Хранителните алергени - кои са те и как да ги заменим
Хранителните алергени предизвикват непоносимост на организма към протеините, съдържащи се в определени храни. Хранителните алергични реакции варират от сърбеж и зачервяване на кожата, до различни видове по-сериозни реакции, включително и анафилактичен шок.
Хранителните алергии обикновено се проявяват в първите няколко години от детството. Интензитетът на алергичната реакция зависи най-вече от вида на храната.
Какво е хранителен алерген?
Алергенът е субстанция, способна да предизвика анормална реакция в имунната система на човека. Хранителният алерген е продукт или съставка от продукта, която съдържа определено вещество, което може да предизвика сериозни реакции при хора, предразположени към алергии.
Кои са причинителите на най-често срещаните хранителни алергии?
Понастоящем съществуват повече от 160 вида хранителни алергени. Съгласно Закона за защита на потребителите и Закона за етикетирането на хранителните продукти, най-често срещаните от тях са:
⦁ Мляко: Най-често срещаната алергия е тази към млечен протеин, обикновено се проявява при бебетата. Много често при децата, хранителната алергия отшумява до 3 годишната им възраст.
⦁ Яйца: Яйцата могат да предизвикат тежки алергични реакции, включително анафилаксия – алергична реакция от бърз тип, която в рамките на няколко минути засяга редица органи и тялото.
⦁ Риба: Рибата може да предизвика много сериозни проблеми. Някои хора получават алергични реакции, само при миризмата на риба.
⦁ Ядки: Колкото повече време е необходимо за храносмилането и колкото по-устойчива на топлинна обработка в храносмилателната система е дадена храна, толкова по-опасна е алергията. Такъв е и случаят с ядките.
⦁ Фъстъци: Те са основният причинител на анафилактичен шок.
⦁ Пшеница и соя: Макар и рядко, тези две зърнени култури проявяват кръстосана реакция с полените и причиняват алергични реакции.
Какви са симптомите при хранителна алергия?
Обикновено симптомите при хранителните алергии се проявяват в периода от няколко минути до два часа след консумирането на хранителните алергени.
Симптомите включват:
⦁ Копривна треска (уртикария)
⦁ Зачервяване на кожата
⦁ Остър сърбеж
⦁ Раздразнена лигавицата на устата
⦁ Повръщане или разстройство (диария)
⦁ Стомашни болки
⦁ Кашлица и затруднено дишане
⦁ Замайване, световъртеж, объркване
⦁ Подуто гърло
⦁ Усещане за тежест в гърдите
⦁ Загуба на съзнание
Какво могат да ни причинят хранителните алергии?
Хората страдащи от някакъв вид хранителна алергия, поне веднъж в живота си са консумирали храната, която я е предизвикала. Алергията се проявява, когато организмът влезе в контакт с тази храна за втори път.
Антителата в организма реагират на антигена и по-специално на хистамина, който задейства симптомите. Има различни фактори, които играят главна роля в обострянето на хранителни алергии, основно такива фактори са:
⦁ Генетични фактори
⦁ Влизане в пряк контакт с антигени
⦁ Изменения в пропускливостта на стомашно-чревния тракт
⦁ Фактори, свързани с околната среда
Препоръчваме: Съвети за поддържане на дом без алергии
Заместители на хранителните алергени
Вярно е, че пълният отказ от храните, причина за алергичните реакции, с времето може да доведе до протеинов дефицит. Това от своя страна води до понижаване жизнената енергия и недостиг на някои важни за организма хранителни вещества. Тогава идва и необходимостта от съответни заместители на хранителните алергени. Някои подходящи заместители са:
1. Заместители на млякото
Хората с алергия към мляко не трябва да се тревожат. Има много и най-различни видове храни съдържащи калций, например:
⦁ Тъмнозелените листни зеленчуци
⦁ Макаронените изделия
⦁ Бобовите растения
⦁ Ядките
⦁ Рибата
Ето и някои други видове заместители на пълномасленото мляко:
⦁ Соя: тя съдържа по-малко протеини, не увеличава вредният холестерол, има 50% по-малко мазнини от пълномасленото мляко.
⦁ Бадеми: богати на витамините Е и В12.
⦁ Ориз: съдържа витамин В12, желязо и калций.
⦁ Лешници: осигуряват на организма калций, фосфор, магнезий и калий, както и значително количество антиоксиданти.
⦁ Кокос: съдържа калций, фосфор, селен и фолиева киселина.
⦁ Киноа: семената от киноа са известни с богатото си съдържание на магнезий, желязо, цинк, витамин Е и витамините В1, В2 и В6.
2. Заместители на яйцата
Яйчните жълтъци са много питателни и богати на витамини и минерали. Те съдържат витамините А, Е, D, В12, В6, В2, В1, както и фолиева киселина, притежават завидно съдържимо количество минерали – желязо, фосфор, калий и магнезий. Ето някои по-известни заместители на яйцата:
⦁ Месо
⦁ Бобови растения
⦁ Риба
⦁ Листни зеленчуци
⦁ Всички видове тиква /тиква и тиквички/
⦁ Моркови
3. Заместители на рибата
Рибата съдържа голямо количество протеини, а също и натрий, калий, калций, магнезий, йод, желязо и витамини от група В. Тя е естествен източник на полиненаситени мастни киселини.
За да компенсирате липсата на този продукт от трапезата ви, заменете я с някои от следните храни:
⦁ Млечни продукти
⦁ Месо
⦁ Яйца
⦁ Морски деликатеси
⦁ Зърнени култури
⦁ Бобови растения
⦁ Ядки
4. Заместители на ядките
Много хора могат да се лишат от консумацията на ядки, дори да не страдат алергия. Факт обаче е, че те съдържат изключителен набор от протеини, фибри, калий, ненаситени мастни киселини, магнезий, фосфор, витамин Е и калций.
Някои добри заместители на ядките са:
- Месо
- Риба
- Яйца
- Бобови растения
- Нахут
- Зехтин
- Маслини
- Авокадо
Можем да обобщим, че хранителните алергии са сложен здравословен проблем, затова самолечението не е добра идея. Хранителните алергени имат свойството неочаквано да се изменят, а медикаментите, които приемаме за даден алерген, да придобият обратен ефект.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Caubet JC, Wang J. Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am. 2011;58(2):427–xi. doi:10.1016/j.pcl.2011.02.014
- Martín Esteban, M., & Anadón Navarro, A. (2007). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguri- dad Alimentaria y Nutrición ( AESAN) sobre Alergias Alimentarias. Nutrition, 58.
- Sánchez, J., Restrepo, M. N., Mopan, J., Chinchilla, C., & Cardona, R. (2014). Alergia a la leche y al huevo: Diagnóstico, manejo e implicaciones en América Latina. Biomedica. Instituto Nacional de Salud. https://doi.org/10.7705/biomedica.v34i1.1677
- Tong WS, Yuen AW, Wai CY, Leung NY, Chu KH, Leung PS. Diagnosis of fish and shellfish allergies. J Asthma Allergy. 2018;11:247–260. Published 2018 Oct 8. doi:10.2147/JAA.S142476
- Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczyński P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postepy Dermatol Alergol. 2013;30(2):113–116. doi:10.5114/pdia.2013.34162
- Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016;16(12):751–765. doi:10.1038/nri.2016.111