Как да почистите слънчевите панели, за да работят ефективно

Знаенето как да почиствате слънчевите панели е важно, за да се възползвате от всичките им предимства. Прочетете и научете как да го направите по правилния начин.
Как да почистите слънчевите панели, за да работят ефективно

Последна актуализация: 21 март, 2022

Преминаването към слънчева енергия е добра идея, която е от полза за околната среда. Но това също е голяма инвестиция, която се нуждае от поддръжка. Ако сте закупили слънчеви панели или мислите да го направите, тогава ще трябва да се научите как да почиствате слънчевите панели, тъй като прахът и мръсотията могат да доведат до по-ниска ефективност и генериране на по-малко количество електричество.

За щастие почистването на слънчевите панели е много лесно. Просто трябва да вземете определени предпазни мерки и ако те са лесно достъпни, това е нещо, което лесно можете да направите сами, без да се налага да търсите професионална помощ. Ако искате да научите как правилно да почиствате слънчевите панели, прочетете следващите редове.

Защо слънчевите панели се замърсяват?

Тъй като са инсталирани на открито, слънчевите панели могат лесно да се замърсят. Това може да стане от листата на дървета, цветния прашец, птичите изпражнения, замърсяването, праха или растителните остатъци.

Тези примеси водят до намаляване на производителността им. Ето защо е важно редовно да почиствате оборудването си, тъй като мръсотията ще ги направи по-малко ефективни при производството на електроенергия.

Така че, ако никога не сте почиствали слънчевите панели след инсталирането им, време е да помислите да го направите. Ако не, ще загубите голяма част от енергията, която бихте могли да произведете.

Още една страхотна статия: Саксии от рециклирани материали

Трябва ли да се почистват слънчевите панели?

Повечето фотоволтаични панели имат стъклена повърхност, която ги покрива и защитава. Това е частта, която трябва да се стремим да поддържаме чиста, тъй като натрупването на мръсотия само ще отслаби силата, с която панелите приемат слънчевите лъчи.

Голямото количество мръсотия по повърхността на панелите предотвратява отразяването на слънчевите лъчи, намалявайки генерираната енергия.

За да работи перфектно соларното оборудване, е необходимо да осигурите лесна поддръжка, която можете да направите сами. За щастие става въпрос просто за почистване, което се състои от няколко прости стъпки.

Материали за почистване на слънчеви панели

Пълното почистване на фотоволтаичните панели е по-лесно, отколкото си мислите. Просто трябва да бъдете много внимателни, тъй като никога не трябва да стъпвате върху панелите от съображения за безопасност. Ето защо повечето инсталации изискват безопасно оборудване за катерене.

Единствените материали, от които се нуждаете за почистване на слънчевите панели, са следните:

  • Деминерализирана вода
  • Микрофибърна кърпа
  • Стълба или нещо подобно

Въпреки че почистването обикновено е проста и лесна за изпълнение процедура, ще трябва да вземете определени предпазни мерки, за да избегнете повреда на оборудването и необходимостта да го инсталирате отново. Имайте предвид следните препоръки:

  • Трябва да изключите слънчевите панели преди да започнете да ги почиствате, за да избегнете възможни злополуки като изгаряния или прекъсване на електричеството.
  • Препоръчително е да не почиствате оборудването на силно слънце или следобед. Най-добре е да почиствате слънчевите панели преди 9:00 сутринта или след 18:00 часа.
  • Не стойте върху фотоволтаичните панели по каквато и да е причина и не упражнявайте прекалено голям натиск, когато почиствате замърсяванията.
  • Уверете се, че на повърхността няма разхлабени проводници или счупено стъкло.
  • Опитайте се да изплаквате микрофибърната кърпа често и да я поддържате чиста. Това помага да се предотврати разпространението на прах в други зони.
Микрофибърни кърпи.
Микрофибърната кърпа е идеален елемент за почистване на панелите, без да оставя замърсявания по повърхността.

Как да почистваме правилно слънчевите панели?

Това просто ръководство ще ви помогне да почистите слънчевите панели лесно и без да ги повредите. Не забравяйте, че това оборудване е много деликатно, така че бъдете внимателни.

