Фуроземид - употреба и странични ефекти

Фуроземид има ефект на нивото на веригата на Хенле, влияе върху начина, по който веществата се транспортират. Когато този обмен се промени, обемът на урината се увеличава. Това е така, защото има стимулация при отделянето на вода и електролити.
Фуроземид - употреба и странични ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Фуроземид е една от търговските марки, под които фармацевтичните компании  предлагат активното вещество  фуроземид Това лекарство принадлежи към групата на бримковите диуретици. Това е лекарство с високоефективен диуретичен ефект.

Тази група лекарства може да модифицира транспортирането на вещества в нефрона, който е анатомичната и физиологичната единица на бъбреците.

Фуроземид е лекарство, което лекарите могат да предписват самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на високо кръвно налягане. Въпреки това, той се ползва и при други индикации, като например лечение на оток поради чернодробно или сърдечно заболяване.

Преди да се запознаете с другите характеристики на това лекарство, трябва да разберете как работят бъбреците.

Функцията на бъбреците

бъбреците и фуроземид

Бъбреците са основните органи на отделителната система. Те са отговорни за отделянето на отпадните вещества чрез образуването на урина и за поддържането на баланса на вътрешната среда на организма – хомеостазата.

Нефронът е тяхната анатомична и физиологична единица, както споменахме по-горе. Той има 4 части:

 • Проксимално извито каналче
 • Верига на Хенле
 • Дистален извит тубул,
 • Система за събиране на каналите

В момента на синтезиране на урината – тяхната основна функция – кръвта достига до проксималния извит канал през гломерула. В тази тръба протича обмен на вещества и някои се реабсорбират, докато други се секретират като повечето лекарства, които се елиминират чрез урината ни.

След това кръвта и отпадъчната течност продължават да преминават през другите структури на нефрона. Те обменят вещества, докато урината се образува от отпадните продукти и електролити, които трябва да бъдат елиминирани.

И така, урината най-накрая достига до уретерите и оттук преминава в пикочния мехур. Този орган изпраща сигнал към мозъка, когато се напълни до определено ниво – това е желанието за уриниране.

Основите на хипертонията

Хипертонията е заболяване, характеризиращо се с непрекъснато покачване на нивата на кръвното налягане. По този начин човек страда от артериална хипертония, когато систоличното му кръвно налягане е равно или по-голямо от 140 mm Hg. В допълнение, диастоличното кръвно налягане също трябва да бъде над 90 mm Hg.

Много хора обаче не разбират добре понятието кръвно налягане и е важно да го обясним. Като цяло сърцето оказва натиск върху артериите, така че те да насочват кръвта по посока на различните органи на тялото. Най-високите стойности на кръвното налягане съответстват на контракциите на сърцето. И обратно, ниското кръвно налягане се наблюдава тогава, когато този орган се отпусне.

В момента артериалната хипертония е един от основните рискови фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Всъщност те са водещата причина за смърт в развитите страни. Някои от тях са:

 • Исхемични сърдечни заболявания
 • Сърдечна недостатъчност
 • Бъбречни и мозъчни заболявания

Може да се интересувате и от четене: Подобрете бъбречната функция с тези храни

Как фуроземид оказва своето въздействие върху организма?

бъбреци

Той упражнява своето въздействие върху веригата на Хенле , променяйки транспортирането на веществата. Когато този обмен се промени, обемът на урината се увеличава, като се стимулира отделянето на вода и електролити. Всичко това води до намаляване на обема на извънклетъчните течности.

За да постигне този резултат, фуроземидът може да инхибира структура, която действа като транспортер на натрий, калий, хлориди и в по-малка степен калций и магнезий. По този начин той предотвратява реабсорбцията на такива електролити и води до повишено отделяне на вода.

Ефектите на фуроземид са бързи и краткотрайни. Той премахва водата, като по този начин намалява обема й в тялото и поради това явление влияе и на лечението на хипертония.

Странични ефекти на фуроземид

Лечението с фуроземид не е без странични ефекти, както е при всички търговски лекарства. Най-честите нежелани реакции се отнасят до неговите диуретични ефекти. Сред тези реакции можем да споменем :

 • Хипокалиемия: Когато дозите са високи, нивата на калий в кръвта могат значително да намалят и могат да бъдат предизвикани аритмии.
 • Проблеми с ушите
 • Хипонатриемия: Ниски нива на натрий
 • Хипергликемия: Нивата на глюкоза се повишават

Заключение

И накрая, фуроземид е търговската марка на фуроземид, лекарство за диуретични цели и главно за лечение на хипертония. Така че, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за всички въпроси, които може да имате относно медикамента, за да избегнете усложнения. Освен това трябва да го информирате, ако приемате други лекарства, тъй като това може да промени действието му.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vademecum. (1964). SEGURIL.
 • Valdivieso D., A. (2018). Diurético del Asa Furosemida y Acido Etacrinico. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas. https://doi.org/10.11565/arsmed.v0i1.1294
 • Martínez-Rodríguez, R. H., García Lorenzo, J., Bellido Peti, J., Palou Redorta, J., Gómez Ruiz, J. J., & Villavicencio Mavrich, H. (2007). Diuréticos del asa y ototoxicidad. Actas Urologicas Espanolas.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.