3 основни ползи от вода от патладжан

· 18.03.2016
Напитката помага за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, облекчава болката при ревматоиден артрит и идва на помощ в борбата с излишните мазнини

Може с изненада да научите, че преди векове патладжаните са били смятани за токсични и опасни растения. Причината за това е тъмният им цвят. С течение на времето хората в Индия открили много лечебни ползи, съдържащи се в този зеленчук, и той постепенно се превърнал в незаменим компонент на многобройни лечебни средства.

Днес ползите от патладжана са известни в цял свят – повечето хора са наясно например, че патладжаните помагат при лечение на сърдечно-съдови заболявания, болки от ревматоиден артрит и дори лекуване от слънчево изгаряне. Тези ползи са достъпни за всеки.

Не бихте пропуснали тези възможности, нали? В днешната статия ще ви разкажем за 3 основни ползи, които можете да извлечете от консумацията на вода от патладжан. Вижте кои са те!

1. Вода от патладжан може да намали холестерола

voda_patladzhan

 

Министерството на земеделието на САЩ проведе проучване преди няколко години, което потвърди подозрението на мнозина от известно време: вода от патладжан помага за намаляване нивата на лошия холестерол в кръвта. Нека видим някои от основните изводи от проучването:

  • Хлорогенна киселина е най-изобилният антиоксидант в патладжана; тя е най-ефикасна при намаляване нивата на лошия холестерол (LDL).
  • Вода от патладжан стимулира кръвообращението, като предотвратява полепване на плаката  по стените на артериите, което ги кара да се втвърдят.
  • При приготовлението на вода от патладжан важно е винаги да оставяте обелката, докато го готвите. Тя съдържа най-високата концентрация на флавоноиди – антиоксиданти, които помагат за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

2. Вода от патладжан може да облекчи болката от ревматоиден артрит

revmatoidna_ruka

 

Ако редовно страдате от болка и подуване на ставите, опитайте с консумация на вода от патладжан. Възпаление, зачервяване и болка, свързани с ревматоиден артрит, могат да бъдат облекчени благодарение на лечебните свойства на този уникален зеленчук.

  • Както отбелязахме по-горе, едно от най-важните съединения в патладжана е хлорогенната киселина. Тя е отлично средство за намаляване на инфекции и възпаления.
  • Нека не забравяме безбройните витамини и минерали, съдържащи се в патладжаните, които помагат за укрепване на ставите, хрущялите и мускулната тъкан. Ако пиете вода от патладжан редовно, ще получите здравословна доза витамини А, В1, В2, С и Е, както и минерали като калий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Освен това патладжаните съдържат други полезни съединения като фолиева киселина, фибри и въглехидрати.

3. Вода от патладжан може да помогне в борбата с излишните мазнини

4-grub-debel

Ползите от вода от патладжан за отслабване са добре известни и тя е много ефикасна. Знаете ли защо действа толкова добре?

  • Вероятно сте забелязали, че когато консумирате патладжан, той има леко горчив вкус. Имате ли представа какво причинява това? Патладжаните съдържат определени медицински съединения, които помагат за прочистване на тялото и най-вече стимулират по-добро функциониране на черния дроб. В допълнение към това, вода от патладжан подобрява функцията на жлъчния мехур и храносмилането и изгаря повече мазнини.
  • Друг интересен факт е, че напитката може да помогне за постепенното намаляване на талията и да се справи с неприятните коремни мазнини. Това е така, защото е едновременно почистващо средство и диуретик – следователно, ако пиете много вода от патладжан, водите здравословен начин на живот и извършвате редовно физически упражнения, ще се отървете от мазнините много лесно.

Как да приготвим вода от патладжан?

За да приготвите тази полезна смес, ви е необходим 1 средно голям патладжан и 1 л. вода. Тази рецепта е много лесна и, както вече казахме по-рано, много здравословна – така че защо да не я опитате още днес? Ето как да я приготвите.

Съставки:

  • 1 средно голям патладжан
  • 1 л. вода
  • Сок от ½ лимон

Приготовление:

  • Измийте патладжана добре, след това го нарежете на филийки.
  • Оставете 1 л. вода да заври, след което добавете нарязания патладжан, като внимавате да не го изгорите.
  • Оставете да ври в продължение на поне 20-25 минути, докато омекне. След това, оставете да престои в продължение на най-малко 1 час във водата.
  • След 1 час прецедете течността. Можете да съхранявате готовата вода от патладжан в бутилка или друг тъмен съд (тъмното стъкло ще я запази най-добре).
  • Добавете лимоновия сок в съда, който сте избрали. Разклатете сместа добре, за да се получи хомогенна смес.
  • Пийте вода от патладжан през целия ден. Опитайте с 1 чаша сутрин на празен стомах, след това още една след обяд и трета по време на обяд, а последната чаша изпийте след вечеря. Правете това в продължение на 7 поредни дни, веднъж месечно. Бързо ще забележите многобройните ползи от вода от патладжан.