Как да намалим риска от инфаркт или инсулт
Ако внимаваме как се храним и подобрим начина си на живот, можем да избегнем в значителна степен появата на инфаркт или инсулт, които отнемат живота на хиляди хора по целия свят всяка година.
Хранителни съвети за намаляване риска от инфаркт или инсулт
Въпреки че е известно, че много от тези заболявания имат генетичен компонент, трябва да имате предвид, че всичко е във вашите ръце, за да ги предотвратите. Както инфарктът, така и инсултът обикновено са една от основните причини за смърт при мъжете и жените. Друг факт, който трябва да имате в предвид е, че през последните години този риск се е повишил при жените. Научете още за тези заболявания от сайта на МБАЛ НКБ.
Случаите на инсулт продължават да се увеличават не само защото населението като цяло старее, но също и поради неправилния хранителен режим, стрес и заседналия начин на живот. Друг факт, който подчертава значението на изследването, публикувано в списание “Американски журнал за клинично хранене” е, че хората често чакат, докато станат на 50 години, преди да започнат да подобряват начина на живот и навиците си.
На този етап започват да се появяват проблеми със сърцето, високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Защо не започнете да се грижите за здравето си преди това? Не е ли по-добре да предотвратите проблемите в зародиш и така в бъдеще да избегнете някои сериозни заболявания като инфаркт или инсулт?
Без съмнение си струва да сте запознати с тези заболявания, както и да започнете още днес да правите малки промени в диетата и начина си на живот, чрез които ще се чувствате по-добре, без значение от възрастта.
Обърнете внимание на тези начини за подобряване на диетата.
1. Забравете солта и мазнините
По-голяма част от традиционните диети по принцип включват високо съдържание на мазнини и сол. Няма значение дали сме в Европа или Америка, през последните години сме забравили голяма част от здравословните си навици. Може би това се дължи на начина на живот, работа, забързаното ежедневие…
Купуваме си готова храна от супермаркетите, защото нямаме време да готвим у дома. Или пък стилът на готвене, който сме виждали у дома, е богат на червени меса, пържени храни или други продукти с високо съдържание на калории, които ни носят повече проблеми, отколкото ползи.
Променете начина си на хранене, като избягвате мазнините и солта. Започнете от днес.
2. Кажете “Да” на червените зеленчуци
Съществуват редица зеленчуци, които са чудесни и помагат за предотвратяването на инфаркт или инсулт. Искате ли един пример, който винаги трябва да е част от вашата диета? Доматите. Те помагат за предотвратяване на много от тези заболявания благодарение на съдържанието си на ликопен, който е известен със свойството си да намалява появата на тромби и кръвни съсиреци. Един интересен факт е, че доматеният сос е с по-високо съдържание на ликопен от пресните домати, защото този пигмент се освобождава в много по-големи количества по време на готвенето.
Прочетете и: Кръвосъсиреци: внимавайте за тези 8 симптома
3. Заменете бялото пшенично брашно с пълнозърнесто
Това е основен фактор за намаляване риска от инфаркт и инсулт. От този ден нататък опитайте да замените белия хляб с ръжен или овесен, който е пълнозърнест, а не рафиниран. Трябва също така да консумирате пълнозърнест ориз и макаронени изделия, тъй като те ще помогнат за намаляването на холестерола, избягването на захарите и контролирането на апетита.
4. Кажете “Да” на ягодите и ябълките
Какво ще кажете да включите една зелена ябълка в закуската? За обяд може да си приготвите чудесна салата със спанак, ягоди и ядки. Толкова е вкусна! Трябва да знаете, че ябълките са богати на фитонутриенти, които са идеални за подпомагане на борбата с болести на сърцето и в същото време спомагат за намаляване на LDL, т. нар. “лош холестерол“.
А какво да кажете за ягодите… Знаете ли, че са богати на калий, фитонутриенти и витамин C? Това е перфектна комбинация за борба с инсулта. Не се колебайте да хапвате поне 6 пресни натурални ягоди, но не забравяйте: никога не добавяйте захар!
5. 1/2 супена лъжица канела всеки ден
Само 15 гр. са достатъчни, за да се погрижите за здравето си и да предотвратите риска от инфаркт или инсулт. По-долу ще ви обясним защо канелата е толкова полезна:
- Намалява нивото на захар в кръвта.
- Помага за понижаване нивата на LDL холестерол и триглицеридите.
- Помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.
- Намалява напрежението.
- Помага да отслабнем.
Препоръчваме ви да прочетете и: 8 причини да включите канелата в менюто си
6. Мазна риба 2 пъти седмично
Според статистиката от изследване, публикувано в списание “Американски журнал за клинично хранене” хората, които ядат мазна риба поне 2 пъти седмично, избягват появата на инфаркт или инсулт в много висок процент. Тя е богата на протеини и преди всичко на омега-3 мастни киселини, помагащи за предотвратяване на появата на кръвни съсиреци. Не забравяйте да включите мазната риба 2 пъти седмично в диетата си и по този начин да се погрижите за здравето си.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades. (2014). El CIBEROBN descubre una nueva vía de prevención del ictus combinando genética, epigenética y dieta mediterránea. http://www.isciii.es/ISCIII/es/contenidos/fd-el-instituto/fd-comunicacion/fd-noticias/CIBERobn-NP-nueva-via-prevencion-ICTUS.shtml
- Harvard Health Publishing. 7 things you can do to prevent a stroke. https://www.health.harvard.edu/womens-health/8-things-you-can-do-to-prevent-a-stroke
- Harvard Health Publishing. Potassium-rich foods linked to lower stroke risk. https://www.health.harvard.edu/heart-health/potassium-rich-foods-linked-to-lower-stroke-risk-
- NCBI. (2012). How Can Diet Influence the Risk of Stroke? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3369476/
- Helsing, E. (1995). Traditional diets and disease patterns of the Mediterranean, circa 1960. The American journal of clinical nutrition, 61(6), 1329S-1337S. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/61/6/1329S/4651213
- Hooper, L., Martin, N., Abdelhamid, A., & Smith, G. D. (2015). Reduction in saturated fat intake for cardiovascular disease. Cochrane database of systematic reviews, (6). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26068959
- Martínez-Vila, E., & Irimia, P. (2000). Factores de riesgo del ictus. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 23, pp. 25-31).
- Cruz Bojórquez, R. M., González Gallego, J., & Sánchez Collado, P. (2013). Propiedades funcionales y beneficios para la salud del licopeno. Nutrición Hospitalaria, 28(1), 6-15. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112013000100002&script=sci_arttext&tlng=pt
- mayoclic.org. (n.d.). Descubre por qué los cereales integrales son mejores que los cereales refinados y cómo añadir más a tu alimentación. https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/whole-grains/art-20047826?p=1
- Munro, P. H. O. E. B. E. (1985). Fitonutriente: una nueva fuente de alimento. CIID informa, v. 13, no. 4. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/24050/110918.pdf?sequence=1
- Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), 822-834. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865
- de Berrazueta, J. M. G., & De Berrazueta, J. R. (2007). Consumo de pescado, omega-3 y factores de riesgo cardiovascular. Revista Med, 15(2), 218-224. https://www.redalyc.org/pdf/910/91015209.pdf