Ипратропиев бромид и неговите характеристики

Лекарите обикновено предписват ипратропиев бромид за лечение на обратим бронхоспазъм (астма), свързан с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
Ипратропиев бромид и неговите характеристики

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 17 януари, 2023

Ипратропиев бромид е активно вещество, което принадлежи към групата лекарства, обозначени като инхалаторни антихолинергични бронходилататори Те отпускат мускулите на бронхите и улесняват преминаването на въздуха и помагат на човек да диша отново нормално.

Лекарите предписват това лекарство за лечение на бронхоспазми, свързани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Когато се използват заедно с инхалаторни β2 агонистични лекарства, лекарите ги предписват и за лечение на остра и хронична астма.

Как работи?

Жена с астма.

Ипратропиев бромид е конкуриращ антагонист на мускариновите ацетилхолинови рецептори. Има мощен ефект върху бронхиалните рецептори, както интравенозно, така и чрез инхалация. Това обаче не води до тахикардия. В допълнение, той обръща бронхоконстрикцията, предизвикана от инхалаторни холинергични агонисти.

Препоръчителни дози ипратропиев бромид

Дозата трябва да се адаптира към индивидуалните нужди на пациента. Могат да се прилагат многократни дози, докато пациентът се стабилизира. Въпреки това, само лекар може и трябва да определя времевите интервали между дозите.

Не трябва да превишавате препоръчителната дневна доза вито при остри, нито при поддържащи лечения. Възможно е да има комбинация от ипратропиев бромид с краткодействащи бета-2-адренергични агонисти в същата небулизационна камера.

Трябва да използвате разтвора възможно най-скоро след смесването му и да изхвърлите остатъците. Също така на пазара има различни видове пулверизатори, с които да се прилага това лекарство.

Противопоказания и предпазни мерки, които трябва да се имат предвид

Ипратропиев бромид - лечението на острата тежка астма изисква спешна медицинска помощ.

Ипратропиев бромид не се препоръчва, ако сте алергични към него или към други подобни вещества, като атропин или негови производни. Също така, не трябва да го използвате в случаите, когато имате остра кашлица, хрипове и пристъпи на бронхоспазъм, които изискват бърза реакция.

Трябва да се внимава при употребата на антихолинергични средства при пациентите с тесноъгълна глаукома, простатна хиперплазия или обструкция на пикочния мехур. Освен това трябва да се обърне специално внимание на пациенти с муковисцидоза, тъй като те могат да бъдат по-податливи на стомашно-чревни нарушения на моториката.

По изключение е имало реакции на свръхчувствителност непосредствено след приложението на ипратропиев бромид. Тези реакции се проявяват като копривна треска, ангиоедем, обрив, бронхоспазъм, орофарингеален оток и анафилаксия.

Неправилната употреба на спрей ипратропиев бромид може да проникне в очите и може да доведе до очни усложнения като:

 • Мидриаза
 • Високо очно налягане
 • Тесноъгълна глаукома
 • Болка в очите или дискомфорт
 • Замъглено виждане

Как да използвам инхалатора ипратропиев бромид?

Трябва да се научите да използвате правилно това лекарство, ако трябва да се подложите на лечение. По-специално, трябва да избягвате да го пръскате в очите си.

Следвайте тези стъпки, когато го използвате:

 • Отстранете защитната капачка
 • Поемете си дълбоко въздух
 • Стиснете здраво мундщука на инхалатора с устни
 • Вдишайте възможно най-енергично и в същото време натиснете основата на контейнера, за да освободите част от разтвора, която да вдишате
 • Задръжте дъха си за няколко секунди, след това извадете мундщука и бавно издишайте
 • Накрая поставете отново защитната капачка

Взаимодействието му с други лекарства

Целта на лечението на астмата е да се контролират симптомите на заболяването.

Има доказателства че ко-администрирането на ипратропиев бромид с бета-адренергични и ксантaнови производни може да подобри бронходиалторния ефект. Въпреки това, може да се използва заедно с други лекарства, които обикновено се използват при лечението на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Рискът от остра глаукома при пациенти с анамнеза за тесноъгълна глаукома може да се увеличи при едновременното приложение на небулизиран ипратропиев бромид и бета-2-адренергични агонисти.

Нежелани реакции от ипратропиев бромид

Както всички лекарства, приемането на ипратропиев бромид може да доведе до странични ефекти. Те обаче не се появяват при всички. Най-честите неблагоприятни ефекти са:

 • Главоболие
 • Замайване
 • Дразнене в гърлото и кашлица
 • Повръщане
 • Сухота в устата
 • Нарушения на стомашно-чревното движение

По същия начин могат да се появят и други редки нежелани реакции като свръхчувствителност, тежка алергична реакция, замъглено зрение, мидриаза, увеличено вътрешно отражение на очите (мираж) и зачервяване на очите и болка.

Заключение

Независимо дали е самостоятелно или свързано с бета-адренергично лечение, ипратропиум бромид има терапевтичен ефект при лечението на бронхоспазми. Товаважи най-вече в случайте, когато е свързан с вирусен бронхиолит и бронхопулмонална дисплазия при кърмачета и малки деца.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • López, V. P., & Carreras Farmacéuticas Atención Primaria Puertollano Alcázar de San Juan, M. M. (2004). Bromuro De Tiotropio. Sescam. https://doi.org/R03BB04

 • Benito Fernández, J., Mintegui Raso, S., Sánchez Echaniz, J., Vázquez Ronco, M. A., & Pijoan Zubizarreta, J. I. (2000). Eficacia de la administración precoz de bromuro de ipratropio nebulizado en niños con crisis asmática. Anales Espanoles de Pediatria. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(00)77446-7

 • Mallol, J., Aguirre, V., Simonds, S., & Cortes, F. (1995). Características diferenciales de inhaladores de dosis medida: número total de inhalaciones y masa liberada. Rev. Chil. Enferm. Respir.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.