Холинът: важно хранително вещество с безброй полезни качества

Холинът е важно хранително вещество, играещо основна роля за развитието на нервната система. Едно от най-ценните му полезни качества е способността му да подобрява мозъчната дейност.
Холинът: важно хранително вещество с безброй полезни качества
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Холинът е сред витамините и минералите, които трябва да приемаме ежедневно. Той е част от витамините от група В. Въпреки че не е толкова познат колкото редица други витамини и минерали, трябва да знаете, че е важно да си го набавяте, тъй като е сред основните хранителни вещества.

Продължете с четенето и научете повече за този витамин и безбройните му полезни качества!

Какво представлява холинът?

Както вече споменахме, този витамин принадлежи към витамините от В групата (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12). Най-вече мозъкът и нервната ни система се нуждаят от това вещество спомагащо паметта, регулиращо настроението и контролиращо мускулната дейност.

Този витамин е необходим на организма и за изграждането на мембраните, обвиващи клетките в тялото. И въпреки че черният ни дроб може да образува това вещество в малки количества, основният начин за набавянето му е чрез храната.

Полезните качества на холина

Витамините са важни за здравето на организма.

Този витамин спомага правилното функциониране на мускулите и нервната система.

Както и витамин D, това вещество играе важна роля в усвояването на калция, тъй като спомага правилното функциониране на омега-3 мастните киселини и витамините от В групата.

В следващите редове ще се спрем на различните качества на холина:

1. Подобрява физическата активност

За извършването на всяко едно действие и движение, мозъкът ни трябва да може да комуникира добре с мускулите. Ако в организма ви няма достатъчно холин докато спортувате, това може да забави изпращането на съобщения от мозъка към мускулите.

А това може да доведе до преждевременното уморяване на тялото.

2. Грижи се за здравето на черния дроб.

Холинът улеснява извеждането на мазнините от черния дроб и по този начин предотвратява появата на чернодробни заболявания. Освен това спомага извършването на основните функции на този орган като филтрирането, детоксикирането и превръщането на храната в енергия.

3. Може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.

Ново научно проучване се фокусира върху влиянието на холина върху мозъчното увреждане с напредването на възрастта. Учените излагат теорията, че това вещество може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.

Храни богати на холин

Тъй като е основно хранително вещество трябва да знаете кои храни са богати на този витамин и да добавяте част от тях към ежедневното си меню.

  • Яйчен жълтък
  • Черен дроб
  • Телешко месо
  • Бирена мая
  • Овесени ядки
  • Ядки
  • Бобови култури

Холинът и болестта на Алцхаймер

Холинът и Алцхаймер

И момента текат медицински проучвания за ефекта на холина за предотвратяването и лечението на различни когнитивни увреждания като болестта на Алцхаймер.

Ново проучване на Университета в Аризона в САЩ изследва безопасен и простичък начин за лечение на едно от най-пагубните заболявания: болестта на Алцхаймер.

Изследователите заедно с Изследователския център за невродегенеративни заболявания (NDRC), изучава ефекта на холина върху мозъчната дейност. Казано накратко те откриват, че веществото действа обнадеждаващо в борбата със загубата на памет при болести като Алцхаймер.

Проучването се провежда с мишки със сходни на болестта на Алцхаймер симптоми. Проучванията показват, че когато гризачите получават големи количества холин чрез храната техните потомци имат по-добра памет в сравнение с потомството на мишки, приемали нормални количества холин.

По този начин се доказва предаването на полезните качества на този витамин в следващите поколения. Оказва се, че въздействието на това вещество е полезно не само за тези, които го получават в утробата на майките си и чрез кърмата, но и за техните следващи поколения.

Препоръчваме ви да прочетете и: Атаката на Алцхаймер – може ли да бъде спряна?

Холинът по време на бременността и  при кърмене

Приемът на редица витамини е важен за бременността.

Приемът на този витамин по време на бременността спомага правилното развитие на мозъка на нероденото бебе.

Различни институти и изследователски центрове занимаващи се с изследването на храните потвърждавате, че холинът е след най-важните хранителни вещества за развитието на плода. По време на бременността приемът на холин от майката оказва влияние върху развитието на мозъка и паметта на бебето.

Бременните и кърмещи жени трябва да се уверят, че си набавят препоръчителната ежедневна доза от това вещество чрез храната. Обикновено не се налага прием на добавки, ако човек се храни здравословни и балансирано.

Странични ефекти

Прекомерният прием на холин може да доведе до появата на неприятна телесна миризма – наподобяваща тази на риба, обилно потене, ниско кръвно налягане и предразположеност към чернодробни травми и заболявания. Определени проучвания показват, че прекаляването с количеството на приетия холин може да повиши риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Запомнете, че тези странични ефекти се появяват само, ако прекалите много с приема на холина. Трябва да знаете, това вещество е изключително важно за организма ни и е полезно, само ако бъде приемано в здравословни количества.

Може да ви заинтересува ...
4-те най-добри витамини за подсилване на имунната система
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
4-те най-добри витамини за подсилване на имунната система

Знаете ли кои са 4-те най-добри витамини за подсилване на имунната система? Вижте и разберете кои са, за да се защитите от болести и инфекции.  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.