Как да се преборим с дивертикулит по естествен начин

Комбинацията от папая и круши ще ви помогне с това състояние, ще подпомогне храносмилането и ще даде на тялото нужните количества хранителни вещества.
Как да се преборим с дивертикулит по естествен начин

Последна актуализация: 07 февруари, 2019

Чували ли сте за дивертикулит? Това е състояние, което засяга храносмилането. Той се появява в червата, когато джобчетата в чревната стена, наречени дивертикула се възпалят.

Експертите не знаят какво причинява това състояние. Въпреки това, се смята, че то се появява, когато се използва прекалено много сила при изхвърляне на изпражненията. Това оказва натиск върху чревните стени и може да предизвика възпаление и дразнене.

Най-честите симптоми могат да включват:

  • Кръв в изпражненията
  • Диария
  • Запек
  • Желание за повръщане
  • Щипене
  • Болка при докосване на корема

Ако страдате от това състояние, вероятно искате да намалите тези симптоми и да се почувствате по-добре. Най-напред трябва да говорите с личния лекар. След това опитайте някои от тези домашни средства, които могат да ви помогнат да се борите със симптомите.

Картофи

Препоръчва се да ядете картофи, когато страдате от дивертикулит

По отношение на вкуса, това може да е един от най-досадните зеленчуци. Независимо от това, силно се препоръчва да ядете картофи, когато страдате от дивертикулит.

Това е така, защото картофите съдържат голям брой противовъзпалителни агенти и нишесте. Те подпомагат храносмилането ви.

Не забравяйте, че е лоша идея да ги ядете пържени, мазнината ще влоши състоянието ви. Това ще отхвърли и възможните ползи, които картофите предлагат.

Най-добрите варианти са печени, на скара или картофено пюре.

Папая и круши

Това са едни от най-добрите плодове за подпомагане на храносмилането. Комбинацията от папая и круши е вкусна. Не само това, те ни дават и голямо количество хранителни вещества.

Тези плодове помагат на дебелото черво. Това се дължи на органичните съединения, които те съдържат.

Има и друг набор от фактори, които правят добра тази комбинация. Тези плодове притежават високо съдържание на фибри. Те също така са с високи нива на витамини и минерали. Тези фактори помагат на тялото да се бори със симптомите на дивертикулит.

Витамин С

Тялото използва голямо количество витамин С, за да изпълнява много вътрешни задачи. Поради това трябва да обърнем внимание на нивата на витамин С.

Сред многото функции на витамин С  е,  че той помага на организма да изгражда нови клетки, стимулира нервната система и е необходим в почти всички телесни процеси.

Ечемик

Трябва да включите в диетата си ечемик, ако имате дивертикулит.

Това е важно зърно, което трябва да включите в диетата си, ако имате дивертикулит.

Ечемикът има противовъзпалителни свойства. Съдържа и други съединения, които са чудесни в борбата с това състояние. Имайте предвид обаче, че други видове зърнени храни са лоши за вас, когато страдате от него.

Ечемикът може да се яде в супи, манджи, смесен с други зърна и зърнени храни, или много други неща, за които можете да си помислите. Ограничени сте само от въображението си.

Нямате никакви извинения, ако не го включите в диетата си.

Чесън

Чесънът е едно от най-често използваните натурални средства. Хората го използват, за да лекуват безброй физически заболявания, включително дивертикулит.

Активните компоненти в чесъна са много мощни. Те предотвратяват инфекциите в тялото.

Не забравяйте, че състоянието се влошава, когато коремът ви се възпали. Яденето на чесън поддържа този проблем под контрол. Също така, като използвате това лекарство, можете да намалите броя на антибиотиците, които трябва да приемате.

Избягвайте пикантни храни

Ако харесвате пикантни храни или силно подправени ястия, трябва да ги спрете за известно време, докато не се почувствате по-добре. Пикантните храни са една от причините, поради които хората не могат да се отърват от дивертикулита.

Пикантните храни още повече възпаляват засегнатите места. Това удължава лечебния процес и влошава симптомите.

Така че трябва да положите усилия да се откажете от тези храни, докато не се почувствате по-добре. Заслужава си.

Риган

Риган може да бъде добра идея при дивертикулит

Подправянето на повечето ястия с риган може да бъде добра идея. Тази подправка осигурява значително облекчение за тези, които страдат от дивертикулит.

Риганът има страхотни антибактериални и антимикробни свойства. Това ще ви помогне да се отървете от всички паразити или инфекции, засягащи червата ви.

Също така риганът може лесно да изчисти отпадъците от тялото ви.

От тази гледна точка всичко се връща до неутрално състояние и дивертикулитът е много по-лесен за лечение.

Рициново масло

Един добър начин да се отървете от бактериални инфекции в дебелото черво е прочистване. Един от вариантите за това е използването на рициново масло.

Не забравяйте, че това масло е много мощно. То дори има силата да убие всички добри бактерии в червата.

Поради това вземете препоръчителното количество или го приемайте при наблюдение. Приемането на твърде много от това масло може да бъде много опасно, ако го използвате неправилно.

Важността на правилната диагноза при симптоми на дивертикулит

Симптомите на дивертикулит са като тези на други храносмилателни смущения като болестта на Крон например. Поради това е лесно да се обърка с други храносмилателни заболявания.

Препоръчваме да се консултирате с личния лекар, ако мислите, че може да страдате от дивертикулит.

Инфекциите на дебелото черво могат да крият много по-голям проблем.

Ако изпитвате някой от симптомите, свързани с дивертикулит, консултирайте се с личния лекар. Той може да ви каже колко сте здрави.

В същото време опитайте тези лекарства заедно с лечението, предписано от лекаря.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • A., B., M.S., D., R.A., B., G.B., F., & S.A., J. (2013). The role of non-starchy polysaccharides (“soluble” dietary fibre), in particular (1,3;1,4)-beta-glucans and arabinoxylans, in promoting bowel health. Planta Medica.
  • Dahl, C., Crichton, M., Jenkins, J., Nucera, R., Mahoney, S., Marx, W., & Marshall, S. (2018). Evidence for dietary Fibre modification in the recovery and prevention of reoccurrence of acute, uncomplicated diverticulitis: A systematic literature review. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu10020137
  • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.