Как да покажем любов към човек в депресия

Трябва да му покажем ясно, че не е сам и може да разчита на нас, за да премине през всякакви трудности.
Как да покажем любов към човек в депресия

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Да си в депресия означава да страдаш от изтощително и опасно разстройство, което значително влошава качеството на живот.

То има физически и емоционални последици, които могат да бъдат достатъчно големи, за да се считат за инвалидност.

Най-тревожното е, че депресираният човек чувства, че никой не разбира какво се случва и е склонен да се изолира, за да не бъде съден.

Доказано е, че това е болест, която изисква лечение.  Много хора обаче смятат, че в повечето случаи става въпрос за черта на характера.

Не е лесно да се премине през нея – тя изисква подкрепата на любимите хора, за да бъде преодоляна напълно. 

Имаме някои препоръки за това как да покажате любов и подкрепа към хората, които страдат от това болезнено разстройство. 

Те не са сами

Когато човек е в депресия, все едно е в тъмен тунел, пълен с препятствия.

Когато човек е в депресия, все едно е в тъмен тунел, пълен с препятствия.

Като близки хора ние трябва да му покажем ясно, че не е сам и може да разчита на протегната ръка, за да премине през всякакви трудности.

Началото може да изглежда безполезно и обезкуражаващо, защото нищо, което правим, не го кара да се чувстват по-добре. Постоянните усилия и действия обаче ще му покажат, че не е сам в тази битка.

Отхвърляне на разрушителните мисли

Тъгата, с която е известно това заболяване, често идва с множество болезнени и коварни разрушителни мисли.    

Те причиняват нежелание за живот, самообвинение и предизвикват мисли за всички недостатъци, за които човек може да се сети у себе си.

Един начин да спрете това е да изтъкнете всички качества и постижения, които са направили човека такъв, какъвто е.

Помощ със задачите

В период на депресия домакинските задачи, остават неизпълнени.

В период на депресия домакинските задачи, като чистене и други подобни, остават неизпълнени.

С времето се трупат прах и мръсни чинии, а хладилникът е пълна бъркотия.

Тези неща, заедно с тъгата и чувството за безпомощност, карат човек да се чувства сякаш е стигнал дъното. 

Затова един от начините да помогнете, е да държите хаоса под контрол, като помагате за поддържането на чиста и хармонична среда

Пригответе здравословно ястие за вашия близък в депресия

В това състояние може да се случат две неща, свързани с храненето:  недостатъчно ядене или прекалено ядене .

И двата случая са опасни, защото с времето имат въздействие върху физическото здраве, което само задълбочава проблема.

Човекът, страдащ от депресия, може да реши, че полуфабрикатите са просто решение, или пък, да започне да пропуска хранения.

И двата варианта водят до хранителни дефицити и негативни последици за здравето и състоянието на ума.

Уверете се, че оказвате подкрепа със здравословно ястие, за предпочитане със съставки, които стимулират производството на серотонин.

Прегръдка

Хората, които са в депресия, не обичат да ги пипат

Ползите от прегръдката са научно доказани и всъщност те се препоръчват като терапия за увеличаване на енергията, подобряване на ума и психичното здраве.

Въпреки че много от хората, които са в депресия, не обичат да ги пипат, една искрена прегръдка може да ги успокои и да ги накара да усетят, че имат подкрепа.

Не искайте обяснения, когато някой е в депресия

Една от грешките, които правят хората, когато искат да помогнат на страдащ от депресия, е да питат какво става или да го притискат да говори за проблемите си.

Те не разбират, че човекът не иска да обяснява и предпочита да се дистанцира, преди да го притиснат.

Може да предложите безусловна подкрепа и окуражаване, без да е необходимо да знаете всички подробности. Освен ако човекът не пожелае да каже нещо, най-добре е да уважавате неговото мълчание. 

Потърсете професионална помощ заедно

Потърсете професионална помощ заедно

Както изтъкнахме още в началото, депресията е сериозна болест и в някакъв момент изисква професионална намеса. 

Въпреки че подкрепата и съветите на близките хора може да помогнат понякога, те невинаги са достатъчни, за да се преодолее това състояние.

Специалистите, като психиатри и психолози, имат начини да стигнат до дълбините на проблема, без да вредят на човека.

Един от начините да окажете подкрепа и да демонстрирате любов е да придружавате близкия си човек при лекаря, когато е необходимо.

В заключение е хубаво да помните, че да помогнете на човек в депресия не е лесно и изисква сила. Настроенията и състоянията на ума може да са заразни и трудни за контролиране.

Важно е да вложите цялата сила, която имате, за да помогнете.

Може да ви заинтересува ...
Депресията при възрастните: как да я открием във времето
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Депресията при възрастните: как да я открием във времето

По различни причини възрастните хора над 60-годишна възраст могат да изпитат няколко епизода на депресия. Чувството за тъга променя ежедневието им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Turney, K. (2011). Labored love: Examining the link between maternal depression and parenting behaviors. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.09.009
  • Vittengl, J. R., Clark, L. A., & Jarrett, R. B. (2003). Interpersonal problems, personality pathology, and social adjustment after cognitive therapy for depression. Psychological Assessment. https://doi.org/10.1037/1040-3590.15.1.29
  • Bodovski, K., & Youn, M. J. (2010). Love, discipline and elementary school achievement: The role of family emotional climate. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.03.008
  • Pincus, J. H. (2008). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph From the Frontiers of Brain Science. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31817d2a8d
  • Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine, 29(3), 123-130.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.