Храни, които подобряват кръвообращението в краката

29 Ноември, 2018
Тиквените семки са естествен източник на витамин Е, който е от съществено значение за насърчаване на производството на здрави тъкани и осигурява еластичност на вените и артериите

Според испанския Департамент по флебология почти 30% от възрастните днес страдат от хронична венозна недостатъчност – състояние, което обикновено се влошава с настъпването на лятото. Уморени, тежки крака и разширени вени могат да предизвикат влошаване на кръвообращението в краката – всекидневна реалност за много жени, а също така и причина за силни болки.

Този проблем в същността си представлява лошо кръвообращение в краката – състояние, което често има наследствен компонент и, от своя страна, се влияе от заседнал начин на живот или неправилно хранене.

Когато вените в краката загубят еластичността си, клапите не се затварят правилно, което кара кръвта да се натрупва в тях и да се развие болезнена хиперемия или разширени вени.

Може ли да се подобри кръвообращението в краката, за да се облекчат тези ситуации? Разбира се, че да. Ако започнете да правите малки упражнения всеки ден и добавите някои от следните храни към диетата си, ще живеете пълноценно и ще се чувствате по-добре. Опитайте ги!

1. Храни, които са богати на витамин С

2-vitamin-C

Една често срещана грешка, която хората правят, е да не си набавят достатъчно витамин С или по-лошо – да купуват преработени сокове и да смятат, че те съдържат всички основни хранителни вещества, от които се нуждаят.

Най-подходящите сокове, които може да закупите, са произведени от натурални плодове и, разбира се, са органични. Това ще гарантира, че получавате всички витамини и минерали, които плодовете съдържат за насърчаване на по-добро кръвообращение на краката.

Портокали, лимони и папая са много богати на витамин С, а този витамин може да помогне за подобряване на кръвообращението чрез:

 • Укрепване на вените и капилярите
 • Предотвратяване на натрупването на мазнини в кръвта
 • Насърчаване на добро кръвообращение и намаляване на нивата на високо кръвно налягане и холестерола
 • Детоксикация на тялото, предотвратяване задържането на течности
 • Засилване на имунната система

2. Джинджифил за подобряване на кръвообращението в краката

3-gjinjifil

Този невероятен корен е с дълга традиция на употреба в природната медицина. Може би вече сте опитвали някои дневни терапевтични или фармакологични лечения за насърчаване на по-добро кръвообращение на краката.

Ако започнете. обаче, редовна консумация на джинджифил с ежедневната диета, ще забележите много повече подобрения.

Това, което имаме предвид, е, че няма да сте в състояние да замените всички лечения с джинджифил, но е добра „добавка”: Ето защо:

 • Това е естествен аналгетик, намаляващ болката и възпалението
 • Джинджифилът е чудесна възможност за стимулиране на кръвообращението
 • Винаги консумирайте пресен джинджифил, за да се възползвате напълно от лечебните му свойства. В резултат на това ще абсорбирате повече хранителни вещества и ще предоставите повече кислород на тялото, който насърчава здравето и еластичността на вените и артериите.

Вижте още: 4 признаци за лошо кръвообращение

3. Тиквени семки

tikveno seme

Не изхвърляйте никога тиквените семки. Може би не сте информирани за невероятните ползи за здравето от тях?

Тиквените семки са естествен източник на витамин Е, който е от съществено значение за насърчаване на производството на здрави тъкани и осигурява еластичност на вените и артериите.

Освен това тиквените семки подпомагат по-доброто кръвообращение. Това помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Така че не се колебайте да ги приготвите, както ви харесват!

4. Скилидка чесън с вода на празен стомах

chesan

Това е невероятно лечебна комбинация! Ако не сте я прилагали в момента, започнете още утре. Преди закуска изяжте скилидка чесън с чаша вода. Това ще прочисти кръвта и ще предотврати натрупването на плаки във вените.

По този начин може да подобрите кръвообращението в краката и да благоприятствате цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. Чесънът също е един от най-добрите естествени антибиотици, които може да откриете!

Вижте още: Признаци на нарушеното кръвообращение

5. Динята влияе позитивно на кръвообращението в краката

6-dinia

Динята е освежаващ диуретик с високо съдържание на ликопен. Това е антиоксидант, който също се съдържа в доматите и “избутва” кръвта да тече към крайниците. Споменатото способства за подобряване на кръвообращението в краката.

Благодарение на способността й да предотвратява възпаления и задържане на течности редовната консумация на диня ще помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и появата на разширени вени, дори може да ги направи по-малко забележими.

6. Куркума

7-kurkuma

Куркумата е често използвана подправка в източната медицина, която малко по малко започва да печели слава и в западното общество. Тя е чудесно допълнение към ястията поради приятния си цвят.

Също така може да се превърне в отличен заместител на солта благодарение на уникалния си вкус. Според много проучвания куркумата е отлична за здравето, защото:

 • Тя е противовъзпалително, антисептично средство и мощен антиоксидант.
 • Куркумата помага за подобряване на притока на кръв.
 • Тя е подходяща за намаляване на болката и за облекчаване на тежестта и натиска, който е породен когато кръвообращението в краката е лошо.

Винаги помнете, че за да го подобрите, трябва да премахнете солта от ежедневното си меню, да приемате много течности и да правите по малко упражнения всеки ден.

Тези малки, но важни промени в ежедневните навици ще помогнат да се насладите на по-добро качество на живот. Готови ли сте?

 • Embong, N. H., Soh, Y. C., Ming, L. C., & Wong, T. W. (2015). Revisiting reflexology: Concept, evidence, current practice, and practitioner training. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2015.08.008
 • American Organization for Bodywork Therapies of Asia. (2014). Acupressure: Long Definition. American Organization for Bodywork Therapies of Asia.
 • Mehta, P., Dhapte, V., Kadam, S., & Dhapte, V. (2017). Contemporary acupressure therapy: Adroit cure for painless recovery of therapeutic ailments. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2016.06.004
 • The American Heart Association’s diet and lifestyle recommendations. (2017).heart.org/HEARTORG/HealthyLiving/HealthyEating/Nutrition/The-American-Heart-Associations-Diet-and-Lifestyle-Recommendations_UCM_305855_Article.jsp#.WqgcMpPwZTb