Как да детоксикирате черния дроб и да отслабнете

Листните зеленчуци като спанак, крес, брюкселско зеле, рукола и ендивия съдържат хлорофил, който помага за премахване на токсините от кръвта и прочистване на организма
Как да детоксикирате черния дроб и да отслабнете
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 12 ноември, 2018

Поддържането на черния дроб здрав и без токсини е важна стъпка към ефективно и постепенно отслабване. Но, както добре знаете, храните, които консумираме, наистина могат да окажат влияние върху здравето. В тази статия ще ви дадем няколко прости насоки как да детоксикирате черния дроб и да отслабнете.

Връзка между черния дроб и отслабването

Как да детоксикирате черния дроб?

Най-вероятно ви се е случвало повече от веднъж: започвате диета, правите упражнения и дори гладувате, но кантарът продължава да показва същите килограми. Коя е причината за това? Защо не може да се отървете дори и от килограм излишни мазнини?

Много лекари и диетолози ясно заявяват, че ако черният дроб не получава нужните грижи, се задръства с токсини, претоварва се и дори може да се превърне в мастен. Това често е резултат от затлъстяване. Не може и не бива да приемаме здравето на черния дроб за даденост; когато черният дроб е претоварен, той отслабва имунната система и се разболяваме по-лесно.

В същото време не можем да забравим, че затлъстяването е опасна спирала: натрупването на мазнини или излишък на мастна тъкан в организма може да доведе до различни заболявания като затлъстяване на черния дроб и сърдечно-съдови заболявания, както и диабет. В допълнение, липидите и токсините в черния дроб правят много по-трудно отслабването.

Трябва също да се отбележи, че черният дроб е основният орган, който отговаря за изгаряне на мазнините. Жлъчният мехур, заедно с черния дроб, обработват мазнините. Ако и двата са пълни с токсини, те няма да бъдат в състояние правилно и ефективно да си вършат работата. Имайте предвид следните съвети, за да може жлъчният мехур и черният дроб да са здрави, така че да можете да отслабнете по възможно най-здравословния начин:

Как да детоксикирате черния дроб и отслабнете

1. Авокадо

Авокадо

Консумацията на 1/2 авокадо на ден е много полезно. Това е един от най-здравословните и най-полезни плодове за прочистване на токсините от тялото, който доставя здравословни мазнини и пречиства организма. Авокадото е чудесно за закуска или в салати. Яденето му в умерени количества може да ви помогне да отслабнете.

2. Пълнозърнести храни

Пълнозърнеста диета

Консумацията на пълнозърнести храни като пшеница, ечемик, овес и кафяв ориз е много полезна за всички. Тайната се крие в тяхното богатство на витамини от група В, които стимулират изгарянето на мазнини и помагат за укрепването и борбата с претоварването на черния дроб. Не само че ще ви помогнат да отслабнете, пълнозърнестите храни  също така ще поддържат организма ви здрав.

3. Ползите от зеления чай

Зелен чай

Вие вече сте чували за всички ползи от зеления чай, който е богат на антиоксиданти, помагащи за детоксикация, както и стимулира обмяната на веществата. Поради съдържанието си на катехин той също е полезен за подобряване на функцията на черния дроб. Трябва да се приема по време на закуска или в ранния следобед. Зеленият чай винаги има успех; това е вкусно лечебно средство и наистина ще ви помогне да детоксикирате черния дроб и подобрите здравето си.

4. Грозде

Грозде

Бяло или червено грозде… няма никакво значение. И двата вида са естествена съкровищница на антиоксиданти, които стимулират жлъчната продукция и ви помагат да детоксикирате черния дроб. Благодарение на съдържанието си на ресвератрол гроздето притежава полезни за сърцето и противостареещи характеристики. Без съмнение то е една от най-добрите храни за здравето.

5. Една зелена ябълка на ден

Зелена ябълка

Както вече сме споменавали, зелените ябълки са чудесен начин за старт на деня. Те съдържат пектин и други химични съединения, които помагат на организма за премахване на токсините от храносмилателния тракт. Това помага на чернодробната функция, което, от своя страна, съдейства да отслабнем.

6. Сок от моркови и червено цвекло

Червено цвекло

Вероятно сте чували за тази комбинация и преди. Този натурален и вкусен сок е много здравословен. Той помага при отслабването и детоксикацията и е богат на флавоноиди и бета-каротин. И двата елемента помагат за стимулиране и подобряване на функцията на черния дроб. Много хора се възползват от това природно лечение най-малко 3 пъти седмично. А дали и вие сте един от тях?

7. Листни зеленчуци

Спанак

Листните зеленчуци като спанак, крес, брюкселско зеле, рукола и ендивия са идеални за прочистването на черния дроб. Съдържанието им на хлорофил помага за премахване на токсините от кръвта и прочистване на организма, като подпомага на черния дроб в неговите функции.

8. Лечебните сили на зехтина и лимоновия сок

Лимон и зехтин

Споменавали сме за това лечебно средство нееднократно и преди. Нужна е само 1 супена лъжица зехтин и 3 капки лимонов сок, които да приемате сутрин, за да премахнете токсините от организма и прочистите червата. Това е чудесна комбинация за храносмилането, която също така осигурява есенциални мастни киселини и много витамини. Толкова е лесно и евтино и ще направи много повече за вас, отколкото някои витамини или хапчета. Като се грижите добре за черния дроб и го детоксикирате, това ще ви помогне да отслабнете, така че започнете от днес!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.