Хематоспермия или кръв в спермата

Въпреки че медицинските специалисти обикновено не откриват причината за хематоспермия, тя често се появява след биопсия на простатата или инфекция.
Хематоспермия или кръв в спермата

Последна актуализация: 06 декември, 2020

Хематоспермия, наричана още хемоспермия, е медицинският термин, използван за описание на наличието на кръв в мъжката сперма. Когато се случи, обикновено алармира и притеснява страдащия.

Това е по-често, отколкото много хора вярват, и може да се случи на всяка възраст. Експертите обаче все още не знаят колко мъже засяга, тъй като мнозина не се консултират с лекар, когато им се случи.

Обикновено в 75% от случаите хематоспермията се проявява сама, по доброкачествен и самоограничен начин. Това обаче зависи от причината, която го е провокирала.

Мъжете често бъркат кръвта в спермата си с кръв в урината (която обикновено включва различни състояния) или с кръв от техния сексуален партньор. Ето защо е важно внимателно да проверите всички подробности.

Въпреки че, както споменахме по-горе, хематоспермията обикновено не е сериозна, в тази статия ние обясняваме всичко, което трябва да знаете за нея. Освен това ще ви обясним защо това може да се случи и какво да направите, ако ви се случи.

Защо възниква хематоспермия?

За да разберете защо възниква хематоспермия, първо трябва да знаете малко за това как работи мъжкият генитален апарат. Спермата е течност, която се образува благодарение на три различни жлези:

Хематоспермия: схема на това състояние

Освен това спермата по време на пътуването си от тестисите до уретрата преминава през поредица от канали. Всяка промяна, като възпалителен процес или инфекция по време на това пътуване, може да причини хематоспермия.

Основните причини са:

  • Нарушения на простатата. Първо, трябва да споменем, че най-честата причина за хематоспермия е биопсията на простатата. Тази процедура се извършва с цел откриване на рак на простатата. Въпреки това, инфекция, доброкачествен тумор или съдово разстройство на простатата също могат да причинят кръв в спермата.
  • Проблеми в семенните мехурчета. Всяка инфекция в тези жлези също е свързана с хематоспермия. По същия начин туморът може също да причини наличието на кръв в спермата.
  • Всяко нараняване на уретрата. Това включва уретрит, възпаление на уретрата. Обикновено се причинява от полово предавани болести. В допълнение, дори уретрални полипи или кисти могат да причинят хематоспермия.
  • Травма или шок в областта на тестисите или пениса.
    В някои случаи системно заболяване, като хипертония, може да го причини. Всъщност хората с проблеми със съсирването, като пациенти с болест на Фон Вилебранд, могат да страдат от нея.

В някои случаи системно заболяване, като хипертония, може да го причини. Всъщност хората с проблеми със съсирването, като пациенти с болест на Фон Вилебранд, могат да страдат от нея.

Тестове, които пациентът трябва да направи, ако страда от хематоспермия

Важно е да споменем, че въпреки че сме обяснили най-патологичните основни причини, много пациенти нямат нито една от тези причини, особено най-младите.

Мъж с проблем в уринирането

При тези под 40 години медицинските специалисти обикновено се опитват да изключат инфекция. За да направят това, те питат пациента за сексуалната им активност и дали имат болка в която и да е област. Медицинският специалист също трябва да знае дали пациентът е имал треска.

От друга страна, когато става въпрос за пациенти над 45 години, те могат да повярват, че има канцерогенен процес. Многобройни проучвания показват, че от тази възраст е обичайно да има тумор на простатата, независимо дали е злокачествен или доброкачествен.

Следователно, някои допълнителни тестове могат да помогнат на медицинските специалисти при диагностицирането. Първо, те трябва да изследват правилно пениса и целия мъжки генитален апарат.

Освен това е от съществено значение да се извърши пълна кръвна проба и изпити, за да се изключат полово предаваните болести. За целта лекарят може да поиска култура на сперма. По този начин те могат да изключат, че става дума за уретрит, дължащ се например на гонорея.

За пациенти на възраст над 45 години прегледът е по-изчерпателен. Обикновено лекарят изисква ултразвук, ректален преглед за усещане на простатата и нива на PSA в кръвта.

Заключение

Хематоспермия е наличието на кръв в спермата. Обикновено се появява само веднъж и няма патологична причина за безпокойство.

Това обаче може да се дължи на инфекция или, в случай на лица над 45 години, на проблем с простатата. Ето защо е важно да се консултирате с Вашия лекар, ако имате някакви съмнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.