1. Изключете захранването

Когато слънчевите панели са монтирани във вашия дом, инсталиращата компания трябва да ги свърже към електрическия панел, който захранва цялата къща. При правилна инсталация панелите трябва да имат собствен превключвател на панела.

Това означава, че можете да изключвате или включвате оборудването според изискванията на собственика на дома. Така че, преди да започнете да почиствате фотоволтаичното си оборудване, ще трябва да изключите захранването.

2. Внимателно проверете цялото оборудване

Слънчевите панели имат стъклено покритие по цялата си повърхност. Преди да започнете да премахвате мръсотията, ще трябва да проверите внимателно цялото оборудване, като потърсите доказателства за счупено стъкло или открити проводници.

Тази стъпка е от жизненоважно значение, тъй като съществува риск от късо съединение, когато използвате вода за почистване на праха. В такива случаи е най-добре да спрете и да потърсите помощ от инсталиращата компания.

3. Използвайте много вода

След като сте сигурни, че слънчевите панели са изключени и нямат проблеми, е време да започнете процеса на почистване. С помощта на стълба или кран се изкачете до височината на панелите и ги намокрете обилно с вода.

Не забравяйте да използвате деминерализирана вода, за да предотвратите образуването на петна, когато панелите са напълно сухи. Това ще премахне по-голямата част от праха.

4. Почистете всички панели

Използвайте кърпа от микрофибър, за да започнете внимателно почистване на слънчевите панели. Не упражнявайте прекалено голям натиск и се опитвайте да се движите винаги в една и съща посока.

Предишната стъпка трябваше да е премахнала по-голямата част от натрупаната мръсотия, така че просто минете по цялата повърхност на соларното оборудване с микрофибърната кърпа.

5. Подсушете повърхността

В този момент вашите слънчеви панели трябва да са практически чисти. Но ако искате да са блестящи, можете да използвате друга чиста, влажна микрофибърна кърпа за финалните щрихи.

Можете да използвате почистващ препарат за стъкло, за да придадете блясък на панелите. Въпреки това, трябва да се уверите, че не е корозивен и подходящ за използване върху повърхности на пряка слънчева светлина.

Колко често трябва да се почистват слънчевите панели?

Едно от големите предимства на инвестирането и инсталирането на слънчеви панели у дома (в допълнение към ползите за околната среда) е, че те обикновено не се нуждаят от поддръжка до 25 години, което е полезният живот на фотоволтаичните панели. Така че не трябва да се притеснявате, че ще ви се налага да търсите техници, освен ако не възникне сериозен проблем.

Въпреки това слънчевите панели трябва да се почистват 2 или 3 пъти годишно. Всичко зависи от района, в който живеете. Ако живеете в града, веднъж на всеки 6 месеца е достатъчно.

Това ще предотврати натрупването на прах и мръсотия, които могат да повлияят на производителността и ефективността на панела. Ако нямате време да го направите, не се притеснявайте. Тук има фирми, специализирани в този вид работа, а таксите им обикновено са доста достъпни.

Монтаж и почистване на слънчеви панели.
Слънчевите панели се монтират от професионалисти, но след това е възможно да ги почистим, ако е безопасно.

Продължете и почистете слънчевите панели в дома си

Сега, след като видяхте нашето ръководство стъпка по стъпка за правилно почистване на слънчевите панели, е време да извадите любимата си кърпа от микрофибър и да се заемете с работа. Не забравяйте, че този вид оборудване не изисква професионална поддръжка, ако спазвате необходимите предпазни мерки. Просто се опитайте да го предпазите от прах и мръсотия , за да се възползвате максимално от предимствата му.

Но ако смятате, че почистването на слънчевите ви панели ще ви изложи на някаква форма на риск, тогава тук в Здраве и красота ви препоръчваме да се свържете с професионалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Style, Oliver. Energía Solar Autónoma: Planificación, dimensionado e instalación de un sistema fotovoltaico autónomo. Oliver Style, 2012.
  • Perales, Tomas. Instalación de paneles solares térmicos. Creaciones Copyright, 2007.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.