Как да поддържаме ръцете млади

22.02.2019
Всякакви белези или оцветявания, които се появяват върху ноктите, могат да са признак за липса на правилно хранене

Много жени започват да полагат грижи за ръцете, след като забележат, че те не изглеждат като преди, кожата по тях изсъхва по-лесно и губи своята стегнатост. Но ако започнете да се грижите за ръцете, докато сте млади, може да забавите преждевременното им стареене.

В днешната статия ще предложим няколко натурални хитрини, които ще ви помогнат да поддържате ръцете млади всеки ден.

Подхранвайте ръцете ежедневно

Ръцете могат да станат сухи поради много причини:

 • Остаряване
 • Излагане на слънце
 • Липса на здравословно хранене
 • Прекомерно използване на обичайни продукти за почистване и грижи за тялото
 • Пушене

Повечето жени започват да изпитват последиците от горните фактори с възрастта, но е важно да започнете да полагате грижи възможно най-рано, за да запазите ръцете млади, хидратирани и здрави, точно както правите и с кожата на другите части от тялото.

Ако търсите определен овлажнител за сухи ръце, препоръчваме да изберете този, който е възможно най-натурален, произведен с високохранителни съставки като:

 • Масло от шипка
 • Бадемово олио
 • Зехтин
 • Алое вера
 • Масло от карите
 • Арганово масло

Може да използвате тези продукти и като лосион. Така вероятно ще бъде по-евтино, а също и 100% натурално.

Ексфолирайте редовно, за да поддържате ръцете си млади

Един от признаците, че ръцете се състаряват е, когато забележите появата на все по-твърда кожа. Първата стъпка за избягване на грозни ръце е да ги ексфолирате и премахвате мъртвите кожни клетки, които се трупат на повърхността, създавайки това неприятно чувство на грубост.

Може да използвате различни естествени продукти за ексфолиране на кожата. Това помага да се избегнат негативните ефекти от силните продукти, предлагани на пазара.

Може да нанесете малко захар или сол върху ръцете. Ако те са твърде сухи, най-напред се опитайте да смесите продуктите с малко зехтин.

Масажирайте ръцете внимателно, сякаш ги миете, а след това изплакнете с топла или хладка вода.

Не забравяйте да ексфолирате ръцете 2 пъти седмично.

Ексфолирайте, за да поддържате ръцете млади

Имате студени ръце?

Студените ръце са признак на лошо кръвообращение в крайниците. Обикновено хората, които имат студени ръце, страдат и от студени крака.

Важно е да се справите с този проблем и да позволите на кръвта да тече нормално и да се уверите, че се храните правилно, което е нужно на тялото за правилното кръвообращение.

Няколко идеи за справяне със студените ръце:

 • Масажирайте ръцете с масло от корен от джинджифил или друго етерично масло, за да ги загреете.
 • Яжте умерено количество подправки като лют червен, джинджифил и т.н.
 • Редувайте потапянето на ръцете в топла и студена вода.
 • Носете ръкавици, изработени от вълна или други естествени материи.
 • Пийте билков чай от гинко билоба от време на време, тъй като подобрява кръвообращението в крайниците.

Прочетете и: Защо целогодишно страдате от студени крайници

Грижете се за ноктите

Не забравяйте, че ноктите могат напълно да променят външния вид на ръцете. За да ги поддържате красиви, правете редовно маникюр и се уверете, че поддържате здравословен хранителен режим.

Всякакви белези или оцветявания, които се появяват върху ноктите, могат да са признак за липса на правилно хранене. Най-честите признаци са бели петна или перпендикулярни линии, или ако ноктите се чупят лесно.

Не забравяйте да включите пресни плодове и зеленчуци в ежедневното си меню, добавете и храни като боб, здравословни масла, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Поддържайте ръцете млади и ноктите здрави

Вижте още: Как да си направим домашен втвърдител за нокти

Внимавайте за остеоартрит

Друг основен здравен проблем, който може да повлияе на ръцете, е остеоартрит – дегенеративна болест, която е в състояние значително да деформира ръцете и пръстите.

Ако имате фамилна анамнеза за остеоартритни заболявания и започвате да забелязвате ранни симптоми, измийте ръцете си със сапун от глина и го оставете за 15 до 30 минути, докато изсъхне.

Не забравяйте, че съществуват лечебни добавки, които помагат за забавяне появата на това заболяване, но винаги ги приемайте по препоръка на домашния лекар:

Поддържайте ръцете млади с тези продукти

Пазете се от прекомерно изпотяване

Прекомерното изпотяване може да увреди външния вид на ръцете, но също така това може да означава проблем с нервната система.

За лечение на това състояние по естествен начин може да използвате ликоподиум. Това лекарство ще откриете в магазин за натурални продукти и да го прилагате върху ръцете, както правите с талк.