Как да почистите след фумигация - стъпки и съвети

Въпреки че понякога фумигацията на дома е неизбежна, важно е да знаете как и кога да почистите дома си след дезинфекция. Ще се спрем на процеса стъпка по стъпка.
Как да почистите след фумигация - стъпки и съвети
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 23 април, 2023

Прилагането на инсектицидни продукти за елиминиране или контрол на вредители, които са нахлули в дома ви, може да се наложи понякога. Този процес използва много мощни химикали, които се различават от тези, използвани в дома. Ето защо е от изключителна важност да се научите как да почиствате след фумигация, за да направите дома си безопасна среда.

Когато дезинфекцията приключи, остатъците от използваните течности или спрейове остават, така че цялостното почистване, следвайки определени указания, е от съществено значение. Нека да разгледаме всичко, което трябва да имате предвид.

Общи въпроси относно фумигацията

Преди и по време на фумигацията трябва да говорите с фирмата, която ще извърши процеса, за да може да ви каже какво трябва да направите след фумигацията. Трябва да знаете какви пестицидни продукти са били използвани, колко време ви трябва, преди да можете да се върнете в дома си, какъв остатъчен ефект остава, кои почистващи вещества препоръчват и кои не.

Цялата тази информация е важна, защото всеки вредител има своя собствена отрова и някои са по-мощни от други. Някои съединения, в комбинация с други, могат да бъдат токсични за хората. Освен това, както пояснява Министерството на здравето и безопасността на Обединеното кралство, има вещества, които изискват задълбочено обучение на фумигатора и затова не трябва да се прилагат от всеки.

След фумигация трябва да изчакате поне 6 часа, за да се върнете у дома. Някои компании предлагат да изчакате няколко седмици преди да направите основно почистване на подовете и други части на дома, за да поддържате остатъчния ефект на химикалите.

След фумигация.
Професионалната фумигация използва много по-силни продукти от обикновените инсектициди.

Как да почистите след фумигация?

Преди да започнете, говорете с компанията за фумигация за конкретни инструкции колко дълго да изчакате преди основно почистване. Както вече споменахме, всичко ще зависи от вредителя, който е бил унищожен, и продуктите, които са били използвани.

Въпросът е, че ако почистите преди експертът да ви каже, можете да намалите ефективността на фумигацията. И ако не го направите, може да има риск от отравяне.

Ето защо настояваме да се спазват препоръките на фирмата за дезинфекция. За да обобщим тази информация, подготвихме ръководство стъпка по стъпка, което трябва да адаптирате според вашата конкретна ситуация.

Кога да се приберете след фумигация

Смята се, че трябва да изчакате 6 часа след дезинфекцията, преди да се върнете у дома. Въпреки че това време може да варира в зависимост от случая, най-добре е да отворите вратите и прозорците и да излезете навън.

Кога да започне почистването

Повечето компании за фумигация са съгласни, че трябва да изминат около 24 часа, преди да започнете да почиствате дома си. Не се препоръчва да го правите по-рано, защото фумигацията няма да бъде толкова ефективна, колкото се очаква.

Обща проверка

Предлагаме ви да направите визуална проверка, за да определите дали има повърхности, които все още са влажни от фумигацията. Ако е така, не ги докосвайте и не ги избърсвайте; изчакайте да изсъхнат напълно. Също така, ако намерите контейнери с храна, които са били оставени отворени, незабавно изхвърлете съдържанието.

Прахосмукачка за насекомите

Ако е възможно, почистете с прахосмукачка всеки ъгъл, както и фотьойли, столове, завеси и възглавници. Почиствайте по една стая наведнъж. В случая с кухнята изпразнете всички шкафове за почистване.

Какви продукти да използвате?

Правете редовно основно почистване, но имайте предвид някои важни въпроси. Избягвайте използването на перилни препарати, белина и други запалими течности. Не забравяйте, че вече имате значителни химически остатъци в дома си.

В тези случаи прост неутрален почистващ препарат би бил най-подходящ. Започнете със стъклата и мебели, след това преминете към подовете, като използвате топла вода, кърпи и гъби.

За безопасност използвайте ръкавици, очила и дори маска, ако е необходимо.
Жена с ръкавици.
Ръкавиците са незаменими за почистване след фумигация. Може да помислите и за маска.

Последни съвети за почистване след фумигация

Не е необходимо да се мият всички съдове, дрехи и други предмети след фумигация. Въпреки това, ако се чувствате по-щастливи от това, няма никакъв проблем.

Ако в къщата има деца, трябва да измиете всичките им играчки и да обърнете специално внимание на зоната за игра. Същото важи и за домашни любимци; опитайте се да не ги храните в зоната, която е била фумигирана.

Друг важен въпрос са щетите, които могат да бъдат претърпени, ако къщата не е била добре проветрена или ако сте се прибрали твърде рано. Симптомите на леко отравяне са както следва:

Симптомите на най-тежките случаи на отравяне поради експозиция или вдишване на отрова могат да се появят няколко часа или дори няколко дни след фумигацията. Важното е да отидете до най-близкия здравен център и да носите със себе си картата за дезинфекция, в която е отбелязан използвания продукт и дозировка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ambiente ESEM. Título: Uso de Pesticidas Domésticos en Países en Desarrollo y su Impacto en la Salud Pública: Estudio de factibilidad. P. imprenta: Hamburgo. DD. se julio 1999. Impreso. 27 pag..
  • Cambra Alberti, S. Estado actual y crítica de los procedimientos de desinfección. Ars Medica10(104), 196-217.
  • Chuecos, J. M. (1990). Intoxicación por insecticidas anticolinesterásicos. Revista de toxicología7(2), 135-149.
  • Ferrer, A. (2003). Intoxicación por plaguicidas. En Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, pp. 155-171). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Fumigation, H. S. E. (2015). Health and safety guidance for employers and technicians carrying out fumigation operations. HSG251: Health and Safety Executive (HSE).
  • Melo Salas, P. N. (2016). Riesgos epidemiológicos en controladores de plagas de la ciudad de Los Ángeles.
  • Thundiyil, J. G., Stober, J., Besbelli, N., & Pronczuk, J. (2008). Acute pesticide poisoning: a proposed classification tool. Bulletin of the World Health Organization86(3), 205–209. https://doi.org/10.2471/blt.08.041814

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.