Храни, които не бива да съхранявате в хладилник
Повечето хора предпочитат да държат всичките си хранителни продукти в хладилник. Това е голяма грешка, защото не всички продукти издържат на ниската температура и на условията вътре.
Точно обратното — вместо да съхрани определена храна, понякога ниската температура може да ускори развалянето й или да промени миризмата ѝ.
Вярно е, че много продукти трябва да се съхраняват в хладилник и този тип съхранение удължава трайността им. Трябва обаче да знаем и кои продукти се развалят в хладилник или губят качествата си при ниски температури.
В следващите редове ще намерите списък с храни, които никога, по никаква причина не трябва да съхранявате в хладилник.
Домати
В хладилника доматите загубват качествата си и стават безвкусни. Текстурата им се променя, защото студът ги прави по-нишестени, прекъсвайки вътрешните им мембрани. Освен това ниските температури им пречат да узреят.
Картофи
Картофите се развалят от ниските температури, които превръщат нишестето в захар и променят вкуса му. Препоръчваме ви да ги съхранявате в хартиени пликове, защото така ще останат пресни по-дълго време.
Хляб
Това е една от храните, които най-често се съхраняват в хладилник, което е голяма грешка. Хлябът остарява по-бързо и губи вкуса си при ниска температура.
Препоръчваме да го държите на хладно и сухо място или пък да го нарежете на филийки и да ги замразите във фризера за по-нататъшна употреба.
Цитрусови плодове
Това са плодове, които растат на по-горещи места и по тази причина ниските температури в хладилника никак не им се отразяват добре.
Плодове като ананас, диня, праскови, авокадо, банани и др. никога не трябва да се слагат в хладилник, защото по този начин се развалят по-бързо.
Лук и чесън
При ниски температури лукът и чесънът се втвърдяват и губят качествата си. Вместо това препоръчваме да ги съхранявате на тъмно, хладно и сухо място, най-добре в платнена торбичка.
Сухи сирена
Често хората държат сиренето в хладилника, защото смятат, че там се запазва по-добре. В някои случаи, в зависимост от вида сирене, това се оказва голяма грешка, защото студът може да промени вкуса му и дори да го направи безвкусно.
Сухите сирена, като например пармезанът, не изискват съхраняване в хладилник, защото могат да загубят вкусовите си качества. Вместо това можете да използвате херметически затворен контейнер на стайна температура.
Пъпеш и праскови
При температура под 10 градуса те загубват вкуса и някои други качества, затова е по-добре да ги държите на стайна температура.
Пчелен мед
Голяма грешка е да държите меда в хладилник. Благодарение на съставките и pH-то си медът запазва качествата си на стайна температура доста дълго време. При ниски температури той може да се кристализира и да загуби много от свойствата си.
Зехтин
Ако поставите зехтина в хладилник, той се сгъстява и втвърдява, придобива вид на масло и губи вкусовите си качества. Най-добре е да го държите на хладно и далеч от светлина.
Не съхранявайте в хладилник шоколада
Когато шоколадът е оставен в хладилник за дълго време, по повърхността му се формира бял слой и вкусът му се променя. Затова е най-добре да го държите на стайна температура и на тъмно – и, разбира се, далеч от високи температури.
Кафе
Кафето, оставено в хладилник, търпи същите промени, каквито и шоколадът – получава се слой, който променя вкуса, а специфичният му аромат изчезва.
Зърнени храни, паста, брашно и захар
Тези храни трябва да се съхраняват на стайна температура. Поставени при ниски температури, те губят качествата си – витамините, вкуса и текстурата.
Някои специални видове шунка
Някои видове шунка губят характерния си вкус, след като престоят в хладилник. Въпреки че привидно са подобни на другите сухи мезета, за разлика от тях, те се съхраняват по-добре на стайна температура.
Босилек
Босилекът не може да бъде съхраняван в хладилник, защото при ниски температури се изсушава и разваля бързо. Освен това има вероятност ароматът му да се смеси с ароматите на другите храни, които стоят в хладилника.
Препоръчваме просто да го натопите в чаша с вода, за да се запази по-дълго.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Andress, E. (2018). Resources for Home Preserving Tomatoes. National center for home food. https://nchfp.uga.edu/tips/summer/home_preserv_tomatoes.html
- Carceller, R. (2019). Por qué nunca deberías guardar el chocolate en la nevera. La Vanguardia. https://www.lavanguardia.com/comer/materia-prima/20190220/46576619670/chocolate-nevera-conservar.html
- Cómo almacenar los alimentos de manera segura en casa. (s/f). Eufic.org. Recuperado el 27 de octubre de 2023, de https://www.eufic.org/es/seguridad-alimentaria/articulo/safe-food-storage-at-home/
- David, Adriana & NAGHIU, Alexandru & Catunescu, Giorgiana & DAVID, Oana & OLAR, Daiana. (2012). The Influence of Storage Temperature on the Bread Quality. Bulletin UASVM Agriculture. 69. 1843-5386. 10.15835/buasvmcn-agr:8768.
Julson, E., MS, RDN, & CLT. (2020). What’s the Best Way to Store Potatoes?. Healthline. https://www.healthline.com/nutrition/how-to-store-potatoes - Munuera, O. L. (2022). Si guardas la sandía o el melón así, tienes que dejar de hacerlo (por tu salud). Diario Córdoba. https://www.diariocordoba.com/salud/2022/08/10/guardas-sandia-o-melon-tienes-dejar-hacerlo-salud-dv-73358428.html
- Nourian, F., Ramaswamy, H. S., & Kushalappa, A. C. (2003). Kinetics of quality change associated with potatoes stored at different temperatures. Lebensmittel-Wissenschaft Und Technologie [Food Science and Technology], 36(1), 49–65. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643802001743
- Pekmez, Hatice. (2016). Cereal Storage Techniques: A Review. Journal of Agricultural Science and Technology B. 6. 10.17265/2161-6264/2016.02.001.