Храни, които подобряват кръвообращението в краката

· 27.02.2016
Тиквените семки са естествен източник на витамин Е, който е от съществено значение за насърчаване на производството на здрави тъкани и осигурява еластичност на вените и артериите

Според испанския Департамент по флебология почти 30% от възрастните днес страдат от хронична венозна недостатъчност – състояние, което обикновено се влошава с настъпването на лятото. Уморени, тежки крака и разширени вени могат да предизвикат задържане на кръв и течности – всекидневна реалност за много жени, а също така и причина за силни болки.

Този проблем в същността си представлява лошо кръвообращение в краката – състояние, което често има наследствен компонент и, от своя страна, се влияе от заседнал начин на живот или неправилно хранене. Когато вените в краката загубят еластичността си, клапите не се затварят правилно, което кара кръвта да се натрупва в тях и да се развие болезнена хиперемия или разширени вени.

Може ли да се подобри кръвообращението в краката, за да се облекчат тези ситуации? Разбира се, че да. Ако започнете да правите малки упражнения всеки ден и добавите някои от следните храни към диетата си, ще живеете пълноценно и ще се чувствате по-добре. Опитайте ги!

1. Храни, които са богати на витамин С

2-vitamin-C

Една често срещана грешка, която хората правят, е да не си набавят достатъчно витамин С или по-лошо – да купуват преработени сокове и да смятат, че те съдържат всички основни хранителни вещества, от които се нуждаят. Най-подходящите сокове, които може да закупите, са произведени от натурални плодове и, разбира се, са органични. Това ще гарантира, че получавате всички витамини и минерали, които плодовете съдържат за насърчаване на по-добро кръвообращение на краката.

Портокали, лимони и папая са много богати на витамин С, а този витамин може да помогне за подобряване на кръвообращението чрез:

 • Укрепване на вените и капилярите
 • Предотвратяване на натрупването на мазнини в кръвта
 • Насърчаване на добро кръвообращение и намаляване на нивата на високо кръвно налягане и холестерола
 • Детоксикация на тялото, предотвратяване задържането на течности
 • Засилване на имунната система

2. Джинджифил

3-gjinjifil

Този невероятен корен е с дълга традиция на употреба в природната медицина. Може би вече сте опитвали някои дневни терапевтични или фармакологични лечения за насърчаване на по-добро кръвообращение на краката, но ако започнете редовна консумация на джинджифил с ежедневната диета, ще забележите много повече подобрения.

Това, което имаме предвид, е, че няма да сте в състояние да замените всички лечения с джинджифил, но е добра „добавка“: Ето защо:

 • Това е естествен аналгетик, намаляващ болката и възпалението
 • Джинджифилът е чудесна възможност за стимулиране на кръвообращението
 • Винаги консумирайте пресен джинджифил, за да се възползвате напълно от лечебните му свойства. В резултат на това ще абсорбирате повече хранителни вещества и ще предоставите повече кислород на тялото, който насърчава здравето и еластичността на вените и артериите.

3. Тиквени семки

tikveno seme

Не изхвърляйте никога тиквените семки. Може би не сте информирани за невероятните ползи за здравето от тях?

Тиквените семки са естествен източник на витамин Е, който е от съществено значение за насърчаване на производството на здрави тъкани и осигурява еластичност на вените и артериите. Освен това тиквените семки подпомагат по-доброто кръвообращение, което помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци. Така че не се колебайте да ги приготвите, както ви харесват!

4. Скилидка чесън с вода на празен стомах

chesan

Това е невероятно лечебна комбинация! Ако не сте я прилагали в момента, започнете още утре. Преди закуска изяжте скилидка чесън с чаша вода, за да се прочистите кръвта и предотвратите натрупването на плаки във вените. По този начин може да подобрите кръвообращението в краката и да благоприятствате цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. Чесънът също е един от най-добрите естествени антибиотици, които може да откриете!

5. Диня

6-dinia

Динята е освежаващ диуретик с високо съдържание на ликопен, антиоксидант, който също се съдържа в доматите и „избутва“ кръвта да тече към крайниците. Благодарение на способността й да предотвратява възпаления и задържане на течности редовната консумация на диня ще помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и появата на разширени вени, дори може да ги направи по-малко забележими.

6. Куркума

7-kurkuma

Куркумата е често използвана подправка в източната медицина, която малко по малко започва да печели слава и в западното общество. Тя е чудесно допълнение към ястията поради приятния си цвят и дори може да се превърне в отличен заместител на солта благодарение на уникалния си вкус. Според много проучвания куркумата е отлична за здравето, защото:

 • Тя е противовъзпалително, антисептично средство и мощен антиоксидант.
 • Куркумата помага за подобряване на притока на кръв.
 • Тя е подходяща за намаляване на болката и за облекчаване на тежестта и натиска, който чувствате в краката поради лошо кръвообращение.

Винаги помнете, че за да го подобрите, трябва да премахнете солта от ежедневното си меню, да приемате много течности и да правите по малко упражнения всеки ден. Тези малки, но важни промени в ежедневните навици ще помогнат да се насладите на по-добро качество на живот. Готови ли сте?