Храни, които цял живот белим неправилно

С новата тактика ще намалите количеството на отпадъците и ще запазите ръцете си чисти.
Храни, които цял живот белим неправилно

Последна актуализация: 07 март, 2019

Работната седмица свърши и сега разполагаме с два дни почивка. Най-накрая можем да се насладим на своя дом и на домашно приготвени храни. Това е нашият миг. Разлистваме книгата с рецепти и търсим някоя подходяща. Подчертаваме една, която от дълго време се каним да изпробваме. Четем внимателно всяка стъпка и пристъпваме към осъществяването й.

Внезапно ни връхлита една мисъл: „Нямам достатъчно свободно време, за да обеля и нарежа всички продукти за рецептата“.

След това се замисляме за продуктите, които цял живот белим неправилно. Става дума за храна, част от която изхвърляме на вятъра, докато обработваме. Някои продукти пък ни влудяват, тъй като не знаем как ги обелим по най-добрия начин.

Как цял живот белим храни неправилно?

Най-ефикасният начин за белене на добре познати храни невинаги е традиционният. Така стоят нещата и с някои ежедневни задачи, които бихме могли да изпълняваме по-добре.

Всъщност искаме да ви дадем няколко примера за случаи с храни, които цял живот белим по безобразно неправилен начин. Освен това ще ви дадем съвсем как да коригирате подхода си.

Използвайте своята творческа мисъл. Например, не е необходимо винаги да използвате нож, когато искате да обелите продукт.

1. Избегнете миризмата на чесъна, когато го почиствате

храни, които не белим правилно - чесън

Ако сте свикнали да държите в ръка чесъна, за да го почистите с нож, вероятно сте забелязали, че миризмата му остава по ръцете ви за дълъг период от време.

Ако искате да почистите чесъна по по-ефикасен начин, сложете го в затворен съд и го разтръскайте. Тази проста стъпка ще постигне нещо важно – чесънът ще е обелен, а ръцете ви няма да миришат.

2. Сложете край на хвърлянето на част от картофите

Традиционният начин за белене на картофи е в студен вид. Твърдостта му ни кара да залагаме на употребата на нож и белачка. Този подход обаче не е от най-удобните и ефикасни.

Вместо това леко срежете картофа. След това го сложете в кипяща вода. Ще се изненадата от резултата. Ще можете да свалите кората на картофа много по-бързо и лесно.

3. Обелете сварено яйце без да използвате ръцете си

белене на храни - яйце

Колко пъти сте откривали парченце яйчена черупка в храната? Това се случва, защото в процеса на чупене понякога не улавяте всички отчупени парченца.

Опитайте този метод и ще видите колко лесно е да се белят яйца. Свалете част от черупката в горната част на яйцето. След това духнете в отвора. По този начин ще направите обелването много по-лесно.

4. Не се борете с ядките: навлажнете ги или ги препечете

Бадемите са типичен пример за това как можете да се изнервите, докато белите ядка. Дори и купените от магазина бадеми вече да са обелени, често можете да забележите, че е останал лек слой. Той прави бадемите по-трудни за готвене.

Пред вас има 2 възможности за разрешаване на проблема: измийте ги или ги изпечете. Изборът ви зависи от това, дали предпочитате да консумирате ядките сурови, или пък не.

5. Беленето на домати е лесно: поиграйте си с температурата на водата

белене на храни - домати

Този метод е сходен с онзи, който описахме, когато искате да белите картофи. Кожата да домата е стабилно залепнала за вътрешността му. Поради това, ако използваме типичния начин, по който се бели домат, се сблъскваме с проблеми. Накрая дори оставаме отчаяни.

Най-практичният начин е следният: направете леки разрези по горната част на домата и ги потопете в гореща вода. След това ги сложете в купа с лед. Така няма да ги сварите.

Ще се уверите, че този метод на белене е доста бърз и елиминира всички нежелани трудности.

6. Заместете ножа със стъклена чаша, когато белите твърд плод

Кивито и мангото са доста трудни за обелване плодове. Те съдържат много сок, който при неправилно третиране, веднага ни изпръсква. Рискът плодът да отиде в по-голямата си част на боклука е голям.

Вместо да ги белите по традиционния начин, срежете ги на половина и използвайте гърлото на стъклена чаша, за да ги обелите. Ще видите, че месестата част и течността попадат в чашата. Така не цапате нито себе си, нито работната площ. Ще запазите и значителна част полезния плод.

7. Перфектната мандарина с три разреза

неправилно белене на храни - мандарина

Мандарините се характеризират със силен аромат. Съществуват друг начин за обелването им, различен от традиционния, при който целите ви ръце замирисват на плода. Срежете плода на 3 места, подобно на снимката. Ще забележите колко лесно се отваря мандарината.

8. Белете банана така сякаш отваряте пакет чипс

Традиционният начин за белене на банан е като започнете от горния връх, където обикновено плодът се отделя от другите в чепката.

Това е най-бавният начин за белене. Вместо него предлагаме следния метод – прехвърлете се на другия край на банана. След това сложете пръстите си около него и „отворете“, сякаш отваряте пакет чипс.

Само с тази стъпка бананът ще бъде отворен.

Като имате предвид всички тези начини за белене, вероятно осъзнавате колко трудностите сте си създавали сами през годините

Именно поради това решихме да споделим с вас няколко по-ефикасни метода. Засега може да ви се струват нови, но с времето ще ви допаднат. С тяхна помощ избягвате редица грешки, които правим, докато обработваме храни ден след ден.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.