Как да полирате гранитни повърхности

Външният вид на гранита се влошава, ако се занемари. Важна задача е поддържането на блясъка му. Това е възможно с природни рецепти и други трикове, които ще разкрием в тази статия.
Как да полирате гранитни повърхности

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 22 декември, 2022

Обработените гранитни повърхности се открояват сред най-използваните материали за интериорна и екстериорна декорация, поради своята елегантност и устойчивост. Но твърдостта на тази скала не й гарантира липса на износване. Почистването и полирането на гранитни повърхности е ангажимент за поддържането им в оптимално състояние.

Гранитогресът се търка непрекъснато, което води до почти постоянна поддръжка в зависимост от това дали е използван за плот, под или стена. Начинът, по който изпълнявате тази задача, е определящ за външния вид на камъка.

За да го полирате, можете да наемете услугите на специализирани фирми. Въпреки това, бързината, свързана с домакинската работа, и разходите, свързани с плащането на трети страни, водят до изпробване на прости средства, защото са по-евтини, по-бързи и в някои случаи много ефективни.

Качествата на гранита за различни повърхности

полиране на гранитни повърхности
Полирането на кухненски плотове ще направи вашата кухня да изглежда много по-добре.

Гранитите са плутонични магмени скали, съставени от малки и средно големи зърна. Това обясняват от Главна дирекция за развитие на минното дело, като сред характеристиките им изтъкват палитрата от цветове, предлагани от минерала. Гамата включва вариации на следните тонове:

  • Сив
  • Розов
  • Зелен
  • Бял
  • Жълт

Според институцията тези камъни са в специфични разфасовки и форми. Поради това често се използват като заместители на керамични, стъклени, бетонни и други елементи в строителството.

Гранитът се отличава и с гъвкавостта си да се адаптира към всяка среда, благодарение на непропускливостта, порьозността и голямата си издръжливост. Благодарение на тези особености гранитът може да се използва за кухненски плотове, подове на басейни, стени на бани и други помещения.

Как да полираме гранитни повърхности?

Има специални машини, които полират гранита, но тези процедури се извършват от специалисти. Други методи за полиране на тези повърхности са следните.

Мопове и полиращи машини

За полиране на гранит се препоръчват както мопове с резба, така и домашни електрически полиращи машини, особено след нанасяне на полиращи продукти.

Машините имат дискове с подходящите текстури за връщане на естествения блясък на камъка. Парцалите или моповете се използват в ръчната работа, главно при стени, покрити със скала.

Продукти за полиране

Може би това е най-очевидната алтернатива. Това са восъци или течности за каменни повърхности, лесни за нанасяне и обещаващи супер покритие. Съставът на тези продукти е с неутрално pH; освен това са нетоксични.

Като цяло лаковете се правят с акрилни и естествени смоли, които са подходящи за материала и допринасят за неговата устойчивост. Поставете малко количество върху мястото, което ще полирате и след това изтъркайте с кухненска хартия.

Организацията на потребителите препоръчва използването на кухненска хартия при почистване на повърхностите, за да се избегне пренасянето на микроорганизми, съдържащи се в текстила.

Неутрален сапун

Сапунените разтвори представляват възможно средство за полиране на гранит. Освен това течният сапун е сред най-малко токсичните и най-икономичните почистващи продукти.

Номерът е да изтъркате повърхността с емулсия, съдържаща вода и неутрален сапун, като се уверите, че втората съставка надвишава първата по количество. Не забравяйте да изплакнете с повече вода в края на сапунисването.

Бял оцет и вазелин

полиране на гранитни повърхности
Един от звездните продукти за домакинско почистване е белият оцет, много полезен за почистване на всякакви повърхности.

Вазелинът е пречистена смес, получена чрез дестилация на петрол. Clínica Universidad de Navarra се задълбочава в медицинските ползи от това вещество, особено в дерматологичната област. Въпреки че проучванията, които демонстрират ефектите му в други области, са неизвестни, емпиричните справки свързват този продукт с елиминирането на мазнини и прах.

От друга страна, има изследвания за дезинфекциращите свойства на оцета или оцетната киселина, които ги класифицират като мощен антимикробен агент при домашните миещи дейности.

Домашната рецепта предполага смесване на супена лъжица вазелин с малко бял оцет. Разпределете препарата върху повърхността и с кухненска хартия правете кръгови движения до получаване на блясък.

Обезмаслители и почистващи препарати

Обезмаслителите и почистващите препарати, разредени в топла вода, са полезни за полиране на гранит в екстериори, като фасади, вътрешни дворове и градини. Докато обезмаслителите премахват маслата и възпрепятстват корозията, детергентите съдържат повърхностноактивни вещества за разтваряне и отстраняване на мазнините във вода и други замърсявания.

Комбинирайте двете съставки в кофа с много вода; количествата се определят от пространството за полиране. Разпръснете течността с метла и след това я отстранете с вода.

Опитайте се да работите с маркуч, който увеличава налягането на изплакването; ефектът е по-добър, ако завършите процедурата полиране с продукт за екстериорен гранит.

Белина

Доклад на Universidad Nacional a Distancia, отбелязва, че натриевият хипохлорит, химическото наименование на белината, представлява силен оксидант с дезинфектант, фунгицид и бактерицид. От друга страна се смята, че този ресурс е от полза за полирането на гранита.

По време на употреба е препоръчително да се носят ръкавици и маска, за да се предотвратят увреждания на кожата и да не се вдишва продукта. От вас зависи да използвате хартия или вълнен плат, инструменти, които ще импрегнирате, за да полирате повърхността. След това измийте обилно с вода и не забравяйте да подсушите гранита след изплакване на химикала.

Значение на почистването преди полиране на гранитни повърхности

Нормално е честото използване на повърхностите да оставя петна и други замърсявания; пропускането на почистването прави отстраняването на замърсяванията по-трудоемко. Ще накарате гранитогреса да заблести по-бързо и в целия си блясък, ако преди да приложите полиращите трикове, извършите съответното почистване.

Списанието Architectural Digest препоръчва водата като най-добър продукт за поддръжка на тези повърхности. Един ден в седмицата е уместно да се задълбочи хигиената с други вещества, например сапунени разтвори.

В конкретния случай на кухненските плотове ежедневното почистване е от съществено значение чрез добавяне на дезинфектанти. Тъй като там се извършва приготвянето на храната и неглижирането би довело до кръстосано замърсяване и здравословни проблеми.

Какво не трябва да правите при полиране на гранитни повърхности

За да може дезинфекцията на гранитни повърхности и последващото им полиране да покаже добри резултати, е важно да не се прилагат абразивни вещества, нито да се използват мопове със зелени влакна или метални четки. Необходимо е да се търка внимателно, за предпочитане с кухненска хартия или микрофибърни кърпи.

Въпреки че топлата вода е благоприятна за премахване на петната, внимавайте да не е гореща, тъй като в дългосрочен план материалът може да потъмнее. Много студената вода има същия ефект.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.