Алергия към сусам: Вече е включена в списъка на основните хранителни алергени

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) включи сусамът в списъка с основни алергени в САЩ. Защо?
Алергия към сусам: Вече е включена в списъка на основните хранителни алергени
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 17 февруари, 2023

От 1 януари 2023 г. и като част от Закона за безопасност, лечение, образование и изследвания при хранителни алергии (FASTER Act) на Съединените щати, въпросната алергия към сусам беше включена в списъка на основните хранителни алергени на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).

Тази мярка се стреми да избегне здравословни усложнения при тези, които са алергични към съставката. Тези разпоредби задължават производителите на храни да класифицират сусама и всеки продукт, който може да съдържа протеини, получени от сусам, като “алергенни”.

Какво представлява тази алергия към сусам и как се проявява?

Сусамът (Sesamum indicum) е семе, произхождащо от Близкия изток и Африка. Има мек вкус и често се добавя към рецепти за хляб, крекери и супи, наред с други. Също така е в основата на тахана и сладкото, наречено халва.

В момента тази съставка се разпространява в няколко страни в Америка и Европа. И въпреки че му се приписват определени хранителни качества, като изобилно съдържание на протеини и липиди, той също е признат за една от основните причини за хранителни алергии.

Сусамовата алергия включва серия от клинични прояви, които се появяват, когато имунната система реагира непропорционално на протеините, съдържащи се в тези семена.

При поглъщане на такава храна антителата откриват тези вещества като “вредни агенти”, което ще доведе до алергична реакция. Симптомите може да варират от човек на човек, но като цяло те включват следното:

  • Кашлица
  • Диария
  • Копривна треска
  • Дрезгав глас
  • Припадък
  • Подуване
  • Хипотония
  • Стомашни болки
  • Гадене и повръщане.
  • Затруднения в дишането
  • Подуване и сърбеж в очите
  • Усещане за стягане в гърлото.
Трябва да се отбележи, че алергията може да бъде лека или тежка. Симптомите се появяват след поглъщане на сусамово семе, сусамово масло или друга производна храна. Има по-голям шанс за тежко усложнение, ако вече е настъпила лека реакция в миналото.

По-голямо безпокойство е, че случаите на този вид алергия нарастват. Проучване, споделено чрез JAMA Network Open, съобщава, че около 1,1 милиона души в Съединените щати страдат от този тип хранителна алергия.

Междувременно изследване на педиатричната алергия и имунология установи, че алергията към сусам засяга 17% от децата с хранителна алергия. По този начин тя е и една от първите 10 хранителни алергии при деца.

Алергия към сусам.
Кожните реакции са част от типичните симптоми на алергия към това семе.

Сусамът е част към списъка на основните хранителни алергени

Сусамът се превърна в деветия най-голям хранителен алерген в списъка на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Този списък включва други храни като яйца, пшеница, фъстъци, мляко, соя, ядки, риба и миди.

От няколко години FDA анализира доклади и изследвания относно алергията към сусам. След като потвърди как разпространението му и свързаните с него здравословни усложнения са се увеличили,  реши, че трябва да бъде включен в списъка като основен хранителен алерген.

Това означава, че от тази година всяка храна, съдържаща сусам или каквото и да е производно на тази съставка, трябва да отговаря на специфичните регулаторни изисквания за хранителни алергени, като тези, свързани с етикетирането и производствения процес.

Тази мярка представлява важна стъпка напред за пациентите, страдащи от този вид алергия. Преди промяната не винаги беше лесно да се идентифицира съставката върху етикетите на продуктите. Често сусамът може да бъде описан като “тахан”, “подправки” или “естествени аромати”.

С новия закон потребителите вече ще могат да видят по-ясно дали продуктът съдържа или не семената. Може да бъде посочено по следните начини:

  • “Съдържа сусам”
  • „Може да съдържа сусам“
  • „Произведено с оборудване, което се използва за обработка на сусам“

Съвети за избягване на алергия към сусам

В случай на симптоми на алергия към сусам, трябва да се консултирате с лекар за точна диагноза. Ако реакцията се потвърди, следващата стъпка е да се елиминира от диетата всеки хранителен продукт, който може да съдържа съставката, дори и следи от нея.

За да направите това, отделете няколко минути, за да се консултирате с етикета на храните. Необходимо е внимателно да се прочете какъв е списъкът на съставките му. Новото изискване на FDA не се прилага за продукти, произведени и разпространени преди 1 януари 2023 г.

Субектът не е наредил изземването или повторното етикетиране на храни, произведени преди тази дата.

