Изненадващите лечебни свойства на водата от патладжан

13.01.2019
Подходящ е като средство за контролиране на нивото на холестерола, бори се с въздействието на свободните радикали и подпомага процеса на отслабване

Все още много хора не познават полезните лечебни свойства на водата от патладжан, затова днес ще поговорим на тази тема. Ще разберете по какъв начин водата от патладжан може да стане неразделна част от ежедневното меню. Някои от ползите й ще ви изненадат!

Патладжанът е изключително интересен зеленчук. Той се използва по най-различни начини в кухнята. Заслужава си да го консумирате редовно, тъй като притежава редица лечебни свойства и е богат на нутриенти.

Любопитно от историческа гледна точка е да споменем, че дълго време хората са избягвали консумацията на патладжан, тъй като тъмният му цвят заблуждава, че е токсичен. Днес този зеленчук вече не се смята за токсичен и присъства в много традиционни кухни из цял свят. Всъщност е много полезен и е лесен за отглеждане в различни условия.

Патладжанът съдържа много антиоксиданти и хлорогенна киселина. Това означава, че е подходящ като средство за контролиране на нивото на холестерола, бори се с въздействието на свободните радикали и подпомага процеса на отслабване.

Не е казано, че употребата на този зеленчук трябва да се ограничи само в приготвянето на ястия.

Понижава нивото на холестерола

водата от патладжан понижава нивото на холестерола

Високият холестерол е едно от основните усложнения, които се свързват с проблеми със сърдечно-съдовата система.

За да контролирате нивото на холестерола, необходимо е да се консултирате с лекар и да спазвате назначеното от него лечение. Съществуват обаче някои натурални алтернативи, които спомагат за понижаване на нивото на холестерола. Точно тук идва ролята на водата от патладжан.

Вижте и: 10 ползи за здравето на патладжаните

Активната съставка на този зеленчук, позната като хлорогенна киселина, е онази, която е способна да помогне за справяне с вредните липиди в кръвта.

Лечебната вода от патладжан съдържа още флавоноиди, които предпазват от други проблеми със сърцето, свързани с високото ниво на холестерола.

Бори се с ревматизма

Същата хлорогенна киселина, която споменахме преди малко, притежава противовъзпалителни и антибиотични свойства, които лекуват различни заболявания, сред които ревматизъм и артрит.

Хората, които страдат от тези състояния, могат да консумират вода от патладжан всеки ден до подобряване на начина на живот.

Бори се със задържаните течности

Една от основните причини лечебната вода от патладжан да е толкова популярна се дължи на факта, че тя оказва диуретичен ефект, стимулирайки извеждането на задържаните течности в тялото. Те често са причина за необяснимото бързо качване на килограми и създават неприятно усещане за пълнота и тежест.

Елиминира мазнините по корема

водата от патладжан елиминира мазнините по корема

Струва ви се невъзможно, но не е. Топенето на мазнините е едно от най-важните свойства на патладжанената вода. Преди много години изследователи установиха, че тя е идеална за хора, които искат да стопят мазнините в коремната област. Подходяща е още за цялостно отслабване и подобряване на фигурата.

Част от тази полза се обяснява чрез диуретичните и прочистващи свойства на патладжана, които стимулират елиминирането на отпадните вещества в тялото.

Лечебната патладжанена вода също така подпомага работата на черния дроб и жлъчния мехур. Тези два органа играят важна роля за регулирането на метаболизма.

Жените, които искат да отслабнат в областта на корема, могат да включат водата от патладжан в ежедневната си диета, наред с редовните упражнения.

Как се приготвя лечебната вода от патладжан?

как се приготвя водата от патладжан

Приготвянето на тази лечебна напитка е лесно. Необходими са само няколко минути.

Вижте и: Ползите от патладжана: Не ги пропускайте!

Необходими съставки:

  • 1 среден по размер патладжан
  • 1 л. вода
  • Сокът от 1/2 лимон

Начин на приготовление:

  • Измийте добре патладжана. Нарежете го на малки парчета. Кипнете водата и внимателно го добавете в нея.
  • Намалете силата на котлона. Оставете патладжана да ври 25 минути, докато напълно омекне. Свалете тенджерата от котлона. Оставете напитката за престои поне 1 час.
  • Прецедете течността и изхвърлете остатъците от патладжана.
  • Добавете лимонов сок и разбъркайте добре. Съхранявайте лечебната патладжанена вода в тъмен съд.

Бележка: водата, която получавате след сваряването на патладжана, може да има леко горчив и неприятен вкус. За да избегнете това, преди да сварите зеленчука, можете да го потопите в купа с малко каменна сол.

След известно време солта ще се оцвети в тъмно. Това означава, че е извлякла от патладжана горчивия вкус.

Накрая измийте добре патладжана, за да отстраните всички следи от солта. Изпълнете рецептата така, както я описахме по-горе.

Как да консумирате водата от патладжан?

Можете да консумирате патладжанена вода няколко пъти дневно. Първата чаша е препоръчително да изпиете преди закуска, втората – след обяд, третата – следобедно време, а последната – преди вечеря.

Консумирайте това натурално средство 7 дни подред, по 1-2 пъти дневно.

  • Rotino, G. L., Sala, T., & Toppino, L. (2014). Eggplant. In Alien Gene Transfer in Crop Plants, Volume 2: Achievements and Impacts. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9572-7
  • Kamga, R. T., Kouamé, C., Atangana, A. R., Chagomoka, T., & Ndango, R. (2013). Nutritional Evaluation of Five African Indigenous Vegetables. Journal of Horticultural Research. https://doi.org/10.2478/johr-2013-0014
  • Singh, A. P., Luthria, D., Wilson, T., Vorsa, N., Singh, V., Banuelos, G. S., & Pasakdee, S. (2009). Polyphenols content and antioxidant capacity of eggplant pulp. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.10.048
  • Savvas, D., Ntatsi, G., & Passam, H. C. (2008). Plant nutrition and physiological disorders in greenhouse grown tomato, pepper and eggplant. The European Journal of Plant Science and Biotechnology.