Как да покажем любов към човек в депресия

Трябва да му покажем ясно, че не е сам и може да разчита на нас, за да премине през всякакви трудности.
Как да покажем любов към човек в депресия

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Да си в депресия означава да страдаш от изтощително и опасно разстройство, което значително влошава качеството на живот.

То има физически и емоционални последици, които могат да бъдат достатъчно големи, за да се считат за инвалидност.

Най-тревожното е, че депресираният човек чувства, че никой не разбира какво се случва и е склонен да се изолира, за да не бъде съден.

Доказано е, че това е болест, която изисква лечение.  Много хора обаче смятат, че в повечето случаи става въпрос за черта на характера.

Не е лесно да се премине през нея – тя изисква подкрепата на любимите хора, за да бъде преодоляна напълно. 

Имаме някои препоръки за това как да покажате любов и подкрепа към хората, които страдат от това болезнено разстройство. 

Те не са сами

Когато човек е в депресия, все едно е в тъмен тунел, пълен с препятствия.

Когато човек е в депресия, все едно е в тъмен тунел, пълен с препятствия.

Като близки хора ние трябва да му покажем ясно, че не е сам и може да разчита на протегната ръка, за да премине през всякакви трудности.

Началото може да изглежда безполезно и обезкуражаващо, защото нищо, което правим, не го кара да се чувстват по-добре. Постоянните усилия и действия обаче ще му покажат, че не е сам в тази битка.

Отхвърляне на разрушителните мисли

Тъгата, с която е известно това заболяване, често идва с множество болезнени и коварни разрушителни мисли.    

Те причиняват нежелание за живот, самообвинение и предизвикват мисли за всички недостатъци, за които човек може да се сети у себе си.

Един начин да спрете това е да изтъкнете всички качества и постижения, които са направили човека такъв, какъвто е.

Помощ със задачите

В период на депресия домакинските задачи, остават неизпълнени.

В период на депресия домакинските задачи, като чистене и други подобни, остават неизпълнени.

С времето се трупат прах и мръсни чинии, а хладилникът е пълна бъркотия.

Тези неща, заедно с тъгата и чувството за безпомощност, карат човек да се чувства сякаш е стигнал дъното. 

Затова един от начините да помогнете, е да държите хаоса под контрол, като помагате за поддържането на чиста и хармонична среда

Пригответе здравословно ястие за вашия близък в депресия

В това състояние може да се случат две неща, свързани с храненето:  недостатъчно ядене или прекалено ядене .

И двата случая са опасни, защото с времето имат въздействие върху физическото здраве, което само задълбочава проблема.

Човекът, страдащ от депресия, може да реши, че полуфабрикатите са просто решение, или пък, да започне да пропуска хранения.

И двата варианта водят до хранителни дефицити и негативни последици за здравето и състоянието на ума.

Уверете се, че оказвате подкрепа със здравословно ястие, за предпочитане със съставки, които стимулират производството на серотонин.

Прегръдка

Хората, които са в депресия, не обичат да ги пипат

Ползите от прегръдката са научно доказани и всъщност те се препоръчват като терапия за увеличаване на енергията, подобряване на ума и психичното здраве.

Въпреки че много от хората, които са в депресия, не обичат да ги пипат, една искрена прегръдка може да ги успокои и да ги накара да усетят, че имат подкрепа.

Не искайте обяснения, когато някой е в депресия

Една от грешките, които правят хората, когато искат да помогнат на страдащ от депресия, е да питат какво става или да го притискат да говори за проблемите си.

Те не разбират, че човекът не иска да обяснява и предпочита да се дистанцира, преди да го притиснат.

Може да предложите безусловна подкрепа и окуражаване, без да е необходимо да знаете всички подробности. Освен ако човекът не пожелае да каже нещо, най-добре е да уважавате неговото мълчание. 

Потърсете професионална помощ заедно

Потърсете професионална помощ заедно

Както изтъкнахме още в началото, депресията е сериозна болест и в някакъв момент изисква професионална намеса. 

Въпреки че подкрепата и съветите на близките хора може да помогнат понякога, те невинаги са достатъчни, за да се преодолее това състояние.

Специалистите, като психиатри и психолози, имат начини да стигнат до дълбините на проблема, без да вредят на човека.

Един от начините да окажете подкрепа и да демонстрирате любов е да придружавате близкия си човек при лекаря, когато е необходимо.

В заключение е хубаво да помните, че да помогнете на човек в депресия не е лесно и изисква сила. Настроенията и състоянията на ума може да са заразни и трудни за контролиране.

Важно е да вложите цялата сила, която имате, за да помогнете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Turney, K. (2011). Labored love: Examining the link between maternal depression and parenting behaviors. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.09.009
  • Vittengl, J. R., Clark, L. A., & Jarrett, R. B. (2003). Interpersonal problems, personality pathology, and social adjustment after cognitive therapy for depression. Psychological Assessment. https://doi.org/10.1037/1040-3590.15.1.29
  • Bodovski, K., & Youn, M. J. (2010). Love, discipline and elementary school achievement: The role of family emotional climate. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.03.008
  • Pincus, J. H. (2008). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph From the Frontiers of Brain Science. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31817d2a8d
  • Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine, 29(3), 123-130.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.