Хумус: естествен антидепресант, богат на хранителни вещества
Чували ли сте за хумус? Опитвали ли го сте вече? Въпреки че не е много известен, малко по малко започва да намира мястото си във все повече кухни по света.
Ако обичате нахут, хумусът ще ви хареса много. Тази привлекателна паста не е нищо повече от смесица от лимонов сок, зехтин, чесън, червен пипер, сусам, маслини и нахут като основа.
Рецептата варира леко в различните държави, но нейните базисни съставки не могат да бъдат по-здравословни. В действителност много проучвания вече го описват като суперхрана и ефикасно средство за лечение на депресия. Искате ли да научите повече за хумуса?
Невероятните ползи от хумус
Хумусът е популярно ястие в кухнята на Близкия Изток. Турция, Ливан, Сирия и дори Гърция и Кипър често се наслаждават на тази здравословна храна.
Въпреки че можете да откриете хумус в много супермаркети, някои хора предпочитат да го приготвят у дома, за да гарантират свежестта и качеството на съставките.
Пресен сок от лимон, малко нахут и подправки според вашия вкус ще се превърнат в най-чудесния хумус, който да е в съответствие с вашите предпочитания.
Какви са ползите от тази мека и вкусна паста? Ние ще ви разкрием:
Хумусът е чудесен природен антидепресант
Проучване, проведено през 2007 г. от Университета на Тел Авив (Израел), разкри следното:
- Хумусът е естествен антидепресант с ефекти, подобни на лекарства, използвани за лечение на депресия.
- Вкусната паста осигурява усещане за добро физическо състояние благодарение на способността си да увеличава секрецията на серотонин. Това се обяснява със здравословната комбинация от червен пипер и зехтин. И двете съдържат вид аминокиселина, която подпомага този хормон.
- Хумусът задоволява апетита, релаксира и помага да заспите.
Хумусът е богат на растителни протеини
Говорим за нахут, един от най-богатите източници на протеини, който служи като основа за много рецепти. И ни харесва много!
Интересно е да се знае, че той е част от редица диети на атлетите заради енергията, която им осигурява. Благодарение на зехтина и лимоновия сок хумусът също е богат на антиоксиданти, които помагат на храносмилането – засища и регулира нивото на кръвната захар.
Прочетете и това: Как да регулираме кръвната захар естествено
Пълноценна храна за цялото семейство
Вече знаете, че хумусът е богат на растителни протеини, но вижте и неговите хранителни стойности. Той е наистина фантастичен за цялото семейство!
- Желязо
- Калий
- Калций
- Витамини В-комплекс
- Магнезий
- Фолиева киселина (идеална за бременни жени и подрастващи)
- Тиамин и рибофлавин – 2 вида витамини, които укрепват мускулите и нервната система.
- Ретинол, основно съединение, което поддържа тъканите млади и еластични.
- Поради високото съдържание на антиоксиданти хумусът е чудесен за контролиране на хипертонията и подобряване на сърдечното здраве.
- Тази храна е подходяща и за елиминиране на пикочната киселина благодарение на своите диуретични свойства.
Хумусът подобрява храносмилането
Страдате ли от запек? Имате ли нужда да прочистите дебелото черво и тялото като цяло? Тогава добавете хумус към диетата си.
Неговите здравословни въглехидрати се абсорбират бавно, осигурявайки стабилна енергия и регулиране на нивата на кръвната захар.
Фибрите в нахута, заедно с лимоновия сок, чесъна, зехтина и здравословните подправки, подобряват чревния транзит и помагат за промиване на токсините от дебелото черво.
Хумусът е с ниско съдържание на мазнини
Както споменахме по-горе, храните, от които се приготвя хумусът, са наистина полезни, богати на незаменими мастни киселини като линолова и олеинова киселина и омега-3 мастни киселини.
Хумусът е страхотен с ръжен хляб. Ако го хапвате със сурови моркови и целина, ще се насладите на лека закуска, която е колкото вкусна, толкова и здравословна.
Хумусът носи противоракови ползи
Благодарение на силата на антиоксидантите и чесъна, който действа като естествен антибиотик, можем да се преборим с много от вредните клетки, които е възможно да прераснат в тумор.
Не можем да забравим и фолиевата киселина и сапонините, много подходящи за защита срещу генетично увреждане на клетките, което причинява рак.
Можете ли наистина да устоите на препечена филийка, намазана с хумус?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
- Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
- Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
- Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
- Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279