14 приложения на пресен джинджифил

Коренът облекчава гаденето по време на бременност или пътуване, помага при загуба на апетита и предотвратява ракови заболявания
14 приложения на пресен джинджифил

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Джиндифилът е корен, който е бил използван от много общества в продължение на хиляди години. Неговата най-добре известна употреба е в кухнята. Днес обаче ще ви разкрием 14 други приложения на пресен джинджифил, за които може би не знаете. Така че продължавайте да четете.

Действа като антиоксидант

Джинджифилът, точно като повечето билки, е с високо ниво на антиоксиданти. Това означава, че се препоръчва особено силно за борба с вътрешни подувания в тялото и предотвратяване на болести. Диетолозите препоръчват консумация на пресен джинджифил и други подобни билки за добро здраве.

Подобрява здравето на стомаха

Стомах

Чрез консумацията на пресен джинджифил можете да лекувате стомаха и подобрите здравето на дебелото черво и движението на червата. Освен това той е чудесен за ускоряване на производството на храносмилателните ензими и допринася за по-доброто функциониране на храносмилателния процес. Затова не забравяйте: пресен джинджифил е отлично средство за проблеми като лошо храносмилане, запек и диария.

Служи за аналгетик

Джинджифилът има аналгетични свойства, които могат да бъдат много полезни за облекчаване на ставни и мускулни болки. Това означава, че е изключително полезен за хората, които страдат от артрит. Той  може да намали болката и да увеличи тяхната подвижност. Също така се препоръчва за спортисти и треньори, които изпитват болка в мускулите по време на тренировки. Ако се приберете от работа със силна физическа умора, сложете малко пресен джинджифил във ваната. Това средство е чудесно за дните, в които се чувствате изморени и стресирани.

Облекчава гаденето по време на бременност

Гадене по време на бременност

Бременните жени са склонни да страдат от гадене и често може да повръщат. Тъй като тяхното здраве е много чувствително по време на бременността, лекарите не препоръчват приема на никакви лекарства срещу гадене. Дори тези, предписани с рецепта, могат да навредят на бебето, да предизвикат спонтанен аборт или други усложнения.

Благодарение на последните проучвания, проведени в редица европейски и азиатски държави, изследователите са открили: пиенето на чай от джинджифилов корен или консумацията на пресен джинджифил помага за облекчаване на симптомите на повръщане, без да излага майката или бебето на медикаменти, пълни с химически вещества, които могат да произведат отрицателни странични ефекти. Все пак трябва да се консултирате с личния лекар преди употребата на корена с цел контролиране на гаденето по време на бременността.

Предотвратява рак на дебелото черво

Проучванията показват, че джинджифилът съдържа компонент, наречен джинджерол, който придава на корена отличителния вкус. Този елемент е анти-канцерогенен и доказано предотвратява рак на дебелото черво и ректума.

Стимулира апетита

Стимулира апетита.

Острият вкус на джинджифила може да служи като стимулант. За хората, които страдат от загуба на апетита, джинджифилът е страхотно средство за пиене като сок или чай. Той също стимулира апетита, защото увеличава производството на храносмилателните ензими.

Предотвратява и подобрява симптоми на рак на яйчниците

Точно като по-горните случаи на рак на дебелото черво и ректума, джинджифилът е особено полезен, когато става въпрос за предотвратяване на злокачествени тумори на яйчниците. Както вече споменахме, тази билка съдържа елементи, които спират размножаването на свободните радикали в организма, както и се бори с подуването, което е първият признак за образуването на рак.

Облекчава менструалните спазми

Менструални болки

Лечебните свойства на джинджифила може да помогнат за поддържане на репродуктивната система здрава. За жени, които страдат от силни менструални спазми, консумирането на тази билка в началото на цикъла може да се окаже много полезно, защото помага за облекчаването им. Освен това редовната консумация на джинджифил може да помогне за поддържането на редовен менструален цикъл.

Предотвратява гадене по време на пътуване

За тези, на които им става лошо по време на пътуване с кола или самолет или страдат от морска болест, джинджифилът може да бъде изключително полезен поради успокояващия си ефект, който има върху нервите. Можете да дъвчете пресен джинджифил или да го смесите със захар и вземете със себе си по време на пътуването. Тази билка се абсорбира бавно от организма. Разбира се, в аптеките ще откриете готови лекарства за този вид проблеми. За разлика от джинджифила, те не са натурални и не съдържат всичките му предимства.

Предотвратява образуването на газове

Газове

Газовете и болката, която се появява заедно с тях, може да са резултат от различни фактори като стрес, храносмилателни проблеми или лоши хранителни навици. Чрез включването на пресен джинджифил в ежедневното меню ще бъдете в състояние да облекчите тези симптоми и подобрите здравето на стомаха.

Предотвратява респираторни проблеми

Тази билка е идеална за здравето на белия дроб и сърцето. Ако страдате от проблеми като астма или бронхит, просто добавете малко пресен джинджифил към ежедневните рецепти, за да ускорите процеса на оздравяване.

Пресен джинджифил се използва като лечебно средство след слънчево изгаряне

Пресен джинджифил при слънчево изгаряне

Благодарение на ревитализиращите си и лечебни свойства джинджифилът може да се използва за облекчаване на леки кожни проблеми и изгаряния. Сокът и маслото, добити директно от растението, могат да се прилагат върху засегнатата област, за да се ускори възстановяването на кожната тъкан.

Служи за ароматизатор

Това приложение не изисква много обяснения, защото вече съществуват хиляди рецепти с джинджифил за тази цел. Едно нещо, което бихме желали да подчертаем в уникалността на тази билка е, че може да я включите във всичко, като започнете от сосове и дресинги и стигнете до напитки. Тя се съчетава добре с почти всяка храна, която можете да си представите.

Е отличен за козметична употреба

Свойствата на джинджифила го правят отлична съставка за сапуни, парфюми, лосиони и други козметични продукти, тъй като влияе чудесно на кожата и помага за съживяване на тялото.

Както видяхме, този уж познат корен притежава множество малко познати свойства и употреби. Опитайте го – това е чудесна възможност да започнете да го добавяте към вашите рецепти още днес, за да се възползвате от вълшебните му свойства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.