Холинът: важно хранително вещество с безброй полезни качества
Холинът е сред витамините и минералите, които трябва да приемаме ежедневно. Той е част от витамините от група В. Въпреки че не е толкова познат колкото редица други витамини и минерали, трябва да знаете, че е важно да си го набавяте, тъй като е сред основните хранителни вещества.
Продължете с четенето и научете повече за този витамин и безбройните му полезни качества!
Какво представлява холинът?
Както вече споменахме, този витамин принадлежи към витамините от В групата (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12). Най-вече мозъкът и нервната ни система се нуждаят от това вещество спомагащо паметта, регулиращо настроението и контролиращо мускулната дейност.
Този витамин е необходим на организма и за изграждането на мембраните, обвиващи клетките в тялото. И въпреки че черният ни дроб може да образува това вещество в малки количества, основният начин за набавянето му е чрез храната.
Полезните качества на холина
Този витамин спомага правилното функциониране на мускулите и нервната система.
Както и витамин D, това вещество играе важна роля в усвояването на калция, тъй като спомага правилното функциониране на омега-3 мастните киселини и витамините от В групата.
В следващите редове ще се спрем на различните качества на холина:
1. Подобрява физическата активност
За извършването на всяко едно действие и движение, мозъкът ни трябва да може да комуникира добре с мускулите. Ако в организма ви няма достатъчно холин докато спортувате, това може да забави изпращането на съобщения от мозъка към мускулите.
А това може да доведе до преждевременното уморяване на тялото.
2. Грижи се за здравето на черния дроб.
Холинът улеснява извеждането на мазнините от черния дроб и по този начин предотвратява появата на чернодробни заболявания. Освен това спомага извършването на основните функции на този орган като филтрирането, детоксикирането и превръщането на храната в енергия.
3. Може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.
Ново научно проучване се фокусира върху влиянието на холина върху мозъчното увреждане с напредването на възрастта. Учените излагат теорията, че това вещество може да спомогне предотвратяването на преждевременното стареене на мозъка.
Прочетете и: Всичко, което трябва да знаете за витамин В12
Храни богати на холин
Тъй като е основно хранително вещество трябва да знаете кои храни са богати на този витамин и да добавяте част от тях към ежедневното си меню.
- Яйчен жълтък
- Черен дроб
- Телешко месо
- Бирена мая
- Овесени ядки
- Ядки
- Бобови култури
Холинът и болестта на Алцхаймер
И момента текат медицински проучвания за ефекта на холина за предотвратяването и лечението на различни когнитивни увреждания като болестта на Алцхаймер.
Ново проучване на Университета в Аризона в САЩ изследва безопасен и простичък начин за лечение на едно от най-пагубните заболявания: болестта на Алцхаймер.
Изследователите заедно с Изследователския център за невродегенеративни заболявания (NDRC), изучава ефекта на холина върху мозъчната дейност. Казано накратко те откриват, че веществото действа обнадеждаващо в борбата със загубата на памет при болести като Алцхаймер.
Проучването се провежда с мишки със сходни на болестта на Алцхаймер симптоми. Проучванията показват, че когато гризачите получават големи количества холин чрез храната техните потомци имат по-добра памет в сравнение с потомството на мишки, приемали нормални количества холин.
По този начин се доказва предаването на полезните качества на този витамин в следващите поколения. Оказва се, че въздействието на това вещество е полезно не само за тези, които го получават в утробата на майките си и чрез кърмата, но и за техните следващи поколения.
Препоръчваме ви да прочетете и: Атаката на Алцхаймер – може ли да бъде спряна?
Холинът по време на бременността и при кърмене
Приемът на този витамин по време на бременността спомага правилното развитие на мозъка на нероденото бебе.
Различни институти и изследователски центрове занимаващи се с изследването на храните потвърждавате, че холинът е след най-важните хранителни вещества за развитието на плода. По време на бременността приемът на холин от майката оказва влияние върху развитието на мозъка и паметта на бебето.
Бременните и кърмещи жени трябва да се уверят, че си набавят препоръчителната ежедневна доза от това вещество чрез храната. Обикновено не се налага прием на добавки, ако човек се храни здравословни и балансирано.
Странични ефекти
Прекомерният прием на холин може да доведе до появата на неприятна телесна миризма – наподобяваща тази на риба, обилно потене, ниско кръвно налягане и предразположеност към чернодробни травми и заболявания. Определени проучвания показват, че прекаляването с количеството на приетия холин може да повиши риска от появата на сърдечно-съдови заболявания.
Запомнете, че тези странични ефекти се появяват само, ако прекалите много с приема на холина. Трябва да знаете, това вещество е изключително важно за организма ни и е полезно, само ако бъде приемано в здравословни количества.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Sherriff JL., O’Sullivan TA., Properzi C., Oddo JL., et al., Choline, its potential role in nonalcoholic fatty liver disease, and the case for human and bacterial genes. Adv Nutr, 2016. 7 (1): 5-13.
- Blusztajn JK., Slack BE., Mellott TJ., Neuroprotective actions of dietary choline. Nutrients, 2017.
- Velazquez R., Ferreira E., Dave N., et al., Maternal choline supplementation ameliorates Alzheimer’s disease pathology by reducing brain homocysteine levels across multiple generations. Molecular Psychiatry, 2019.