Алергия към сусам: Вече е включена в списъка на основните хранителни алергени
От 1 януари 2023 г. и като част от Закона за безопасност, лечение, образование и изследвания при хранителни алергии (FASTER Act) на Съединените щати, въпросната алергия към сусам беше включена в списъка на основните хранителни алергени на Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA).
Тази мярка се стреми да избегне здравословни усложнения при тези, които са алергични към съставката. Тези разпоредби задължават производителите на храни да класифицират сусама и всеки продукт, който може да съдържа протеини, получени от сусам, като “алергенни”.
Какво представлява тази алергия към сусам и как се проявява?
Сусамът (Sesamum indicum) е семе, произхождащо от Близкия изток и Африка. Има мек вкус и често се добавя към рецепти за хляб, крекери и супи, наред с други. Също така е в основата на тахана и сладкото, наречено халва.
В момента тази съставка се разпространява в няколко страни в Америка и Европа. И въпреки че му се приписват определени хранителни качества, като изобилно съдържание на протеини и липиди, той също е признат за една от основните причини за хранителни алергии.
Сусамовата алергия включва серия от клинични прояви, които се появяват, когато имунната система реагира непропорционално на протеините, съдържащи се в тези семена.
При поглъщане на такава храна антителата откриват тези вещества като “вредни агенти”, което ще доведе до алергична реакция. Симптомите може да варират от човек на човек, но като цяло те включват следното:
- Кашлица
- Диария
- Копривна треска
- Дрезгав глас
- Припадък
- Подуване
- Хипотония
- Стомашни болки
- Гадене и повръщане.
- Затруднения в дишането
- Подуване и сърбеж в очите
- Усещане за стягане в гърлото.
Трябва да се отбележи, че алергията може да бъде лека или тежка. Симптомите се появяват след поглъщане на сусамово семе, сусамово масло или друга производна храна. Има по-голям шанс за тежко усложнение, ако вече е настъпила лека реакция в миналото.
По-голямо безпокойство е, че случаите на този вид алергия нарастват. Проучване, споделено чрез JAMA Network Open, съобщава, че около 1,1 милиона души в Съединените щати страдат от този тип хранителна алергия.
Междувременно изследване на педиатричната алергия и имунология установи, че алергията към сусам засяга 17% от децата с хранителна алергия. По този начин тя е и една от първите 10 хранителни алергии при деца.
Прочетете и: Алергия към шоколад: причини, лечение и профилактика
Сусамът е част към списъка на основните хранителни алергени
Сусамът се превърна в деветия най-голям хранителен алерген в списъка на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA). Този списък включва други храни като яйца, пшеница, фъстъци, мляко, соя, ядки, риба и миди.
От няколко години FDA анализира доклади и изследвания относно алергията към сусам. След като потвърди как разпространението му и свързаните с него здравословни усложнения са се увеличили, реши, че трябва да бъде включен в списъка като основен хранителен алерген.
Това означава, че от тази година всяка храна, съдържаща сусам или каквото и да е производно на тази съставка, трябва да отговаря на специфичните регулаторни изисквания за хранителни алергени, като тези, свързани с етикетирането и производствения процес.
Тази мярка представлява важна стъпка напред за пациентите, страдащи от този вид алергия. Преди промяната не винаги беше лесно да се идентифицира съставката върху етикетите на продуктите. Често сусамът може да бъде описан като “тахан”, “подправки” или “естествени аромати”.
С новия закон потребителите вече ще могат да видят по-ясно дали продуктът съдържа или не семената. Може да бъде посочено по следните начини:
- “Съдържа сусам”
- „Може да съдържа сусам“
- „Произведено с оборудване, което се използва за обработка на сусам“
Съвети за избягване на алергия към сусам
В случай на симптоми на алергия към сусам, трябва да се консултирате с лекар за точна диагноза. Ако реакцията се потвърди, следващата стъпка е да се елиминира от диетата всеки хранителен продукт, който може да съдържа съставката, дори и следи от нея.
За да направите това, отделете няколко минути, за да се консултирате с етикета на храните. Необходимо е внимателно да се прочете какъв е списъкът на съставките му. Новото изискване на FDA не се прилага за продукти, произведени и разпространени преди 1 януари 2023 г.
Субектът не е наредил изземването или повторното етикетиране на храни, произведени преди тази дата.
Ето защо, ако се съмнявате, най-добре е да се консултирате с производителя. Препоръчва се повишено внимание и при посещение на ориенталски или вегански ресторанти, тъй като те редовно използват тези семена в своите ястия.
Научете повече: Алергия към полени? Опитайте тези хипоалергенни цветя
Консултацията с лекар е ключова
В случаите, когато подозирате алергия към сусам, е необходима медицинска консултация. Трябва да знаете, че това състояние може да доведе до сериозна реакция, като анафилаксия, която причинява затруднения в дишането и дори припадък. Без навременно лечение може да бъде животозастрашаващо.
Следователно, след като алергия към сусам – или друга хранителна алергия – бъде идентифицирана, специалистът може да предложи епинефрин за автоинжектиране. Той се получава само по лекарско предписание и лекарят ще обясни правилните инструкции за употреба само в спешни случаи.
Във всеки случай превенцията винаги е най-добрият начин. Поради тази причина е препоръчително стриктно да се спазват всички препоръки, дадени от лекаря или алерголога по време на консултацията.
Може да ви заинтересува ...