предпазва от развитието на рак на стомаха. Броколите понякога провокират образуване на газове, които водят до дискомфорт. За да намалите максимално нежелания ефект, препоръчваме да ги обработите термично и да ги подправите с кимион и джинджифил.
Куркума
Тази азиатска подправка е истински дар от природата. Притежава изобилие от лечебни свойства, които идват на помощ и при борбата с бактерията Helicobacter Pylori. През последните години куркумата е обект на постоянни изследвания. Често се използва за лечението на диспепсия. Това заболяване, включва различни стомашни проблеми, сред които подуване, гадене, газове и други стомашни неразположения. Свойствата на куркумата стимулират образуването на стомашни сокове. По този начин възпират вредното въздействие на бактерията Helicobacter Pylori. Според експерти, не е добра идея да прекалявате с приема на куркума.
Прочетете и това: Чайове, които ще ви помогнат при храносмилателни проблеми
Други препоръки за елиминиране на бактерията Helicobacter Pylori
- За да се преборите с бактерията, препоръчително е да повишите консумацията на храни с антибактериални свойства – чесън, лук, ехинацея, джинджифил, мащерка, розмарин, мента и мед.
- Други храни, които ще са от помощ, са тези, които представляват натурални антибиотици и съдържат бактерия бифидус. Те няма да разрушат бактерията сама по себе си, но ще я неутрализират. Заедно с това ще ликвидират и съпътстващите я симптоми – главоболие, сутрешна умора и диспепсия.
- Препоръчително е хората, които не страдат от язви и гастрит, но са диагностицирани с бактерията Helicobacter Pylori, да консумират сокове от лимон и ананас, също и ябълков оцет.
- Всеки пациент, заразен с бактерията Helicobacter Pylori, трябва да положи усилия да изключи от менюто си захарта, преработените брашна и ориза. Вместо това е препоръчително да се консумират плодове, зеленчуци и вода.
- Можете да приготвяте у дома алкална вода, която ще помогне за елиминирането на бактерията. За целта комбинирайте сурови картофи, целина и моркови. Консумирайте напитката преди всяко хранене.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Azizi-Soleiman, F., & Zamanian, M. (2020). Broccoli and Helicobacter Pylori: A Systematic Review. Complementary Medicine Journal, 10(1), 2-11. https://cmja.arakmu.ac.ir/browse.php?a_id=660&sid=1&slc_lang=en&html=1
- Baltas, N., Alpay, S., Cemre, T., & Kolayli, S. (2016). Effect of propolis in gastric disorders: inhibition studies on the growth of Helicobacter pylori and production of its urease. Journal of Enzyme Inhibition and Medical Chemistry, 31(2), 46-50. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14756366.2016.1186023
- Boyanova, L., Ilieva, J., Gergova, G., Vladimirov, B., Nikolov, R., & Mitov, I. (2015). Honey and green/black tea consumption may reduce the risk of Helicobacter pylori infection. Diagnostic Microbiology and Infectious Disease, 82(1), 85-86. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0732889315000668
- de Brito, B. B., da Silva, F. A. F., Soares, A. S., Pereira, V. A., Santos, M. L. C., Sampaio, M. M., Neves, P. H. M., de Melo, F. F. (2019). Pathogenesis and clinical management of Helicobacter pylori gastric infection. World Journal of Gastroenterology, 25(37). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6785516/
- Ebrahimzadeh Attari, V., Somi, M. H., Asghari Jafarabadi, M., Ostadrahimi, A., Moaddab, S. Y., & Lotfi, N. (2019). The Gastro-protective Effect of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) in Helicobacter pylori Positive Functional Dyspepsia. Advanced Pharmaceutical Bulletin, 9(2), 321-324. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6664109/
- Fahey, J., Stephenson, K. K., Wallace, A. J. (2015). Dietary amelioration of Helicobacter infection. Nutrition Research, 35(6), 461-73. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465045/
- Fundación Española del Aparato Digestivo. (25 de octubre de 2024). Recomendaciones nutricionales para pacientes con infección por Helicobacter pylori. https://www.saludigestivo.es/mes-saludigestivo/helicobacter-pylori/helicobacter-pylori/#recomendaciones-nutricionales
- Ji, J., & Yang, H. (2020). Using probiotics as supplementation for Helicobacter pylori antibiotic therapy. International Journal of Molecular Sciences, 21(3), 1136. https://www.mdpi.com/1422-0067/21/3/1136
- Korona-Glowniak, I., Glowniak-Lipa, A., Ludwiczuk, A., Baj, T., & Malm, A. (2020). The In Vitro Activity of Essential Oils against Helicobacter Pylori Growth and Urease Activity. Molecules, 25(3), 586. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7037374/
- Kwiecien, S., Magierowski, M., Majka, J., Ptak-Belowska, A., Wojcik, D., Sliwowski, Z., Magierowska, K., & Brzozowski, T. (2019). Curcumin: A Potent Protectant against Esophageal and Gastric Disorders. International Journal of Molecular Sciences, 20(6), 1477. https://www.mdpi.com/1422-0067/20/6/1477
- Malfertheiner, P., Camargo, M. C., El-Omar, E., Liou, J. M., Peek, R., Schulz, C., Smith, S. I., & Suerbaum, S. (2023). Helicobacter pylori infection. Nature Reviews Disease Primers, 9(1), 19. https://www.nature.com/articles/s41572-023-00431-8
- Masadeh, M. M., Alkofahi, A. S., Alzoubi, K. H., Tumah, H. N., & Bani-Hani, K. (2014). Anti-Helicobactor pylori activity of some Jordanian medicinal plants. Pharmaceutical Biology, 52(5), 566-569. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2013.853811
- Megha, R., Farooq, U., & Lopez, P. (2023, 16 de abril). Stress-induced gastritis. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499926/
- Parikh, N., & Ahlawat, R. (2023). Helicobacter Pylori. StatPearls. Consultado el 8 de noviembre de 2024. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534233/
- Perales-Flores, J. D., Verde-Star, M. J., Viveros Valdéz, J. E., Barrón-González, M. P., Garza-Padrón, R. A., Aguirre-Arzola, V. E., & Rodríguez, R. G. (2023). Actividad antioxidante, tóxica y antimicrobiana de Rosmarinus officinalis, Ruta graveolens y Juglans regia contra Helicobacter pylori. Biotecnia, 25(1), 88-93. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1665-14562023000100012&script=sci_arttext
- Quevedo, A. F. (2017). Tratamiento de Helicobacter pylori con aceites esenciales quimiotipados. Ponencia en el 9º Congreso de Fitoterapia de SEFIT – 9ª Jornada Farmacéutica de la Isla del Rey. https://www.sefit.es/tratamiento-helicobacter-pylori-aceites-esenciales-quimiotipados/
- Reygaert, W. C. (2018). Green Tea Catechins: Their Use in Treating and Preventing Infectious Diseases. BioMed Research International, 9105261. https://www.hindawi.com/journals/bmri/2018/9105261/
- Zardast, M., Namakin, K., & Esmaelian Kaho, J., & Hashemi, S. S. (2016). Assessment of antibacterial effect of garlic in patients infected with Helicobacter pylori using urease breath test. Avicenna Journal of Phytomedicine, 6(5), 495-501. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052411/