Естествено лечение на фибромиалгия с билки

Жълт кантарион, дяволски нокът и лют червен пипер ще помогнат да се справите с болезненото състояние
Естествено лечение на фибромиалгия с билки

Написано от Ekhiñe Graell

Последна актуализация: 26 август, 2022

Фибромиалгията е заболяване, което причинява мускулна болка и умора. При хората, които страдат от фибромиалгия, обикновено някои области на тялото стават особено чувствителни към болка. Най-честите зони, свързани с болка от фибромиалгия, са във врата, гърба, раменете, ръцете, краката и бедрата. Фибромиалгията е много болезнено и неприятно състояние. Така че откриването на правилното лечение е много важно. В тази статия ще разкрием някои билки за естествено лечение на фибромиалгия.

Голям процент от хората, страдащи от това заболяване (между 80 и 90%), са жени. Въпреки че точната причина не е известна, болестта често се свързва с травматични събития и периоди на повишено напрежение, повтарящи се лезии, общ дискомфорт и някои заболявания.

Лют червен пипер

Установено е, че лютият червен пипер притежава свойства, които лекуват симптоми на фибромиалгия. Капсаицинът, съдържащ се в лютия червен пипер, е ефикасно и естествено болкоуспокояващо. Много обезболяващи кремове се приготвят от лют червен пипер тъкмо поради способността му за облекчаване на болки в мускулите.

Лют пипер

За успокояване на болките при фибромиалгия изпийте чаша чай от лют червен пипер, приготвен чрез смесване на 1 чаена лъжичка черен пипер с чаша гореща вода. Най-добре е да го приготвите сутрин и да пиете през целия ден. В противен случай рискувате сериозно дразнение на храносмилателната система.

Лечение на фибромиалгия с жълт кантарион

Друга билка, която помага в борбата с фибромиалгия, е жълтият кантарион – растение със средноголям размер, което произвежда продълговати жълти цветя. Тази билка се използва предимно за лечение на депресия. Показала е добри резултати в това отношение. Не забравяйте, че депресията е един от основните симптоми, свързани с фибромиалгия. Така че всичко, което действа, за да се пребори с нея, е от голяма помощ.

Жълт кантарион

В допълнение към борбата с депресията, жълтият кантарион облекчава болката и лекува безсънието. Най-добрият начин да приемате това лекарство е в капсули или добавки като тези, продавани в аптеките или магазините за натурални продукти. Някои хора приготвят чай с цветята, така че това също е една добра опция.

Въпреки че е билка, жълтият кантарион може да взаимодейства с някои лекарства, които взимате в момента – като антидепресанти, противозачатъчни и други. Следователно, трябва да се консултирате с личния лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате каквато и да е добавка. Убеждението, че лечебните растения са напълно безвредни, е грешно. В действителност, много от наличните лекарства днес се основават на химикали, открити най-напред в растенията.

Дяволски нокът

Лечение на фибромиалгия с дяволски нокът

Растението дяволски нокът получава името от плодовете си. Те са шушулки с остри бодли, покрити с кукички. Съединенията в тази билка са много ефикасни в борбата с болести като артрит. Поради тази причина започва да се използва за лечение на фибромиалгия, и то с много добри резултати.

Дяволски нокът притежава мощни аналгетични и противовъзпалителни действия, полезни за намаляване на болката, свързана с фибромиалгия. В допълнение, билката стимулира апетита, понижава холестерола, детоксикира и успокоява чревните спазми. Най-често срещаните начини за използване на билката са: прилагане на екстракт от растението директно върху болезнените области, приготвянето на отвара или прием под формата на капсули.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.