Хиперподвижност на сакроилиачната става: Какво представлява?

Има много изследвания, които лекарят може да извърши, за да прегледа подвижността и да диагностицира хиперподвижност на сакроилиачната става.
Хиперподвижност на сакроилиачната става: Какво представлява?
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Сакроилиачната става се намира под лумбалния гръбначен стълб, до долната част на гръбначния стълб, над опашната кост. Лекарят прави необходимите изследвания за да постави диагнозата хиперподвижност на сакроилиачната става. Това е структура, която свързва сакралната кост, която е триъгълна кост в долната част на гръбначния стълб, с пелвиса (слабинен гребен).

Хиперподвижостта на сакроилиачната става и другите заболявания, които я засягат, са обикновено по-често срещани при младите жени и жените в средна възраст.

Сакроилиачната става има следните характеристики:

 • Първо, тя е малка, много силна и подсилена от сухожилията
 • Няма много подвижност
 • Пренася всички сили от горната част на тялото до бедрата и краката
 • И накрая действа като амортисьор.

Хиперподвижност на сакроилиачната става и нейната анатомия

Хиперподвижност на сакроилиачната става: схема на тази става

Пелвисът съставлява базата на торсото, подкрепя корема и действа като обединение между долните крайници и торсото. Освен това, това е затворен остеоартикуларен пръстен, съставен от три кости и три стави.

Трите кости са:

 • Две равномерни и симетрични илиачни кости
 • Сакралните, неравномерните и симетрични кости
 • Гръбначният блок, образуван от сливането на 5 сакрални прешлени.

Пелвисът е много важен при нестабилния баланс на гръбначния стълб, тъй като всяко недоразумение при първия неизбежно ще засегне втория. Поради тази причина можем да го смятаме за функционална единица.

Сакроилачните стави са релефа между гръбначния стълб (отгоре), който е гъвкав и стабилността на пелвиса отдолу. Освен това, учените смятат сакрума част от лумбалния прешлен и илиака част от долните крайници.

Хиперподвижност на сакроилиачната става: Причини за болка

Все още не е ясно защо се появява болка в тази област. Обаче, някои хора са на мнение, че промяната в нормалното движение на ставата може да е причината за сакроилиачна болка.

Източникът на болка може да бъде поради:

 • Хиперподвижност в сакроилиачната става: Това възниква когато има твърде много движение и също така нестабилност в гръбначната област. Хората обикновено усещат болката в долната част или в бедрото и може да стигне до областта на слабините.
 • Хипоподвижност в сакроилиачната става: Противоположно на предишната ситуация, това възниква когато има малко движение или стабилизиране на тази област. Освен това, хората обикновено усещат болка в областта на долния гръбначен стълб или задните части. Също така, болката може да достигне долу до краката в този случаи.

Всъщност хората описват този вид болка като подобен на скиатиката, която е причинена от радикулопатията.

Хиперподвижност на сакроилиачната става и преглед на това състояние

Схема на сакроилиачна ства и бедро

Има много изследвания, които да прегледат подвижността на тази става и да диагностицират хиперподвижност или други заболявания. Освен това, тестовете могат да са от различна сложност и да са пригодени по различен начин от всеки физиотерапевт.

Също така, същият тест може да произведе различни резултати. Трябва да имате предвид, че нуждата за амамнеза преди такива тестове е също така важна защото помага на специалиста да ви насочи към този вид преглед.

Някои от най-често срещаните диагностични тестове са:

 • Тест за подвижност на сакроилиачната става: Въпреки че е доста общо, лекарят трябва да има предвид този първоначален тест за преглед на ставата. Това е така защото им дава информация за подвижността в структурата.
 • Тест за сваляне: Този служи за установяване на различните наранявания и разликата между пълния или частичен дефицит на подвижността на илиачните кости в сакрума. Всъщност, този тест се състои от два отделни:
  • Тест за удължаване
  • Тест за скъсяване
 • Сакрум до вентрално плъзгане: Тази техника може да засече пречки в ставата и други симптоми, които човек може да изпита по време на маневрата.
 • Тест за флексията на тазобедрената става на Жилет: С тази маневра, лекарят може да диагностицира фиксация в слабинната кост или фиксация на сакрума.

Лечения

Има различни физиотерапевтични техники за лекуване на ставни проблеми в тази област като:

 • Отключване на ставата
 • Лицеви опори
 • Упражнения с разтягане
 • Реорганизация на невромускулните вериги

Постурални грижи

Освен гореспоменатите мерки, има други мерки, които човек може да предриеме, като прилагане на лед, топлина и почивка. Той също може да използва лекарства срещу болката, облегалки, коригиране и контролирани физически упражнения.

Обаче, трябва да отидете на лекар ако усещате дискомфорт в тази област и не предприемайте коригиращи действия без тяхното наблюдение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mejía, G. E., Arias, M., Valdez, K., Carrillo, S., & Infante, G. (2008). Dolor de la articulación sacroilíaca. Anatomía, diagnóstico y tratamiento. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
 • Ramirez, C. (2007). Disfunción de la articulación sacro ilíaca: causa potencial de dolor lumbar. SaludUIS.
 • Cánovas Martínez, L., Orduña Valls, J., Paramés Mosquera, E., Lamelas Rodríguez, L., Rojas Gil, S., & Domínguez García, M. (2016). Sacroiliac joint pain: Prospective, randomised, experimental and comparative study of thermal radiofrequency with sacroiliac joint block. Revista Española de Anestesiología y Reanimación (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.redare.2015.12.001.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.