Как да използваме пресован чесън за спиране загубата на зрение
Загубата на зрение е здравословен проблем, който често настъпва с възрастта. Въпреки, че той не се случва по един и същи начин при всеки, много хора страдат от влошено зрение , свързано с остаряването. Вижте как консумацията на чесън може да помогне в такива случаи.
Проблемът е, че някои хора пренебрегват превантивните мерки и започват да обръщат внимание едва когато състоянието е стигнало тежки, почти необратими етапи.
По тази причина лекарите и специалистите препоръчват да подобрите навиците си, особено когато става въпрос за хранене.
Очите ви се нуждаят от есенциални мастни киселини, витамини и антиоксиданти, за да функционират оптимално и да се предотврати влошаване на състоянието им.
Ето защо трябва хубаво да разгледате хранителните си навици и да добавите храни, които са полезни за очите.
Консумирането на чесън всеки ден, може да предотврати и дори да обърне процеса на макулна дегенерация.
Това се случва, благодарение на високото съдържание на серни съединения и основни минерали, които защитават мембраните на очите.
Какво е макулна дегенерация?
Макулната дегенерация е заболяване на окото, което се характеризира с бавно влошаване на централното и ясно зрение. То прави трудно виждането на малки детайли и четенето.
Среща се по-често при хора над 60 години, въпреки че се случва и на по-млади хора.
То настъпва, когато макулата, малка зона в ретината, е засегната или има някакво увреждане. Това обикновено е част от естествения процес на стареене. Може да се ускори и от продължително практикуване на лоши навици и развитието на определени болести.
Пациентите с това заболяване имат замъглено зрение, тъмни области или изкривяване в централното зрение, а понякога и постоянна загуба на централното зрение.
Прочетете и това: Фантастични упражнения за подобряване на зрението
Как може чесънът да помогне на пациенти с макулна дегенерация и загуба на зрението?
Чесънът е популярен като една от най-добрите храни при грижа за зрението, благодарение на високото си съдържание на нутриенти и други полезни свойства.
Съединенията, получени от сяра, както селенът и витамините, действат, за да намалят симптомите на макулна дегенерация.
Неговото мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие защитава клетките на очите и предотвратява разрушаването от действието на свободните радикали.
Освен това той е страхотна храна за контролиране на високото кръвно налягане и нивата на холестерол. Както е известно и двете са свързвани с увреждането на очите и загубата на зрението.
Кръвното налягане и връзката му със зрението
Пациентите с високо кръвно налягане е по-вероятно да имат загуба или проблеми със зрението отколкото другите хора.
Това е така заради ограниченията в притока на кръв, което има негативно въздействие върху функционирането на ретината.
За доброто си функциониране, тази част от окото зависи от нивата на кислород, така че ограниченият приток на кръв излага на риск здравето на очите ви.
Чесънът подобрява притока на кръв и намалява систоличното кръвно налягане до стабилни нива.
Холестеролът и здравето на очите
Прекалено високият холестерол в кръвния поток не само задейства нездравословни реакции на ниво сърдечно-съдова система, но също така е свързан с натрупването на мастни депозити зад ретината .
Тези липиди може да намалят вашето зрение и в дългосрочен план да доведат до загуба на зрението.
Чесънът съдържа сяра и мощни антиоксиданти, които предотвратяват синтеза на лош и общ холестерол.
Пресован чесън – храна за вашето зрение
Ще имате нужда от кухненски прибор, известен като преса за чесън, който е създаден, за да смачка скилидка чесън, като я натиска през множество малко дупки. Той има малък лост, който служи за превръщане на скилидката в гъста паста.
Разбира се, ако нямате преса, може да изберете друга опция, като дъска за рязане или хаванче и чукало.
Начин на консумация
- За да се възползвате от предимствата на консумацията на чесън, се препоръчват една или две скилидки.
- Винаги трябва да го консумирате суров, защото когато готвите чесъна, той губи до 90% от полезните си свойства.
- Може да го комбинирате с малко лимонов сок и зехтин.
Колко често трябва да го добавяте към диетата си? Сега, когато знаете колко е полезен за зрението, спрете да си намирате извинения и го консумирайте редовно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- García-Montalvo, I.A., and Matías-Pérez, D. (2015). Componentes nutricionales y degeneración macular relacionada con la edad. Nutricion Hospitalaria 32, 50–54.
- Gómez, L.J.G., and Sánchez-Muniz, F.J. (2000). Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). Archivos Latinoamericanos de Nutricion 50, 219–229.
- Ramírez, H.R., Castro, L.N., and Martínez, E. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración 3, 39–47.
- American Academy of Ophthalmology. Dieta y nutrición. https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/dieta-nutricion
- Revista Archivo Médico de Camagüey, versión On-line ISSN 1025-0255. AMC v.12 n.2 Camagüey mar.-abr. 2008. Degeneración macular relacionada con la edad. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552008000200016
- MedlinePlus. Degeneración Macular. https://medlineplus.gov/spanish/maculardegeneration.html
- USDA. Garlic. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169230/nutrients
- Food Sci Biotechnol. 2018 Feb; 27(1): 219–225. Published online 2017 Dec 12. Antioxidant and antimicrobial activities of fresh garlic and aged garlic by-products extracted with different solvents. doi: 10.1007/s10068-017-0246-4
- Anales de medicina interna. Ajo y riesgo cardiovascular. http://scielo.isciii.es/pdf/ami/v25n5/revision1.pdf
- El Sevier. Vol. 29. Núm. 3. Páginas 96-105 (Julio – Septiembre 2012). Ocular manifestations of hypertension. https://www.elsevier.es/es-revista-hipertension-riesgo-vascular-67-articulo-ocular-manifestations-hypertension-S1889183712000475
- International Journal of Epidemiology. (2017). HDL-cholesterol levels and risk of age-related macular degeneration: a multiethnic genetic study using Mendelian randomization.https://academic.oup.com/ije/article/46/6/1891/4157381
- L Jacinto Garcia Gomez; Francisco Sanchez Muniz. Revision: efectos cardiovasculares del ajo (allium sativum). https://www.worldcat.org/title/revision-efectos-cardiovasculares-del-ajo-allium-sativum/oclc/71154589
- Prog Retin Eye Res. Author manuscript; available in PMC 2015 Jul 1. Published in final edited form as: Prog Retin Eye Res. 2014 Jul; 0: 64–89. Published online 2014 Apr 4. Cholesterol in the retina: the best is yet to come. doi: 10.1016/j.preteyeres.2014.03.002