Ето защо, ако се съмнявате, най-добре е да се консултирате с производителя. Препоръчва се повишено внимание и при посещение на ориенталски или вегански ресторанти, тъй като те редовно използват тези семена в своите ястия.

Алергия към сусам.
Хранителното и търговското етикетиране отсега нататък в Съединените щати трябва да подчертава наличието на сусам.

Консултацията с лекар е ключова

В случаите, когато подозирате алергия към сусам, е необходима медицинска консултация. Трябва да знаете, че това състояние може да доведе до сериозна реакция, като анафилаксия, която причинява затруднения в дишането и дори припадък. Без навременно лечение може да бъде животозастрашаващо.

Следователно, след като алергия към сусам – или друга хранителна алергия – бъде идентифицирана, специалистът може да предложи епинефрин за автоинжектиране. Той се получава само по лекарско предписание и лекарят ще обясни правилните инструкции за употреба само в спешни случаи.

Във всеки случай превенцията винаги е най-добрият начин. Поради тази причина е препоръчително стриктно да се спазват всички препоръки, дадени от лекаря или алерголога по време на консултацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Caminiti L, Vita D, Passalacqua G, Arrigo T, Barberi S, Lombardo F, Pajno GB. Tahini, a little known sesame-containing food, as an unexpected cause of severe allergic reaction. J Investig Allergol Clin Immunol. 2006;16(5):308-10. PMID: 17039670.
  • Cohen A, Goldberg M, Levy B, Leshno M, Katz Y. Sesame food allergy and sensitization in children: the natural history and long-term follow-up. Pediatr Allergy Immunol. 2007 May;18(3):217-23. doi: 10.1111/j.1399-3038.2006.00506.x. Epub 2007 Mar 7. PMID: 17346302.
  • Department of Health & Human Services. The Food Allergy Safety, Treatment, Education, and Research Act of 2021.
  • Gangur V, Kelly C, Navuluri L. Sesame allergy: a growing food allergy of global proportions? Ann Allergy Asthma Immunol. 2005 Jul;95(1):4-11; quiz 11-3, 44. doi: 10.1016/S1081-1206(10)61181-7. PMID: 16095135.
  • Lemoine-Courcelles C, Abrams EM, Kim H, Povolo B, Gerdts J, Protudjer JLP. Sesame allergy a time burden for families of children with multiple food allergies. J Allergy Clin Immunol Pract. 2021 Apr;9(4):1753-1755.e1. doi: 10.1016/j.jaip.2020.11.031. Epub 2020 Nov 27. PMID: 33249122.
  • Pi X, Peng Z, Liu J, Jiang Y, Wang J, Fu G, Yang Y, Sun Y. Sesame allergy: mechanisms, prevalence, allergens, residue detection, effects of processing and cross-reactivity. Crit Rev Food Sci Nutr. 2022 Sep 27:1-16. doi: 10.1080/10408398.2022.2128031. Epub ahead of print. PMID: 36165272.
  • Sillcox C, Gabrielli S, Clarke AE, Morris J, Gravel J, Lim R, Chan ES, Goldman RD, O’Keefe A, Gerdts J, Chu DK, Upton J, Hochstadter E, Moisan J, Bretholz A, McCusker C, Zhang X, Protudjer JLP, Abrams EM, Simons E, Ben-Shoshan M. Sesame-induced anaphylaxis in pediatric patients from the cross-Canada anaphylaxis registry. Ann Allergy Asthma Immunol. 2022 Sep;129(3):342-346. doi: 10.1016/j.anai.2022.06.005. Epub 2022 Jun 10. PMID: 35697193.
  • Sokol K, Rasooly M, Dempsey C, Lassiter S, Gu W, Lumbard K, Frischmeyer-Guerrerio PA. Prevalence and diagnosis of sesame allergy in children with IgE-mediated food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2020 Feb;31(2):214-218. doi: 10.1111/pai.13143. Epub 2019 Nov 12. PMID: 31657083; PMCID: PMC7004863.
  • Warren, C. M., Chadha, A. S., Sicherer, S. H., Jiang, J., & Gupta, R. S. (2019). Prevalence and Severity of Sesame Allergy in the United States. In JAMA Network Open (Vol. 2, Issue 8, p. e199144). American Medical Association (AMA). https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2019.9144
  • Wei P, Zhao F, Wang Z, Wang Q, Chai X, Hou G, Meng Q. Sesame (Sesamum indicum L.): A Comprehensive Review of Nutritional Value, Phytochemical Composition, Health Benefits, Development of Food, and Industrial Applications. Nutrients. 2022 Sep 30;14(19):4079. doi: 10.3390/nu14194079. PMID: 36235731; PMCID: PMC9573514.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.