3 основни ползи от вода от патладжан

Напитката помага за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, облекчава болката при ревматоиден артрит и идва на помощ в борбата с излишните мазнини
3 основни ползи от вода от патладжан
Abel Verdejo

Написано и проверено от физиотерапевт Abel Verdejo.

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Кои са основните ползи от консумацията на вода от патладжан?

Може с изненада да научите, че преди векове патладжаните са били смятани за токсични и опасни растения. Причината за това е тъмният им цвят. С течение на времето хората в Индия открили много лечебни ползи, съдържащи се в този зеленчук, и той постепенно се превърнал в незаменим компонент на многобройни лечебни средства.

Днес ползите от патладжана са известни в цял свят – повечето хора са наясно например, че патладжаните помагат при лечение на сърдечно-съдови заболявания, болки от ревматоиден артрит и дори лекуване от слънчево изгаряне. Тези ползи са достъпни за всеки.

Не бихте пропуснали тези възможности, нали? В днешната статия ще ви разкажем за 3 основни ползи, които можете да извлечете от консумацията на вода от патладжан. Вижте кои са те!

1. Вода от патладжан може да намали холестерола

вода от патладжан може да намали холестерола

 

Министерството на земеделието на САЩ проведе проучване преди няколко години, което потвърди подозрението на мнозина от известно време: вода от патладжан помага за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта. Нека видим някои от основните изводи от проучването:

 • Хлорогенна киселина е най-изобилният антиоксидант в патладжана; тя е най-ефикасна при намаляване нивата на лошия холестерол (LDL).
 • Вода от патладжан стимулира кръвообращението, като предотвратява полепване на плаката  по стените на артериите, което ги кара да се втвърдят.
 • При приготовлението на вода от патладжан важно е винаги да оставяте обелката, докато го готвите. Тя съдържа най-високата концентрация на флавоноиди – антиоксиданти, които помагат за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

2. Вода от патладжан може да облекчи болката от ревматоиден артрит

вода от патладжан при артрит

 

Ако редовно страдате от болка и подуване на ставите, опитайте с консумация на вода от патладжан. Възпаление, зачервяване и болка, свързани с ревматоиден артрит, могат да бъдат облекчени благодарение на лечебните свойства на този уникален зеленчук.

 • Както отбелязахме по-горе, едно от най-важните съединения в патладжана е хлорогенната киселина. Тя е отлично средство за намаляване на инфекции и възпаления.
 • Нека не забравяме безбройните витамини и минерали, съдържащи се в патладжаните, които помагат за укрепване на ставите, хрущялите и мускулната тъкан. Ако пиете вода от патладжан редовно, ще получите здравословна доза витамини А, В1, В2, С и Е, както и минерали като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Освен това патладжаните съдържат други полезни съединения като фолиева киселина, фибри и въглехидрати.

3. Вода от патладжан може да помогне в борбата с излишните мазнини

вода от патладжан срещу излишните мазнини

Ползите от вода от патладжан за отслабване са добре известни и тя е много ефикасна. Знаете ли защо действа толкова добре?

 • Вероятно сте забелязали, че когато консумирате патладжан, той има леко горчив вкус. Имате ли представа какво причинява това? Патладжаните съдържат определени медицински съединения, които помагат за прочистване на тялото и най-вече стимулират по-добро функциониране на черния дроб. В допълнение към това, вода от патладжан подобрява функцията на жлъчния мехур и храносмилането и изгаря повече мазнини.
 • Друг интересен факт е, че напитката може да помогне за постепенното намаляване на талията и да се справи с неприятните коремни мазнини. Това е така, защото е едновременно почистващо средство и диуретик – следователно, ако пиете много вода от патладжан, водите здравословен начин на живот и извършвате редовно физически упражнения, ще се отървете от мазнините много лесно.

Как да приготвим вода от патладжан?

За да приготвите тази полезна смес, ви е необходим 1 средно голям патладжан и 1 л. вода. Тази рецепта е много лесна и, както вече казахме по-рано, много здравословна – така че защо да не я опитате още днес? Ето как да я приготвите.

Съставки:

 • 1 средно голям патладжан
 • 1 л. вода
 • Сок от ½ лимон

Приготовление:

 • Измийте патладжана добре, след това го нарежете на филийки.
 • Оставете 1 л. вода да заври, след което добавете нарязания патладжан, като внимавате да не го изгорите.
 • Оставете да ври в продължение на поне 20-25 минути, докато омекне. След това, оставете да престои в продължение на най-малко 1 час във водата.
 • След 1 час прецедете течността. Можете да съхранявате готовата вода от патладжан в бутилка или друг тъмен съд (тъмното стъкло ще я запази най-добре).
 • Добавете лимоновия сок в съда, който сте избрали. Разклатете сместа добре, за да се получи хомогенна смес.
 • Пийте вода от патладжан през целия ден. Опитайте с 1 чаша сутрин на празен стомах, след това още една след обяд и трета по време на обяд, а последната чаша изпийте след вечеря. Правете това в продължение на 7 поредни дни, веднъж месечно. Бързо ще забележите многобройните ползи от вода от патладжан.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aujla, M. S., Thind, H. S., & Buttar, G. S. (2007). Fruit yield and water use efficiency of eggplant (Solanum melongema L.) as influenced by different quantities of nitrogen and water applied through drip and furrow irrigation. Scientia Horticulturae. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2006.12.020
 • Botelho, F. V., Enéas, L. R., Cesar, G. C., Bizzotto, C. S., Tavares, É., Oliveira, F. A., … Alvarez-Leite, J. I. (2004). Effects of eggplant (Solanum melongena) on the atherogenesis and oxidative stress in LDL receptor knock out mice (LDLR-/-). Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2004.03.007
 • Jung, E., Bae, M., Jo, E., Jo, Y., & Lee, S. (2011). Antioxidant activity of different parts of eggplant. Journal of Medicinal Plants Research.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.