Холинът: важно хранително вещество с безброй полезни качества

Холинът е важно хранително вещество, играещо основна роля за развитието на нервната система. Едно от най-ценните му полезни качества е способността му да подобрява мозъчната дейност.
Холинът: важно хранително вещество с безброй полезни качества
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Холинът е сред витамините и минералите, които трябва да приемаме ежедневно. Той е част от витамините от група В. Въпреки че не е толкова познат колкото редица други витамини и минерали, трябва да знаете, че е важно да си го набавяте, тъй като е сред основните хранителни вещества.

Продължете с четенето и научете повече за този витамин и безбройните му полезни качества!

Какво представлява холинът?

Както вече споменахме, този витамин принадлежи към витамините от В групата (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12). Най-вече мозъкът и нервната ни система се нуждаят от това вещество спомагащо паметта, регулиращо настроението и контролиращо мускулната дейност.

Този витамин е необходим на организма и за изграждането на мембраните, обвиващи клетките в тялото. И въпреки че черният ни дроб може да образува това вещество в малки количества, основният начин за набавянето му е чрез храната.

Полезните качества на холина

Витамините са важни за здравето на организма.

Този витамин спомага правилното функциониране на мускулите и нервната система.

Както и витамин D, това вещество играе важна роля в усвояването на калция, тъй като спомага правилното функциониране на омега-3 мастните киселини и витамините от В групата.

В следващите редове ще се спрем на различните качества на холина:

1. Подобрява физическата активност

За извършването на всяко едно действие и движение, мозъкът ни трябва да може да комуникира добре с мускулите. Ако в организма ви няма достатъчно холин докато спортувате, това може да забави изпращането на съобщения от мозъка към мускулите.

А това може да доведе до преждевременното уморяване на тялото.

2. Грижи се за здравето на черния дроб.

Холинът улеснява извеждането на мазнините от черния дроб и по този начин предотвратява появата на чернодробни заболявания. Освен това спомага извършването на основните функции на този орган като филтрирането, детоксикирането и превръщането на храната в енергия.

3. Може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.

Ново научно проучване се фокусира върху влиянието на холина върху мозъчното увреждане с напредването на възрастта. Учените излагат теорията, че това вещество може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.

Храни богати на холин

Тъй като е основно хранително вещество трябва да знаете кои храни са богати на този витамин и да добавяте част от тях към ежедневното си меню.

  • Яйчен жълтък
  • Черен дроб
  • Телешко месо
  • Бирена мая
  • Овесени ядки
  • Ядки
  • Бобови култури

Холинът и болестта на Алцхаймер

Холинът и Алцхаймер

И момента текат медицински проучвания за ефекта на холина за предотвратяването и лечението на различни когнитивни увреждания като болестта на Алцхаймер.

Ново проучване на Университета в Аризона в САЩ изследва безопасен и простичък начин за лечение на едно от най-пагубните заболявания: болестта на Алцхаймер.

Изследователите заедно с Изследователския център за невродегенеративни заболявания (NDRC), изучава ефекта на холина върху мозъчната дейност. Казано накратко те откриват, че веществото действа обнадеждаващо в борбата със загубата на памет при болести като Алцхаймер.

Проучването се провежда с мишки със сходни на болестта на Алцхаймер симптоми. Проучванията показват, че когато гризачите получават големи количества холин чрез храната техните потомци имат по-добра памет в сравнение с потомството на мишки, приемали нормални количества холин.

По този начин се доказва предаването на полезните качества на този витамин в следващите поколения. Оказва се, че въздействието на това вещество е полезно не само за тези, които го получават в утробата на майките си и чрез кърмата, но и за техните следващи поколения.

Препоръчваме ви да прочетете и: Атаката на Алцхаймер – може ли да бъде спряна?

Холинът по време на бременността и  при кърмене

Приемът на редица витамини е важен за бременността.

Приемът на този витамин по време на бременността спомага правилното развитие на мозъка на нероденото бебе.

Различни институти и изследователски центрове занимаващи се с изследването на храните потвърждавате, че холинът е след най-важните хранителни вещества за развитието на плода. По време на бременността приемът на холин от майката оказва влияние върху развитието на мозъка и паметта на бебето.

Бременните и кърмещи жени трябва да се уверят, че си набавят препоръчителната ежедневна доза от това вещество чрез храната. Обикновено не се налага прием на добавки, ако човек се храни здравословни и балансирано.

Странични ефекти

Прекомерният прием на холин може да доведе до появата на неприятна телесна миризма – наподобяваща тази на риба, обилно потене, ниско кръвно налягане и предразположеност към чернодробни травми и заболявания. Определени проучвания показват, че прекаляването с количеството на приетия холин може да повиши риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.

Запомнете, че тези странични ефекти се появяват само, ако прекалите много с приема на холина. Трябва да знаете, това вещество е изключително важно за организма ни и е полезно, само ако бъде приемано в здравословни количества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
  •  Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
  • Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.