Хумус: естествен антидепресант, богат на хранителни вещества

Рецептата варира леко в различните държави, но нейните базисни съставки сa лимонов сок, зехтин, чесън, червен пипер, сусам, маслини и нахут като основа
Хумус: естествен антидепресант, богат на хранителни вещества

Последна актуализация: 27 февруари, 2019

Чували ли сте за хумус? Опитвали ли го сте вече? Въпреки че не е много известен, малко по малко започва да намира мястото си във все повече кухни по света.

Ако обичате нахут, хумусът ще ви хареса много. Тази привлекателна паста не е нищо повече от смесица от лимонов сок, зехтин, чесън, червен пипер, сусам, маслини и нахут като основа.

Рецептата варира леко в различните държави, но нейните базисни съставки не могат да бъдат по-здравословни. В действителност много проучвания вече го описват като суперхрана и ефикасно средство за лечение на депресия. Искате ли да научите повече за хумуса?

Невероятните ползи от хумус

Хумусът е популярно ястие в кухнята на Близкия Изток. Турция, Ливан, Сирия и дори Гърция и Кипър често се наслаждават на тази здравословна храна.

Въпреки че можете да откриете хумус в много супермаркети, някои хора предпочитат да го приготвят у дома, за да гарантират свежестта и качеството на съставките.

Пресен сок от лимон, малко нахут и подправки според вашия вкус ще се превърнат в най-чудесния хумус, който да е в съответствие с вашите предпочитания.

Какви са ползите от тази мека и вкусна паста? Ние ще ви разкрием:

Хумусът е чудесен природен антидепресант

Хумусът е чудесен природен антидепресант

Проучване, проведено през 2007 г. от Университета на Тел Авив (Израел), разкри следното:

  • Хумусът е естествен антидепресант с ефекти, подобни на лекарства, използвани за лечение на депресия.
  • Вкусната паста осигурява усещане за добро физическо състояние благодарение на способността си да увеличава секрецията на серотонин. Това се обяснява със здравословната комбинация от червен пипер и зехтин. И двете съдържат вид аминокиселина, която подпомага този хормон.
  • Хумусът задоволява апетита, релаксира и помага да заспите.

Хумусът е богат на растителни протеини

Говорим за нахут, един от най-богатите източници на протеини, който служи като основа за много рецепти. И ни харесва много!

Интересно е да се знае, че той е част от редица диети на атлетите заради енергията, която им осигурява. Благодарение на зехтина и лимоновия сок хумусът също е богат на антиоксиданти, които помагат на храносмилането – засища и регулира нивото на кръвната захар.

Пълноценна храна за цялото семейство

Вече знаете, че хумусът е богат на растителни протеини, но вижте и неговите хранителни стойности. Той е наистина фантастичен за цялото семейство!

  • Желязо
  • Калий
  • Калций
  • Витамини В-комплекс
  • Магнезий
  • Фолиева киселина (идеална за бременни жени и подрастващи)
  • Тиамин и рибофлавин – 2 вида витамини, които укрепват мускулите и нервната система.
  • Ретинол, основно съединение, което поддържа тъканите млади и еластични.
  • Поради високото съдържание на антиоксиданти хумусът е чудесен за контролиране на хипертонията и подобряване на сърдечното здраве.
  • Тази храна е подходяща и за елиминиране на пикочната киселина благодарение на своите диуретични свойства.

Хумусът подобрява храносмилането

За да прочистите тялото като цяло добавете хумус към диетата си.

Страдате ли от запек? Имате ли нужда да прочистите дебелото черво и тялото като цяло? Тогава добавете хумус към диетата си.

Неговите здравословни въглехидрати се абсорбират бавно, осигурявайки стабилна енергия и регулиране на нивата на кръвната захар.

Фибрите в нахута, заедно с лимоновия сок, чесъна, зехтина и здравословните подправки, подобряват чревния транзит и помагат за промиване на токсините от дебелото черво.

Хумусът е с ниско съдържание на мазнини

Както споменахме по-горе, храните, от които се приготвя хумусът, са наистина полезни, богати на незаменими мастни киселини като линолова и олеинова киселина и омега-3 мастни киселини.

Хумусът е страхотен с ръжен хляб. Ако го хапвате със сурови моркови и целина, ще се насладите на лека закуска, която е колкото вкусна, толкова и здравословна.

Хумусът носи противоракови ползи

Можете ли да устоите на препечена филийка, намазана с хумус?

Благодарение на силата на антиоксидантите и чесъна, който действа като естествен антибиотик, можем да се преборим с много от вредните клетки, които е възможно да прераснат в тумор.

Не можем да забравим и фолиевата киселина и сапонините, много подходящи за защита срещу генетично увреждане на клетките, което причинява рак.

Можете ли наистина да устоите на препечена филийка, намазана с хумус?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Jukanti, A. K., Gaur, P. M., Gowda, C. L. L., & Chibbar, R. N. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114512000797
  • Giron-Calle, J., Vioque, J., del Mar Yust, M., Pedroche, J., Alaiz, M., & Millan, F. (2004). Effect of chickpea aqueous extracts, organic extracts, and protein concentrates on cell proliferation. Journal of Medicinal Food. https://doi.org/10.1089/1096620041224175
  • Magee, P. J., Owusu-Apenten, R., McCann, M. J., Gill, C. I., & Rowland, I. R. (2012). Chickpea (Cicer arietinum) and other plant-derived protease inhibitor concentrates inhibit breast and prostate cancer cell proliferation in vitro. Nutrition and Cancer. https://doi.org/10.1080/01635581.2012.688914
  • Gupta, N., Bisen, P. S., & Bhagyawant, S. S. (2018). Chickpea Lectin Inhibits Human Breast Cancer Cell Proliferation and Induces Apoptosis Through Cell Cycle Arrest. Protein & Peptide Letters. https://doi.org/10.2174/0929866525666180406142900
  • Thomson, M., & Ali, M. (2003). Garlic [Allium sativum]: A Review of its Potential Use as an Anti-Cancer Agent. Current Cancer Drug Targets. https://doi.org/10.1177/21.3.279

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.