Как да отгледаме кълнове у дома

Изберете предпочитания от вас зеренчук и опитвайте докщато получите ваши собствени кълнове. Те имат безброй приложения и могат да станат част от различни ястия.
Как да отгледаме кълнове у дома

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 24 януари, 2025

Кълновете са храна, богата на хранителни вещества и с много отлични свойства. Поради това много хора се опитват да разберат как да отглеждат кълнове у дома.

Първо, бихме искали да уточним, че не говорим за брюкселско зеле – погледнете първата снимка и ще видите за какво говорим!

Смята се, че те са нискокалорична храна, с голям брой хранителни вещества, в някои случаи дори по-големи от тези, които се съдържат в самите семена, според данни, публикувани в NCBI. Следователно кълновете биха могли да бъдат много полезни за консумация. Консултирайте се с диетолог, за да разберете какви кълнове можете да включите в диетата си.

В днешно време можете да намерите кълнове в специализираните магазини за био и диетични храни, но е възможно да си ги отгледате и у дома. Искате ли научите как?

Какво ви трябва за отглеждане на кълнове

Как да отглеждаме кълнове.

Обикновено използвайте по-малки семена, въпреки че е възможно да използвате почти всякакви.

Всички семена от бобови растения или зърнени култури могат да бъдат полезни. Можем дори да използваме семена от други растения като тиква, репички, люцерна, грах, кресон, ечемик, сусам и др.

В идеалния случай използвайте органични семена, които са правилно съхранявани и почистени. Също така е важно да изберете подходяща вода, да избягвате чешмяна вода и вместо нея да използвате изворна. Ако обаче използвате чешмяна вода, специалистите препоръчват да я оставите да престои известно време в съд, за да може хлорът да се изпари.

Процедура за отглеждане на кълнове

  1. Първата много важна стъпка е старателното измиване на зърната или семената.
  2. След това трябва да поставите семената в съд (по-добре дълбок).
  3. Придължете като добавите достатъчно вода, така че семената да са мокри, но без да прекалявате.
  4. След това поставете всичко на сенчесто място, където не достига пряка светлина, и изчакайте.
  5. Не забравяйте да проверявате ежедневно, за да видите дали водата намалява. Семената я абсорбират, а и доста се губи при изпаряване. Ако видите, че не е останала вода, добавете още.
  6. Крехките кълнове обикновено се появяват след няколко дни, един до три. Трябва да сменяте водата, докато изникнат всички кълнове и процесът приключи успешно.
  7. Накрая трябва да измиете добре кълновете в гевгир, преди консумация.

Ето така можете да отглеждате кълнове. Лесно е, нали?

Важни подробности, които трябва да имате предвид

Когато имат твърде много вода или сме забравили за тях за известно време, плесента може да покрие семената. В този случай е най-добре да ги изхвърлите и да започнете отново, тъй като поглъщането на мухъл може да бъде много вредно за здравето, тъй като предизвика инфекции в тялото.

Същата процедура трябва да направите, ако смятате, че имат неприятна миризма, тъй като това може да е признак на гниене.

Не трябва да слагате много семена, разтелете ги на един ред. Ако има няколко реда, един върху друг, процедурата за получаване на кълнове вероятно няма да сработи.

Обемът на семената се увеличава значително по време на процеса. Следователно, ако сложите много малки семена, те ще бъдат едно върху друго. А ако са по-големи семен, ще заемат твърде много място. Получените кълнове се съхранят перфектно в хладилника за няколко дни.

Как да ги ядем

Има много начини да ги консумирате – в сандвичи, в салати или сготвени. Въпреки че обикновено се препоръчва да ги ядете сурови, така че да запазят всичките си хранителни вещества, Администрацията по храните и лекарствата предлага да ги обработвате, за да предотвратите риска от заразяване със салмонела, листерия, Е. coli или други бактерии.

В зависимост от вида на използваното семе, размерът на кълновете ще бъде различен. Важно е да знаете това, за да ги ядете в точното време. Лещата, например, пониква до 4 или 5 сантиметра (около 2 инча), но оризовите или пшеничните кълнове са само няколко милиметра.

Процесът на покълване е много лесен. Затова ви препоръчваме да си направите свои собствени тестове, да експериментирате и да видите сами резултатите!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.